Kézzel készített ajándékok és szokatlan karácsonyfa ötletek

Idén nem kell, hogy fejtörést okozzon az ajándékvásárlás vagy a dekoráció készítés, inkább készítsd el saját magad. Most tippeket láthatsz, hogy miként is lehet kézzel készített ajándékot adni szerettednek vagy milyen is egy szokatlan karácsonyfa a lakásban.

Manapság nehéz találni olyan karácsonyi ajándékötletet, amivel még nem találkoztunk korábban, új és különleges. Ezért is érdemes ebben az évben egy kicsit személyesebbel próbálkozni, mégpedig kézzel készített ajándékokkal! Természetesen benne van a pakliban, hogy nem mindenkinek egyformán jó a kézügyessége, viszont a legfontosabb mindegyiknél, hogy szívből adja és készíti az illető. Bármilyen DIY ajándék sokkal többet ér, mint a boltban vásárolt.

Most összegyűjtöttünk néhány szuper, kreatív, otthon elkészíthető ajándékötletet.

Planner házilag

Mindenki ismeri azokat a modern tervezőket, amik teli vannak motiváló idézetekkel és gondolatokkal, valamint matricák segítségével tudjuk szebbé és dekoratívabbá varázsolni benne a napi, heti és havi teendőinket. Ezt gyakran készítik a nők saját maguknak, de miért is ne lehetne ebből ajándék?
Amire szükséged lesz a tervezőhöz:

tervező ajándékba
  • Néhány régi könyvlap, idézet vagy esetleg kotta lap.
    Ha van egy-két régi, elhasznált könyved, kottád, keress benne néhány szimpatikus idézetet vagy részletet, vágd ki. Ezeket nagyszerűen lehet használni a planner készítésekor.
  • Szárított virágok, falevelek.
    Szükséged lesz néhány virágra, de ha azokat nem is szárítottál, válassz ki néhány neked tetsző falevelet, préseld le és szárítsd ki, majd virágok helyett is gyönyörű dekorelemként szolgálnak. Mivel a tervező általában kisebb méretű, mint A4, így érdemes apróbb virágokat és leveleket használni hozzá.
  • Dekorszalagok, matricák.
    Válassz egy neked tetsző mintás ragasztószalagot, de lehet akár egy darabka csipkével is helyettesíteni. Minél több matricát találsz a célhoz, annál jobb. 
  • Egy egyszerű füzet.
    Ez az az összetevő, ami nélkül a terveződ nem jöhet létre. Teljesen egyszerű borítású füzet is megfelelő, amit utána bárhogy dekorálhatsz, festhetsz. 
  • Ragasztó
  • Színes filcek, tollak
    Itt majd egy kicsit célszerű a kalligráf írástudásodat előkészíteni. Az idézeteket, ha nem ragasztod, hanem írod, akkor jobb minél szebb betűkkel papírra vetni.

A füzetbe ezeket a hozzávalókat bárhogy elrendezheted, ahogy neked jól esik. Készíthetsz csak jegyzetfüzetfélét vagy akár egész éves naptárat is! A mintákat, idézeteket, virágokat elhelyezheted akárhol a lapokon, írhatsz hozzá egy-két szót is, hogy ne legyen olyan üres, például célkitűzéseknek kihagyhatsz mezőket. 

Ilyen tervezője biztosan senki másnak nem lesz! 

karácsonyi képeslapok

Az ajándékot festheted is!

Ha kedved támadt ecsetet ragadni és esetleg ajándékként festenél, miket tudnál készíteni?

Kézzel készített ajándékok – karácsonyi képeslap

Ha szívesen befognád egy kis segítségre a gyerekeket vagy éppen a háziállatodat, készíts velük együtt képeslapokat!
Csupán néhány színes lapra, festékekre és a kiskezekre (vagy éppenséggel mancsokra) lesz szükség és mehet is a színes móka! Ezzel biztosan le is kötöd a kicsiket egy jó ideig. Vastagabb papírok/kartonok, akrilfestékek, ecsetek és csillámporok kellenek csupán.

kézzel készített ajándék képkeret ajándékba

Képkeret

Keress egy régi, használt képkeretet, csiszold meg egy kicsit, majd portalanítsd, ezek után a festék véletlen sem pereg majd le róla. Használhatsz akár vintage stílusú dekorfestéket is, vagy sima akrilfestéket és lehet is festeni. Ha megszáradt, akkor a tartósság kedvéért használj vagy lakkot vagy viaszpasztát. Már csak találnod kell egy megfelelő képet, és kész is.

