Ezt érdemes tudnod a vagyonszerzési illetékről!

A lakás- illetve az autóvásárlást általában nagy anyagi felkészülés előzi meg, és a legtöbben csak évekig tartó spórolás után tudnak belevágni. Ilyenkor az extra költségek különösen veszélyesek lehetnek, hiszen a vételár önmagában is nagy kiadást jelent. Azonban egy kis felkészüléssel és tájékozottsággal könnyen megelőzhetjük a kellemetlen meglepetéseket!

#szponzorálttartalom

Mi az a vagyonszerzési illeték?

A vagyonszerzési illeték egy olyan pénzösszeg, amit az állam felé kell kifizetnünk, ha valamilyen vagyonra teszünk szert. Természetesen nem kell minden apró tárgy után fizetnünk, csak a nagyobb értékű tulajdon után van illetékfizetési kötelezettségünk. Ilyenek például:

  • az ingatlanok,
  • a gépjárművek,
  • az örökölt értékpapírok,
  • a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részvény vagy részjegy,
  • az orvosi praxis.

A befizetett összeget az állam közös ügyekhez használja fel (az adóhoz hasonlóan), illetve ebből a pénzből fedezhetjük a vásárlásunk adminisztrációs költségeit. A vagyonszerzési illeték mértéke eltérő a vásárolt tárgyak típusától függően.

Ingatlanvásárlás: ezt kell tudnunk a vagyonszerzési illetékről

Ha lakásvásárlás előtt állunk, akkor nem felejtkezhetünk el a vagyonszerzési illetékről. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy egy ingatlan megvétele sokféle kiadással jár. Ilyenkor nemcsak a vételárral kell számolnunk, hanem például az ügyvéd, az energetikai tanúsítvány, a tulajdoni lap vagy a földhivatali illeték költségével is. Sajnos a vagyonszerzési illeték esetében nem kevés pénzről van szó, az ingatlan vételárának 4 százalékát kell kifizetnünk. Szerencsére a teljes összegre nagyon ritkán vagyunk kötelezve, a legtöbb vásárlásra érvényes valamilyen kedvezmény!

Milyen kedvezmények vannak?

  1. Nem ez az első ingatlanunk

Az első ingatlanvásárlásnál jóval gyakoribb jelenség a lakáscsere. Ilyenkor a már meglévő lakásunkat cseréljük le egy újra. Ebben az esetben lényeges az új és a régi otthonunk eladási, illetve vételára. Fontos, hogy a két lakás árkülönbségét kell figyelembe venni az illeték kiszámításakor. Ha például a régi otthonunkat 35 millió forintért adtuk el, az új lakásunk pedig 40 millió forintba került, akkor csak 5 millió forint képezi az illeték alapját. Sajnos ebben az esetben ez a 4 százalék 200 ezer forintos összeget jelent.

  • Ez az első ingatlanunk

Az első ingatlanvásárlók sem maradnak ki a kedvezményből, ha 35 éves koruk előtt lehetőségük van a nagy vételre. Sajnos ez a kedvezmény nagyon kevés ingatlanra érvényesíthető, hiszen csak a 15 millió forintnál olcsóbb lakások esetében hatályos, és ilyenkor is van 2 százalék illetékfizetési kötelezettségünk. A lakásárak rohamos emelkedése miatt nagyon nehéz az alacsony értékhatáron belül maradni.

Szerencsére ilyenkor is számolhatunk a 12 havi részletfizetési lehetőséggel, ezt minden 35 év alatti személy igénybe veheti.

  • Egy közeli hozzátartozótól vettük az ingatlant

Ha a családon belül, közeli hozzátartozók között zajlik le az ingatlan adás-vétele, akkor teljesen mentesülhetünk a vagyonszerzési illeték alól.

  • CSOK támogatással vásárolunk ingatlant

A CSOK igénybevétele teljesen mentesít a vagyonszerzési illeték alól. Mivel mind a CSOK támogatás, mind a mellé felvehető államilag támogatott lakáshitel nagyon kedvező lehetőségek, duplán jól járhatunk, ha ezek segítségével tudunk lakást vásárolni.

  • Csak telket vásárolunk

Ha vállaljuk az építkezéssel kapcsolatos nehézségeket, akkor mentesülhetünk az illetékfizetési kötelezettségünk alól. Fontos, hogy ez a szabály csak akkor érvényes, ha a vásárlástól számított 4 éven belül elkezdjük az építkezést.

  • Új lakást vásárolunk

Szeretnénk elkerülni az építkezéssel járó kellemetlenségeket? Egy új lakás vásárlása után is jár illetékkedvezmény, amennyiben 30 millió forint alatt marad a vételár. Ez a fővárosi és a nagyobb lakások esetében nehéz feladatnak bizonyulhat, de egy kisebb, illetve vidéken elhelyezkedő otthonnal könnyebb dolgunk lesz.

Gépjárművásárlás: ezt kell tudnunk a vagyonszerzési illetékről

Az ingatlanvásárlás mellett az autóvásárlás is egy olyan nagyobb kiadásnak számít, ami után vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ez a kötelezettség új és használt autók esetében is fennáll. Az egyetlen kivételt az elektromos autók képezik, amelyek illetékmentesek.

Az autók után fizetendő illeték mértékét a gépjármű kora és teljesítménye határozza meg. Az idősebb kor és az alacsonyabb teljesítmény kisebb összegű vagyonszerzési illetéket jelent.

Az illeték körülbelül 100 ezer forint lehet maximálisan, de egy átlagos autó esetében ennek körülbelül a felével kell számolnunk. Ne felejtsük el, hogy ennek az összegnek a befizetésére maximum 15 napunk van.

Lakásvásárláskor sokkal több idő áll rendelkezésünkre, akár hónapok is eltelhetnek a vásárlás és az összeg teljesítése között. Fontos, hogy az ingatlanvásárlás tényét 30 napon belül be kell jelentenünk a NAV felé.  

 Öröklés esetén fizetendő illeték

A vagyonszerzési illeték öröklés esetén fordul még elő viszonylag gyakran. Az öröklés során kapott értékpapírok után 18 százalék örökösödési illetéket kell fizetnünk. Ez alól csak az az eset képez kivételt, amikor egyenes ági öröklésről van szó.

Szerencsére léteznek olyan befektetési termékek, amelyek a megjelölt kedvezményezettek részére illetékmentessé teszik az öröklést. Ha szeretnénk megkönnyíteni a hátramaradó szeretteink életét, akkor érdemes ilyen megoldást választanunk.

Comments are closed.

Navigate