Hogyan spóroljak? – 7 megtakarítási tipp

Az anyagi biztonság elérésének egyik kulcsa a tudatos megtakarítás. Sokan úgy gondolják, hogy ehhez jelentős bevételre van szükség, de valójában a spórolás egy tudatos és hosszútávú folyamat, amely néhány trükkel mindenki számára elsajátítható. Amennyiben benned is felmerült a kérdés, hogy „hogyan spóroljak”, akkor olvasd el az alábbi megtakarítási tippjeinket, hogy elérhesd a kitűzött pénzügyi céljaidat!

1. Hogyan spóroljak? kezdőlépés: készíts költségvetést!

Az egyik legfontosabb lépés a pénzügyi tervezésben egy saját költségvetés létrehozása. Ehhez néhány hónapig nem árt, ha pontosan feljegyzed az összes bevételedet és kiadásodat. Vezetheted papíron, excel táblában, de segítségedre lehetnek a pénzügyi tervezést segítő applikációk is. A fizetésed mellett ne felejtsd el felvinni az olyan bevételi forrásaidat is, mint a családi pótlék, vagy mondjuk lakáskiadás esetén a bérleti díj. A kiadásaidba pedig tényleg mindent számolj bele: a bevásárlásokat, a rezsit, a számláidat, albérlet esetén a lakbért, és minden extra költést is (pl. mozi, fodrász, éttermi étkezés). A költségvetés elkészítése után könnyebben láthatod, hogy mely területeken tudsz és érdemes spórolni.

Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

2. Tervezd meg előre a kiadásaidat!

A „hogyan spóroljak” tippek következő fontos pontja, hogy minimalizáld az impulzív költekezéseket. A vásárlásra soha ne egy örömszerzési forrásként tekints, hanem egy időnként szükséges tevékenységként. Azaz ahelyett, hogy a fizetésnap után kifosztanád a ruhaboltokat, nézd meg, hogy valójában mi hiányzik a ruhatáradból. Az élelmiszerbeszerző körutakra sose indulj el éhesen, tervezd meg, mit fogsz főzni, és mindig készíts bevásárlólistát. Így könnyebben elkerülheted, hogy olyan termékek is landoljanak a kosaradban, amikre valójában nincs szükséged.

3. Válaszd az olcsóbb márkákat!

Számos üzletlánc sajátmárkás terméke ugyanolyan minőséget nyújt, mint a drágább márkák, ugyanakkor jóval olcsóbban meg tudod őket vásárolni. Próbáld ki bátran ezeket a holmikat az élelmiszerboltokban, a drogériában és más üzletekben, így könnyedén spórolhatsz a mindennapokban.

Forrás: Pexels / Anna Shvets

4. Vásárolj használt termékeket!

A second hand termékek hazai szakértőjeként nem hagyhatjuk le a „hogyan spóroljak” tippek listájáról a használt termékek választását. Ha tehát elektronikai, háztartási cikket, ruhát, vagy netán baba-mama termékeket vásárolnál, bátran nézz körül a Jófogás széles kínálatában is! A second hand cuccokkal ráadásul nemcsak a pénztárcádat kíméled, de a környezetet is, hiszen a tárgyak élettartamának meghosszabbításával jelentős károsanyag-kibocsátástól óvod meg a Földet.

5. Főzz és étkezz otthon!

Bár a rezsi növekedése a főzés árát is megdobta, de még így is bátran kimondható, hogy anyagilag mindenképpen jobban jársz, ha otthon, szezonális alapanyagokból készíted el a napi betevődet. Ezt akár ételhordóban a munkahelyedre is magaddal viheted, így az ételrendeléssel járó hulladéktól is meg tudod óvni a bolygót. Az pedig már tényleg csak a hab a tortán, hogy az otthoni főzéssel egészségesebben is étkezhetsz, hiszen pontosan tudod ellenőrizni, hogy milyen alapanyagok kerülnek az ételeidbe.

6. A „hogyan spóroljak” fontos trükkje: automatizáld a megtakarításaidat!

A „hogyan spóroljak” hatékony megvalósításához nem árt, ha létrehozol egy megtakarítási fiókot – akár a meglévő bankszámlád alszámlájaként. Ide érdemes bizonyos időközönként – akár havonta – egy-egy fix összeget elutalnod, így megvédheted magad attól, hogy a megtakarításra szánt pénzt idő előtt, öntudatlanul is elköltsd. Emellett persze az sem árt, ha megtakarítási célokat tűzöl ki magad elé: egy új bicikli, izgalmas külföldi út vagy egy saját lakás ígéretéért mindig könnyebb félretenni.

Forrás: Unsplash / Towfigu Barbhuiya

7. A „hogyan spóroljak” kulcsa: légy kitartó és türelmes!

A „hogyan spóroljak” praktikák gyümölcsére bizony várni kell, egy nagyobb kaliberű megtakarítás ugyanis nem jön azonnal. Hidd el azonban, hogy a megfelelő kitartás és a folyamatos spórolás hosszútávon megtérül. Ne add fel, ha néhány hónapig kevésnek tűnik a megtakarított összeg! Minden apró lépés számít, és idővel össze fog gyűlni az, ami a pénzügyi céljaidhoz szükséges. Ha viszont továbbra sem vagy 100%-osan biztos a spórolási módszerekben, bátran kérd pénzügyi tanácsadók és szakemberek segítségét, illetve olvasd el a rezsivel és az egészségügyi megtakarításokkal kapcsolatos blogbejegyzéseinket is!

Comments are closed.

Navigate