Mikulás sütemény: 3 tuti recept

Hamarosan itt a december 6-ika, ezzel pedig világkörüli útjára indul a gyermekek által várva várt Mikulás. A rénszarvas-húzta szánon közlekedő öregúrnak rengeteg házba kell elvinni ilyenkor az ajándékokat, így nem árt, ha a fárasztó útján meg tud pihenni, és tud valamit harapni. Ezért most három pofonegyszerű, de istenien finom mikulás sütemény receptet mutatunk, amiket a gyerkőcökkel is el lehet készíteni.

1. A megunhatatlan Mikulás sütemény recept: gyömbéres kekszek

A december közeledtével nemcsak a Mikulás érkezik, hanem a mézeskalács-szezon is! A gyerekekkel ráadásul remek móka ennek az egyszerű keksztésztának a begyúrása, kiszaggatása, majd a sütés után a díszítés. Szerezzetek be egy mikulás sütemény tematikájú szaggató-készletet és már készíthetitek is a nagyszakállúnak a finomságokat!

Hozzávalók:

  • 220 g búza finomliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g vaj
  • 120 g virágméz
  • 150 g barna cukor
  • 2 tojás
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet só

A díszítéshez:

  • magvak (pl. mandula, dió, törökmogyoró)
  • cukorkák
  • citromlé
  • porcukor
  • tojásfehérje
Mézeskalács
Forrás: Pixabay

Elkészítés:

A gyömbéres mikulás süteményhez először vízgőz felett, egy kisebb lábosban melegítsd össze a mézet, a cukrot, a fűszereket, a citrom héját és a vajat úgy, hogy a cukor alaposan feloldódjon. Amikor ez megtörtént, hűtsd ki az alapot, majd verd bele a tojásokat.

Egy nagyobb keverőtálban szitáld össze a liszteket, add hozzájuk a sütőport és a sót, majd gyúrd össze a tojásos-cukros-mézes alappal. A keksztésztát ezután csomagold méhviaszos csomagolóba vagy viaszos papírba, majd néhány órára, de akár egész éjszakára is tedd a hűtőbe pihenni.

Lisztezett nyújtódeszkán, egy sodrófa segítségével nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm-es vastagságúra, majd a mikulás sütemény szaggatók segítségével szaggasd ki belőlük a kekszeket. Díszítheted őket cukorkákkal vagy magvakkal, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire, és 190 °C-ra előmelegített sütőben süsd meg 10-12 perc alatt. Várd meg, amíg a kekszek alaposan kihűlnek, majd egy konyhai lapát segítségével távolítsd el őket a tepsiről. Ekkor jöhet az írókázás: felvert tojásfehérjéből, porcukorból és citromléből készíts írókát, és kedved szerint dekoráld a kekszeket!

Ajándék Mikulás sütemény
Forrás: Unsplash / Diane Alkier

2. Mandulás hógolyók

Bár havat mostanában ritkán látunk december elején, ettől még Mikulás alkalmából megidézhetjük a tél elmaradhatatlan szimbólumát. Ezeknek a mandulás „hógolyóknak” a gyúrásában a gyerkőcök is bátran részt vehetnek, ahogy a végén a kókuszreszelékbe forgatásban is.

Hozzávalók:

  • 30 dkg búza finomliszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája

A díszítéshez:

  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
Mandulás hógolyók
Forrás: Pexels / Ella Olsson

Elkészítés:

Ehhez a mikulás sütemény recepthez először kézzel vagy robotgéppel dolgozd össze a lisztet a darált mandulával, a sóval, a feldarabolt vajjal és a tojássárgájával. A tésztát formázd golyóvá, majd méhviaszos csomagolóba vagy viaszos papírba csomagolva tedd a hűtőbe pihenni legalább egy órára. A kihűlt tésztából aztán szaggass kisebb darabokat és gyúrj belőlük kb. 3 cm átmérőjű golyókat. Sütőpapírral bélelt tepsin, 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd meg őket kb. 12 perc alatt.

Amíg sülnek a mikulás sütemények, keverd össze a porcukrot a kókuszreszelékkel, majd a még meleg tésztagolyókat forgasd meg a „hóban”, és hagyd kihűlni őket.

3. Habkönnyű manósapkák

A karácsonyi időszak elengedhetetlen eleme a habcsók. Ezeket a kívül roppanós, belül krémes édességeket lehet karácsonyfa alakban, vagy akár a mikulás sütemények jegyében manósapkaként is elkészíteni. A különleges habcsókokhoz pedig csupán némi extra ételfestékre és díszítő cukorkákra lesz szükséged!

Hozzávalók:

  • 6 db tojásfehérje
  • 400 g kristálycukor
  • ételfestékek
  • cukordekoráció vagy díszítő gyöngyök
Ultrakönnyű mikulás sütemény recept: habcsókok
Forrás: Pexels / Julia Filirovska

Elkészítés:

Ennek a mikulás süteménynek az elkészítéséhez egy lábasban először vizet kell forralnod, majd ráültetned egy tálat, amiben a tojásfehérjét és a cukrot melegíted vízgőz fölött. Fontos, hogy semmiképp ne forrald fel a keveréket, nehogy elkezdjen megfőni a tojásfehérje, de azért alaposan melegítsd fel.

Ezt követően húzd félre a tálat, majd robotgéppel vagy botmixerrel, magas fokozaton verd habosra a keveréket, amíg ki nem hűl. Masszív állagú, krémes habcsókkrémet kell kapnod. Porciózd szét tálakba, majd színezd őket különböző színű ételfestékekkel. Minden adagba elég mindössze 1-2 csepp.

A mikulás sütemény recept következő lépéseként a különböző krémeket adagold egymás mellé hosszában egy nyomózsákba. Sütőpapírral bélelt tepsire, egyszerű csővel nyomj ki kisebb manósapkákat, amiket aztán díszíthetsz karácsonyi cukorkákkal, ehető gyöngyökkel. A sapka pompomjának egy nagyobb díszítőgyöngyöt javaslunk. Ezt követően 90 °C-ra előmelegített sütőben szárítsd 50-60 percig a habcsókokat, majd kapcsold le a sütőt, támaszd ki az ajtaját és hagyd teljesen kiszáradni őket!

Comments are closed.

Navigate