Festmények talált falapokra

A lehető legjobb felhasználása a préselt falapoknak vagy éppen egy fakorongnak, ha készítesz rá egy festményt, innentől tényleg a fantáziádra van bízva, mi születik abból a fadarabból. Mielőtt nekiállsz, biztonság kedvéért csiszold meg a felületet, ragadj ecsetet és készüljön is az egyedi, újrahasznosított ajándék. Nem muszáj Picasso nyomdokaiba lépni, készíts absztrakt festményt a színek játékával.

Ha az ajándékokkal haladunk, akkor közben a dekorálást se felejtsük el! Kisebb lakásokban vagy gyerekes családokba különösen ajánlottak az alábbiak:

Szokatlan karácsonyfa ötletek és alternatívák

Gondolkodtál már azon, mivel tudnál helyettesíteni egy karácsonyfát, ha már eleged van, hogy még áprilisban is találsz tűleveleket a lakásban vagy éppen csak kisebb lakásban laksz és fontos a helytakarékosság? Akkor ezek az ötletek neked szólnak!

Mire nem jó egy égősor vagy egy létra?

Lehet furcsán fog hangzani, de egy létrából is annyi különféle karácsonyfa-féleséget lehet kihozni, csupán felteszel rá két égősort és néhány gömböt és már mehetnek is az ajándékok a „fa” alá. Viszont, ha esetleg nincs egy felesleges létra a házban, elég az égősort felakasztani fenyőfa alakban és ízlés szerint tehetünk arra is kisebb díszeket. 

szokatlan karácsonyfa könyvekből

Könyvfa

  • Keress könyveket.
    Ehhez tökéletes alapanyag a garázsban, könyvespolcon, vagy éppen az szekrény tetején porosodó könyvhalmaz, amiről tudod, hogy nem nagyon fogod használni a közeljövőben őket. 
  • Rendezd el.
    Tedd az első réteg könyvet egy nagy kör alapba a padlóra, majd felfelé haladva ez a kör szűküljön. 
  • Dekoráld ki.
    Szerezz egy égősort, gömböket vagy boákat és tetszés szerint tedd fel a fádra.

Jó tanács:
A könyvfa nem lesz túl stabil, mivel nem igazán tudod rögzíteni a könyveket egymáshoz. Kivéve, ha összeragasztod őket, de ez nem túl jó ötlet. Ha megtartani nem is szeretnéd a könyveket, azért jó, ha szép állapotban el tudod adni őket, akár itt.

szokatlan karácsonyfa

Ágak, égősor, spárga és gömbök?

Ebből aztán szokatlan karácsonyfa lesz, vagy mégsem? Séta közben is gyűjthetjük a karácsonyfa alapanyagokat és akár díszeket is a kézzel készített ajándékhoz vagy éppen dekorációhoz.

  • Sétálj egyet a természetben.
    A relaxáló séta közben ragadj meg néhány szép ágat, lehetőleg legyenek benne kisebb és nagyobb botok egyaránt. Ha tobozokat is találsz, az csak plusz jó!
  • Tervezd meg.
    Ehhez szükséged lesz esetlegesen egy fűrészre, de ha jól válogattad az ágakat, akkor ezt mellőzheted. Az ágakat rendezd növekvő sorba vízszintesen egymás alá.
  • Ragadj spárgát!
    A botok mindkét végét fúrd ki, egy spárgával kösd össze őket úgy, hogy hagysz az ágak között egy 5-10 centi helyet.
  • Mehet is a dekorálás.
    Ha kész a rendhagyó karácsonyfa, akassz rá gömböket, égősorokat és akaszd ki a falra.

Gondoltad volna, hogy ennyi csodás, érdekes vagy éppen szokatlan karácsonyfa készülhet az ünnepek alatt? Ezt persze ötvözheted. Egységesítsd az ötleteket úgy, hogy a lakás egészét a saját díszeiddel tudd díszíteni.

Milyen nagyszerű is karácsonykor is fenntarthatónak lenni, nem igaz? Az egész lakás teli lehet a kézzel készített ajándékokkal és díszekkel, csupán egy kis kreativitás kell hozzá és türelem. Persze a szorgos kezek is elengedhetetlenek, tehát szuper családi program is!

Jó alkotást!

különleges karácsonyfa



Comments are closed.

Navigate