Ezt kell tudni a hitelekről autóvásárlás esetén

#szponzorálttartalom

Egy autó árát nem könnyű félrerakni. Előfordulhat, hogy váratlanul szükségünk van egy új kocsira, de nincs rá elég pénzünk. A szabad felhasználású személyi kölcsönök vagy az autólízing jó megoldás lehet. Bemutatjuk hogy lehet tudatosan és hatékonyan lebonyolítani az autóvásárlás folyamatát.

Jó ötlet személyi kölcsönből autót vásárolni?

Autóhitel alatt általában a szabad felhasználású személyi kölcsönt értjük. Mivel a bank nem ellenőrzi, hogy mire költjük a pénzt, akár autóvásárlásra is fordíthatjuk. De persze ebbe még belefér az átírás, egy nagy szerviz költsége, vagy akár még egy új gumiszett megvásárlása is.

A személyi kölcsönök napjainkban már nagyon kedvezőek és rugalmasak. A felvételhez nem kell sem önerő, sem ingatlanfedezet. Csupán biztos munkahellyel és bevétellel kell rendelkeznünk.

A legtöbb bank autóvásárláshoz 1 000 000 – 5 000 000 forint közötti kölcsönt ad szívesen. A legtöbb kölcsönnek végig fix a törlesztője és nincsen kezdeti költsége. Számos olyan akciós ajánlat van, amit esetleg nem a saját bankunk kínál, de ne aggódjunk, sok esetben nem kell a fizetésünket a kölcsönt nyújtó bankhoz utalni.

Érdemes minden költséget átgondolni autóvásárlás előtt, hogy a későbbiekben se érjen minket meglepetés a kezdeti öröm után.

De vajon jó ötlet hitelből vásárolni?

A válasz attól függ, hogy miért van szükségünk autóra. A munkánkhoz kell, rossz a helyi tömegközlekedés vagy a családi logisztikát nagyban segítené? Ha a válasz igen, ilyenekkel indokolható egy megbízható és biztonságos autóvásárlás. Ebben az autóhitel kalkulátorban megnézhetjük a feltételeket, a díjakat és pontos törlesztőket is.

A kamat helyett a Teljes Hiteldíjmutatót (THM) figyeljük, ez sokkal jobb összehasonlítási alapot ad. A hitelfelvétel előtt érdemes elmélyedni a személyi kölcsönök világában. A pénzügyi tudatosság egyébként is minden döntés meghozatalakor fontos, így érdemes az általános tájékozottságra törekednünk.

Ismerkedjünk meg az autólízinggel!

A lízingelés nem olyan rugalmas, mint a személyi kölcsönök, de felvehető új és használt autóra is. Az igényléshez 20 százalékos önerőre van szükség.

Fontos kiemelni, hogy az autó a lízingbeadó cég nevén van a futamidő alatt, és csak a tartozás kifizetése után kerülhet át a nevünkre.

Nem mindegy, hogy nyílt vagy zártvégű lízingről van-e szó.

A nyíltvégű lízinget cégek és egyéni vállalkozások vehetik igénybe. Mivel ez egy szolgáltatás, visszaigényelhetjük a céges utak után az áfát. A futamidő lejártával nem muszáj megvásárolnunk az autót. Kérhetünk autócserét is és folytathatjuk a bérlést. Arra is van lehetőség, hogy egy másik vásárlót jelöljünk ki (például egy alkalmazottat, aki szívesen megvenné az autót maradványértéken).

Magánszemélyként a zártvégű lízingben gondolkodhatunk. A futamidő végén kötelező megvennünk az autót, és csak a tartozás visszafizetésekor válunk tulajdonossá.

A lízing azért is kötöttebb, mert nem választhatunk akármilyen autót. Például az idősebb járművek ki vannak zárva, nem lízingelhetünk olyan autót, ami a szerződés megkötésekor 12 évesnél öregebb. Fontos kikötés, hogy a szerződés lejártakor az autó nem haladhatja meg a 15 éves kort.

Ha magánszemélyként is szívesebben választanánk a tartós bérlést, akkor ma már erre is van lehetőségünk. Ennek az opciónak az előnyei közé tartozik, hogy nem kell foglalkoznunk a biztosítással, a szervizeléssel vagy a téli felszereléssel. Ezekről a cég gondoskodik helyettünk.

Így érdemes választani!

Érdemes alaposan átgondolni milyen lehetőséget választunk az autóvásárláshoz.

Ha magánszemélyként vásárolunk autót, akkor általában a személyi kölcsön jobb választás. Természetesen a lízingelést se zárjuk ki a lehetőségek köréből. Inkább vizsgáljuk meg, hogy a különböző opcióknak milyen előnyei és hátrányai vannak.

A személyi kölcsön egy rugalmas megoldás. A pénzből nemcsak az autó vételárát fizethetjük ki, hanem a további költségeket is. Gondoljunk például a műszaki vizsga vagy az átíratás díjára.

Sokaknak azért szimpatikusabb a személyi kölcsön, mert rögtön a nevünkre kerül az autó. Ez jól jön, ha időközben el akarjuk adni a járművet. Ráadásul az átíratás költségét is csak egyszer kell kifizetnünk. Lízingelésnél azt is mi álljuk, amikor a lízingbeadó cég nevére kerül az autó és azt is, amikor a miénkre.

A személyi kölcsön feltételeit könnyebb teljesíteni, mint a lízingét. Nincs például szükségünk önerőre.

A személyi kölcsön előnyei közé tartozik az is, hogy bármilyen autót választhatunk. Lízingelés esetén csak azok az opciók lehetségesek, amit a lízingcég előír.

Ma már árban sincs nagy különbség a két alternatíva között. A lízingelés egy kicsit olcsóbb ugyan, de ennyi kötöttség árán nem biztos, hogy megéri spórolni. Ennek ellenére érdemes a lízingcégek kínálatában is szétnéznünk. Vállalkozóként a lízingelést mindenképpen vegyük fontolóra.

A lízing vagy személyi kölcsön kérdés eldöntése azonban még csak a kezdet!

A kölcsönök nem egyformák. Találunk köztük olcsóbb és drágább megoldásokat, a különböző feltételekről nem is beszélve. Több olyan kölcsön is van, amit online megigényelhetünk és pár napon belül meg is kaphatjuk a pénzt. Ma már választhatunk fogyasztóbarát kölcsönt is több banktól is.

Hogyan tudjuk egyszerűen összehasonlítani az ajánlatokat?

Ma már léteznek olyan személyi kölcsön kalkulátorok, például a BiztosDöntés.hu-n is, amikkel ezt könnyedén megtehetjük. Csak néhány adatot kell megadnunk, és megnézhetjük a banki ajánlatokat. Gyakori hiba, hogy sokan azonnal a számlavezető bankjukhoz fordulnak. Inkább nézzünk meg a többi pénzintézetet is, mert előfordulhat, hogy sokkal kedvezőbb ajánlatokat kínálnak.

Comments are closed.

Navigate