Mikor jöhet jól a CSOK?

A CSOK, vagy Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő támogatás, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy támogassa a fiatal, gyermeket nevelő párok lakáshoz jutását. A program 2015-ben jelent meg, és azóta is népszerű. Megmutatjuk mit nyerhetsz vele.

#szponzorálttartalom

Családot szeretnénk, de felmerül, mi volna ehhez az ideális környezet? Milyen lakást vegyünk, merre felé keressünk?
Nyissunk meg egy ingatlanok adásvételével foglalkozó honlapot, és láthatjuk, hogy a lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen.
Megtalálhatjuk álmaink otthonát, de egyből adódik is a kérdés: honnan teremtsük elő a megvásárlásához szükséges pénzt?
Közös életük kezdetén a házaspároknak általában nincs még komolyabb megtakarításuk, ezért valóban nem könnyűa helyzetük. Egyébként is elmondható, hogy hitel nélkül szinte lehetetlen lakást venni, és még a jelzáloghitelhez szükséges önerő előteremtése is kihívást jelenthet.
Otthonteremtési Programnak számos eleme van. Egyik legkorábbi ezek közül a CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye.

De milyen támogatás a CSOK?

Mennyi pénzt kaphatunk és milyen feltételeket kell ehhez teljesítenünk?

A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás. Bár az ezt kínáló bankoknál igényelhetjük, a pénzt nem kell visszafizetnünk, így nem feltétele például az, hogy hitelképesek legyünk.

Van viszont egy sor más feltétel, amit teljesítenünk kell:

  • A támogatást gyermeket nevelő szülők kaphatják, vagy olyan házaspárok, akik vállalják, hogy gyermekük születik majd.
  • A CSOK-ot tehát élettársakként és egyedülállóként is igényelhetjük, ha már van gyermekünk, de házasoknak kell lennünk, ha vállalt gyermekekre vesszük fel. Ebben az esetben életkori korlát is van, a pár legalább egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie.
  • Nem lehetünk büntetlen előéletűek, és nem lehet 5000 forintot meghaladó tartozásunk a NAV felé.
  • A támogatáshoz igazolnunk kell legalább 180 nap TB jogviszonyt. Ha új építésű ingatlanhoz kérjük a támogatást 3 vagy több gyermek mellé, akkor 2 év TB jogviszonyra lesz szükségünk. Ebben legfeljebb 30 napos megszakítás lehet.

A támogatást tehát csak akkor kaphatjuk meg, ha dolgozunk, tanulunk, esetleg diplomás GYED-et kapunk. Bizonyos keretek között a külföldi munkavégzést is beszámíthatjuk.

Otthon CSOK támogatásból

A támogatás célja az otthonteremtés elősegítése, így a kapott összeget csak lakáscélra fordíthatjuk.

  • Építhetünk belőle új lakást vagy házat
  • Vásárolhatunk új ingatlant (az új ingatlan létrejöhet emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel is, de ezzel új külön lakásnak kell épülnie, külön helyrajzi számmal)
  • Vásárolhatunk és bővíthetünk használt lakást vagy házat
  • Bővíthetjük a meglévő otthonunkat (bővítés az, amikor legalább egy helyiséggel megtoldjuk a meglévő lakásunkat)

Attól függően, hogy új vagy használt ingatlanra költjük a CSOK összegét, különböző összegek elérhetők. A támogatás nagysága attól függ, hány gyermekhez vesszük igénybe.

Új lakás építése vagy vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forintot,
  • 2 gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint jár,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forintot kaphatunk.

Használt lakás vásárlása és bővítése esetén az összegek alacsonyabbak:

  • 1 gyermek mellé 600 ezer forint,
  • 2 gyermek mellé 1 millió 430 ezer forint,
  • 3 gyermek mellé 2 millió 200 ezer forint,
  • 4 vagy több gyermek mellé pedig 2 millió 750 forint jár.

