5 dolog, amire jó az egészségpénztár

Az egészségpénztárra sokan csak úgy gondolnak, mint egy külön számlára, amiről gyógyszert vásárolhatunk, pedig a pénztár jóval több ennél.

#szponzorálttartalom

Csak hogy a legegyszerűbb dolgot említsük, magánorvosi szolgáltatásokat is fizethetünk belőle. Ez azért fontos, mert ahogy a szakorvosi várólisták hossza nő az állami ellátásban, úgy költ a lakosság egyre több pénzt magánorvosokra. Mindenképp hasznos tehát, ha erre külön megtakarításunk van. De ezen felül számos előnye van az egészségpénztárnak. A BiztosDöntés.hu most ezek közül mutat nekünk ötöt.

1. 20%-os adóvisszatérítés

Kezdjük azonnal a listánk kakukktojásával. Ez ugyanis nem olyasmi, amire költhetünk a pénztári számlánkról, hanem épp ellenkezőleg, mi kapunk pénzt. A pénztárba befizetett összeg 20%-át az államtól adóvisszatérítés formájában visszakapjuk. Ha abban az évben fizettünk személyi jövedelemadót, tehát például dolgozunk, és a munkáltatónk vonja tőlünk az SZJA-t, akkor abból visszakapjuk az éves pénztári befizetésünk 20%-át, de legfeljebb 150 000 forintot. Ennyivel kevesebb adót fizetünk tehát, ha egészségpénztári számlán tartjuk a pénzünket.

A maximális visszatérítéshez 750 000 forintot kell a pénztári számlánkra tennünk egy évben, ez havonta 62 500 forintot jelent. Nem muszáj persze a legmagasabb visszatérítésre törekednünk, de minél több pénzt teszünk a pénztárba, annál kevesebb adót kell fizetnünk.

Az egészségpénztárba fizetett pénzből a pénztár költséget von le, ez általában az összeg 5-8%, de van, ahol több befizetésnél alacsonyabb a költség. Az adóvisszatérítés nem befizetés, így abból nem vonnak le semmit.

Az egészségpénztári számlánkon lévő pénzt aztán számos termékre és szolgáltatásra elkölthetjük, ráadásul ezekre azonnal felhasználhatjuk a pénzünket. Befizetünk a számlánkra és másnap már vásárolhatunk belőle gyógyszert, vagy fizethetjük a fogorvosi kezelésünket.

2. Szülési támogatás

Az egészségpénztárak nagy előnye, hogy nem csak gyógyszereket vehetünk a segítségükkel, de önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak. Az önsegélyezés azt jelenti, hogy pénzt gyűjtünk a számlánkon, és bizonyos életesemények bekövetkeztekor ebből nagyobb összegeket felvehetünk, éppen úgy, mintha segélyt adnánk magunknak. Lényegében előre takarékoskodunk olyan helyzetekre, amikor többet kell költenünk.

Ilyen a szülési támogatás is. Ha gyermekünk születik, akkor a pénztári számlánkról felvehetünk 1 millió forintot. Sőt, van olyan pénztár, ahol akár 2 millió forinthoz is hozzájuthatunk ilyenkor.

Fontos, hogy önsegélyező szolgáltatásokra csak a 180 napja a számlánkon tartott egyenlegünkből költhetünk. Érdemes tehát akár külön tartalékolni ilyen esetekre, főleg, ha tudjuk például, hogy családot tervezünk.

A szülési támogatásra az igényünket a gyermek születése után 120 nappal jelenthetjük be. Nincs veszve tehát semmi akkor sem, ha már várjuk a babát, és még egyik egészségpénztárnak sem vagyunk tagja, hiszen még a várandósság alatt is nyithatunk számlát. Arra figyeljünk, hogy a szülés utáni 120. napra legyen olyan egyenlegünk, amelyet már 180 napja a pénztárban tartunk, tehát a szülés előtt legalább 60 nappal nyissuk meg a számlát és legyen ott a befizetésünk.

Hogy ez miért éri meg? Ezt a pénzt egyben felveheted, és bármire elköltheted, a gyermekbútortól kezdve a babaruhákig mindent fizethetsz belőle, számlákat nem kell bemutatnod. A befizetett pénz után pedig megkapod az adóvisszatérítést. Ráadásul nem csak te, hanem a családtagjaid, például a szüleid vagy a testvéred is igénybe vehetik a szülési támogatást a saját pénztári számlájukról, ami nekik is adóvisszatérítést jelent.

