Remek őszi recept ötletek

Ahogy beköszönt az ősz és a hidegebb időjárás, különösen fontos, hogy jobban odafigyeljünk immunrendszerünk egészségére. Ezek a szuper receptek nem csak finomak, de vitaminokból is feltankolhatunk belőlük!

Citromos és petrezselymes smoothie
Ez a smoothie egyszerre segíthet ellenállónak maradni a megfázással szemben, ráadásul reggeli ébresztőként is jó választás, hiszen kellemesen csípős íze garantáltan felfrissíthet egy álmos szürke reggelen. Ha mindez nem lenne elég, A, B és C vitaminokban is gazdag!

Hozzávalók:
1 narancs, ½ kígyóuborka, 1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér, 250ml ananászlé, 15 g friss petrezselyemlevél, ½ citrom leve

Elkészítés:
Hámozzuk meg és szedjük gerezdekre a narancsot és uborkát is vágjuk nagyobb darabokra. Tegyünk minden hozzávalót a turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Töltsük poharakba és azonnal tálaljuk.

Francia hagymaleves recept
Ezt a klasszikus francia levest sokan tejszínnel készítik el, de az eredeti recept nem jegyzi ezt a hozzávalót, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg vöröshagyma, 10 dkg sajt, 10 dkg vaj, 2 dl bor, 1 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, só, bors

Elkészítés:
Pucoljuk meg a hagymát és karikázzuk fel, majd pároljuk meg egy kis vajon, lassú tűzön 15-20 perc alatt. Ha már összeesett és karamellizálódott, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk egy-két percig. Öntsük fel egy liter vízzel, majd fűszerezzük és morzsoljuk bele a leveskockát, de ha van húsleves alaplé, azzal még ízletesebb lehet.  Kis lángon, lefedve főzzük 15-20 percig. Ha elkezdett besűrűsödni, öntsük hozzá a bort és egy kicsit rotyogtassuk össze. Pirítóssal és reszelt sajttal forrón tálaljuk.

Rakott padlizsán
A padlizsán rendkívül sokszínű zöldség és számtalan módon felhasználható. Mivel íze nem annyira karakteres, tökéletes alapja a rakott ételeknek. Ezzel a recepttel nem csak egy ízletes, hanem egy tápanyagban és vitaminokban is gazdag főétel kerülhet az asztalra.

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán, 20 dkg pulykahús, 6 evőkanál zabpehely, 8 evőkanál joghurt, 4 dkg köményes sajt, 2 evőkanál aprított vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só, fokhagyma, feketebors, petrezselyem, ételízesítő, fűszerpaprika

Elkészítés:
Karikázzuk fel a padlizsánt, ízesítsük sóval és ételízesítővel majd pároljuk meg. Egy kevés olívaolajon megfuttatott vöröshagymán pirítsuk át a darált pulykahúst, majd fűszerpaprikával, borssal, fokhagymával főzzük puhára majd keverjük össze a zabpehellyel és reszeljük bele a sajtot. Ezután a sütőtepsit vékonyan olajozzuk ki, és alulra tegyünk egy réteg párolt padlizsánt, majd a húsos, zabpelyhes töltelék és újra a padlizsán következik. Végül a tetejét joghurttal meglocsolva sütőben szép pirosra sütjük.

Szilvakrémleves
Ez az ínycsiklandozó gyümölcsleves amellett, hogy igazi őszi illatokkal telíti a lakást, az íze is olyan, mintha szó szerint beleharapnánk az őszbe. Akár főételként, akár desszertként is megállja a helyét. Friss gyümölcsökkel az igazi, de télen befőttből vagy mirelitből is elkészíthetjük!

Hozzávalók:
50 dkg szilva, 15 dkg szeder, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, tejszínhab

Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, a szilvát pedig magozzuk ki, majd tegyük őket egy lábosba. Adjuk hozzá a szegfűszeget, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, és öntsük fel egy liter vízzel. Főzzük körülbelül 15 percig, majd botmixerrel vagy turmixgéppel turmixoljuk össze. Tegyük vissza a tűzhelyre és készítsünk habarást a liszttel és a tejszínnel, és folyamatosan kevergetve csorgassuk a gyümölcsös masszába. Forraljuk össze, majd hagyjuk kicsit hűlni és jöhet is rá a tejszínhab!

Jó étvágyat!

Comments are closed.

Navigate