A 3 gyermek mellé új ingatlan építése vagy vásárlása esetén járó 10 millió forint kivételével nem látunk igazán magas összegeket, főleg, ha figyelembe vesszük az ingatlanárakat, de a CSOK-nak nem maga a támogatási összeg az egyetlen előnye.

A CSOK mellé kamattámogatott hitelt is felvehetünk, ha legalább 2 gyermeket nevelünk vagy vállalunk. Ez a hitelkalkulátor segít megtalálni, hogy melyik bank kínál kedvező ajánlatokat. Ennek összege 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 gyermeknél pedig 15 millió forint.
Ez már egy jelzáloghitel, amelyet vissza kell fizetnünk, és így a hitelképességi vizsgálatot is sikerrel kell megugranunk. A hitelösszeg után 3%-os fix kamatot fizetünk, a futamidő legfeljebb 25 év lehet.
Ez egy igen kedvező lakáshitel, főleg a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben.
Sőt, lehet a hitel még ennél is olcsóbb. Ha az ingatlanunk új, és megfelel a zöld hitel feltételeinek is, akkor zöld CSOK hitelként 0%-os kamat mellet igényelhetjük. Mellé további zöld hitelt vehetünk fel, aminek fix 2%-os a kamata, legfeljebb 70 millió forint hitelösszegig.
Viszont nem csak nekünk, de a CSOK-kal épített, vásárolt vagy bővített ingatlannak is meg kell felelnie néhány feltételnek.

Milyen a megfelelő CSOK-os otthon?

Több gyermeknek nagyobb tér kell, így nem építhetünk vagy vásárolhatunk akármekkora ingatlant.

  • 1 gyermek esetén legalább 40 m2-es lakás vagy 70 m2-es ház,
  • 2 gyermek esetén 50 m2-es lakás vagy 80 m2-es ház,
  • 3 gyermek esetén 60 m2-es lakás vagy 90 m2-es ház, amit építhetünk vagy vásárolhatunk,
  • ha 4 pedig gyermek mellé vásárolnunk használt lakást, annak minimum 70m2 alapterületűnek kell lennie.

Ha zöld hitel mellé veszünk fel zöld CSOK hitelt új lakásra, akkor az ingatlannak a BB energetikai osztályba kell esnie, ami azt jelenti, hogy a közel nulla energiafelhasználás követelményeinek megfelelő, és primer energiaigénye nem lehet magasabb 90 kWh/m2/év-nél.
Ez a lakás azután legalább 10 évig lesz a lakóhelyünk, így érdemes körültekintően választanunk. Ha megtaláltuk álmaink otthonát és hosszú távon gondolkodunk, akkor viszont nem érdemes elszalasztanunk ezt a lehetőséget.
A CSOK összege, mivel támogatásról van szó, hitelfelvételnél önerőként is beszámítható, ami szintén könnyebbséget jelent.

Itt még nincs vége

A CSOK támogatás mellé még egyéb kedvezményekre is számíthatunk.
Ilyen például az illetékmentesség. Lakás vásárlásakor alapesetben 4%-os illetéket kell fizetnünk, de ha CSOK-ot igényelünk a vásárláshoz, akkor az illetéket nem szabják ki ránk.
A legfeljebb 150 m2 alapterületű új lakások és 300 m2-es új házak áfája kedvezményes 5%, de ha a vásárláshoz, építéshez CSOK-ot veszünk igénybe, akkor ezt az áfát nem kell megfizetnünk.
Ha nem generálkivitelezővel építtetjük a lakásunkat, hanem saját erőből építkezünk, akkor az áfa ugyan 27%, de ebből is visszaigényelhetünk legfeljebb 5 millió forintot.
Ezek a kedvezmények akár többmillió forintos megtakarítást is jelenthetnek, amit már érezni fogunk a lakásvásárlásnál.

Comments are closed.

Navigate