DIY- karácsonyi dekoráció + mikulásváró kekszrecept

Mindig is érdekeltek a kézműves karácsonyi díszek, de sosem merted magad elkészíteni? Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád és garantáltan egyedi lesz az eredmény. Nézzük is meg milyen a DIY karácsonyi dekoráció az otthonodban!

Lássunk hozzá egy kis tervezésnek, mikor, mit és hogyan készítsünk el! Most múlt el az első adventi gyertyagyújtás, hamarosan érkezik a Télapó és rohamosan közeleg a karácsony is. Itt vannak a karácsonyi dekoráció tippjei:

adventi koszorú

Adventi koszorú házilag

Biztos már sokszor hallottad: alap, díszítők, gyertyatüskék és gyertyák. Csupán ennyi kell hozzá, meg persze nem árt egy kis fantázia sem. A trendeknek megfelelően készíthetsz greenery stílusban, csak zöld és natúr alapanyagok felhasználásával. Vagy maradnál a klasszikus, csillogós karácsonyi asztaldísznél? Bármelyiket is válaszd, egy korábbi cikkünkben sok-sok hasznos információval lehetsz gazdagabb ebben a témában. Kattints ide!

Ha a korábbi évekről maradt meg az adventi díszed, akkor csupán cseréld ki rajta a gyertyákat és már gyújthatod is őket! Ha esetleg egy-egy dekorációs elem, díszítő ragasztója a csomagolás során sérült vagy lazult, akkor ragasztópisztoly segítségével könnyen tudod rögzíteni.

karácsonyi ajtódísz

Karácsonyi dekoráció – üveg díszek

Elérkezett a hatalmas mennyiségű csillámporok használatának ideje. Mint ahogy korábban dekoráltuk az üvegeket festéssel és decoupage technikával, most inkább csillámport és hobbiragasztót és lakkot készítünk elő. Lássuk hogyan készül a DIY karácsonyi üvegdísz!

  • Keress befőttesüveget vagy sörös- és borosüvegeket (természetesen üreset), majd tisztítsd jól le a címkét és ragasztót róla és hagyd megszáradni.
  • Készíts elő egy nagyobb tálat vagy tálcát.
  • Ecset segítségével vidd fel a hobbi ragasztót egyenletesen és lehetőleg gyorsan az üvegre. Ha belefér az üveged a tálba, akkor szórd bele a csillámport és a ragasztóval bekent üveget forgasd meg többször úgy, hogy a csillámpor mindenhol ráragadjon. Ha nem fér el benne az üveged, akkor csak szórd az üvegre a csillámot, így a felesleg az edényben gyűlik majd, amit még később tudsz használni.
  • Ha készen van a csillámozás, akkor célszerű picit belenyomkodni a ragasztóba és várni néhány percet, míg köt a ragasztó.
  • Óvatosan simítsuk végig a csillámport, ugyanis a felesleges vagy kevésbé odatapadt csillám, majd lehullik. Ezután tudjuk befújni lakkspray-vel, hogy fixáljuk.
  • Várjunk, amíg megszárad, azután pedig tegyünk bele fényfüzért vagy befőttesüveg esetén, akár mécsest is.
csillámporos karácsonyi dekoráció

DIY, fenntartható díszek

Nem tudunk betelni a különböző természetes vagy újrahasznosított dekorációkkal! A DIY nagyon népszerű, így különböző portálokon tudsz inspirálódni, hogy miket is készíthetsz el magad. A kedvenceink:

  • Karácsonyfa: spárga, faág, toboz és ledsor felhasználásával.
  • Papírcsillagok: maradék csomagoló papírok/toalettpapír guriga, ragasztó, festék és egy kis csillámpor.
  • Asztaldísz 1: fa/papír doboz, szárazoázis, zuzmó, termések, figurák (Télapó, manó, jegesmedve, stb.), hópaszta és persze ragasztópisztoly és ragasztó a rögzítéshez.
  • Asztaldísz 2: üveg tál/váza, tobozok és ledsor.
  • Füzér: spárga, szárított narancskarikák, tobozok, fényfüzér, ragasztó és esetleg fúró a lyukasztáshoz.

Ezek mindenki számára ismert vagy látott karácsonyi dekorációk, de legalább most tudod is, hogy mit készíts össze, amikor a családdal nekiálltok a díszeknek!

diy dekoráció
diy karácsonyfa

Mikulásváró kekszrecept

Könnyen elkészíthető karácsonyi dekoráció már van, de mit is fogunk majszolni? Ha karácsonyi, omlós keksz nélkül te sem várod a Mikulást, akkor ajánljuk figyelmedbe a következő receptet, amivel akár vendégeket is leveszel majd a lábukról! Nemcsak gyors, de könnyű és nagyon finom ez a kekszrecept.

  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fahéj és gyömbér ízlés szerint
kekszrecept

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a cukrot a puha vajjal, majd adjuk hozzá a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és végül a fűszereket. Jól gyúrjuk össze.
  2. A tésztából formázzunk kis kekszeket, majd rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe őket. Mivel a tészta nagyon puha, így nyújtani és kiszúróval formázni nem igazán lehet. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és 20 perc alatt készre sütjük.
  3. Sütés után díszítheted csokoládéval vagy cukormázzal is.

A kekszrecept és a fenntartható karácsonyi dekoráció elkészítése után már csak össze kell csődíteni a gyerekeket, hogy ne egyedül készítsd a szépségeket és finomságokat. Reméljük, hogy jó tippekkel szolgáltunk azért, hogy a családi ünnepvárás szebb és könnyebb legyen!

Comments are closed.

Navigate