3. Lakáshitel törlesztés

Ez szintén egy önsegélyező szolgáltatás, tehát a 180 napos egyenlegünk terhére vehetjük igénybe. Egy lakás nem olcsó, bármilyen körültekintően is választunk, jelentős anyagi terhet jelent, és kevesen tudják megvalósítani hitel nélkül.

Ha van lakáshitelünk, akkor a törlesztőrészletek fizetéséhez az egészségpénztári számlánkról kérhetünk magunknak segítséget. Ennek az összege legfeljebb a minimálbér 15%-a. Jelenleg havi 30 000 forintot vehetünk fel így, ennyivel kevesebbet kell minden hónapban az aktuális fizetésünkből a lakástörlesztőnkre költenünk.

Az igénybevételhez csak annyit kell igazolnunk, hogy van lakáshitelünk, és azt rendesen fizetjük. Fontos, hogy ez lakáscélú jelzálogkölcsön legyen, szabad felhasználású jelzáloghitelre a támogatást nem kaphatjuk meg.

Így egyrészt kevésbé terheli a hiteltörlesztő a havi költségvetésünket, másrészt viszont ténylegesen csökkennek a terheink, mert a pénztárba tett pénzünk után kapjuk az adóvisszatérítést.

Ha a házastársunk adóstárs a hitelben, akkor a saját számlájáról ő is igénybe veheti ezt a szolgáltatást, ami még nagyobb segítség lehet, hiszen így az adóvisszatérítést is duplázhatjuk. Ez azt jelenti, hogy akár 1-2 törlesztőrészlet árával is több maradhat a zsebünkbe, és ki ne örülne, ha mondjuk karácsonykor nem kellene törlesztőt fizetnie.

4. Beiskolázási támogatás

Ha tovább haladunk az időben, előbb-utóbb talán családot is alapítunk. A gyermek nevelése szintén sok kiadással jár, még akkor is, ha a szükséges dolgok közül minél többet használtan próbálunk beszerezni.

A gyermekünk iskolakezdésekor beiskolázási támogatást vehetünk fel az egészségpénztárunkból. Erre szintén a 180 napos egyenlegünket használhatjuk.

Ha van óvodás, iskolás gyermekünk, akkor nekik tankönyveket, tanszereket, ruhákat vásárolhatunk. Főiskolás, egyetemista gyermekeinknek fizethetjük a kollégiumi, albérleti díját és a tandíját is. A támogatás összege legfeljebb 200 000 forint gyermekenként. A szolgáltatást a családtagjaink is igénybe vehetik ugyanarra a gyermekre.

A tanév kezdete előtt 15 nappal, illetve a vége előtt 15 nappal kiállított számlákat számolhatjuk el, ezek összegét kapjuk vissza a pénztárból.

5. Szűrővizsgálatok, prevenciós szolgáltatások

De akár van családunk, akár nincs, fontos, hogy minél tovább egészségesek maradjunk. Az egészségpénztári számlánk segítségével minden évben szűrővizsgálatokon vehetünk részt, betegségmegelőzési szolgáltatásokat vehetünk igénybe. Ez több szempontból is előnyös.

Egyrészt a szűrővizsgálatok nagyon fontosak a betegségek megelőzésében. Gyakran már a betegségeket megelőző állapotok is látszódnak, amellyel elejét vehetjük bizonyos betegségek kialakulásának. Másrészt, ha korán felismernek egy már meglévő betegséget, akkor sokkal könnyebben és rövidebb idő alatt gyógyítható.

Egészségpénztári számlával viszont anyagilag is megéri prevenciós szolgáltatásokat igénybe venni. Ez ugyanis egy olyan dolog, amelynek az esetében nem csak a pénztári befizetés után kapunk adóvisszatérítést, hanem a kifizetés után is.

A prevenciós szolgáltatások után további 10% adóvisszatérítést kapunk. Fontos, hogy az elérhető maximum mindenképpen 150 000 forint, de ha ez nem jön össze a befizetésekből, akkor ezzel még hozzátehetünk valamennyit.

Egészségpénztári számlával tehát nem csak egészségtudatosak vagyunk, de a pénzügyi tudatosság felé is tettünk egy fontos lépést. Ráadásul a nagyobb kiadással járó időszakokat is könnyebben átvészelhetjük, ha van némi tartalék pénzünk. Számlát nyitni pedig ma már a legtöbb pénztárnál egyszerű, van, ahol akár online is megtehetjük.

Comments are closed.

Navigate