Legjobb bringaútvonalak Magyarországon

Pattanj nyeregbe!

Legjobb mindig csak egy kis túlzással lehet valami, de az alábbi túrákat igazán jó szívvel tudjuk ajánlani, ha egy kicsit tartalmasabb biciklizésre vágysz!

Felvetődik azonban a kérdés, hogy milyen kerékpárt válassz? Összességében azt tudjuk mondani, hogy hosszabb túrákra trekkinget érdemes venni, a száguldás szerelmesei versenybringát szerezzenek be, viszont ha a hegyeket akarod meghódítani, akkor a mountain bike a legjobb választás.

Ha már megvan a járgány, ideje kitalálni, merre is indulj. Az utóbbi időkben a kerékpáros infrastruktúra sokat fejlődött, egyre több a bicikliút és egyre biztonságosabb kerékpárral közlekedni. Most összegyűjtöttünk néhány útvonalat, amely tökéletes lehet hétvégi túrákra.

Budapest-Szentendre
A 20 kilométeres távnak kezdőként is nyugodtan nekivághatsz. Érdemes a Margit-híd budai hídfőjétől indulni, így szinte végig a Duna mellett tekerhetsz.  Útközben megállhatsz a Római parton egy hekkre, a Lupa tónál ejtőzhetsz egyet, végül pedig ott van Szentendre, ahol számtalan látnivaló és a csodálatos Duna-part vár.

Tipp: Alacsony vízjárásnál légy figyelmes, remek parti zugokra bukkanhatsz a Római-partot követő szakaszon!

Zamárdi túra
Ha nem riadsz vissza egy kicsit több tekeréstől és a 440 méteres összemelkedőtől, akkor ez a körtúra neked való. A Zamárdi szabadstrandon elhelyezkedő Balaton szíve térről induló, 32 kilométeres táv során megnézheted a Kisboldogasszony-templomot, de Zamárdiig ott van még a Flóra-hegy és az aliréti vadászház is. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű erdei szakaszokon vezet az út. A túra remek alkalmat kínál, hogy jobban megismered, mit rejt a Balaton környéke a méltán híres parti helyszíneken túl.

Hévíz (Hévíz-Rezi)
Ha a hévízi kiruccanást választod, egy 34 kilométeres túrával számolj. A kerékpáros centrumtól induló úton beiktathatod a Cserszegtomaj-kútbarlangot az arborétummal és a kilátóval, amelyből megcsodálhatod a balatoni panorámát. Megpihenhetsz Rezi községben a Rezi várromnál a Meleg hegyen, végül jöhet Hévíz és egy jó fürdő a Tó-fürdőben.

Pilis Bike
A Pilis Bike kezdeményezés részeként pár évvel ezelőtt erdészeti utak is megnyíltak a kerékpárosok előtt. Ezekkel együtt a Pilis Parkerdő területén több mint 350 kilométer kerékpározásra kijelölt erdei úton tekerhetsz. Az odajutást könnyítendő 10 db P+B (Parkolj+Bringázz) pontot alakítottak ki, így az autóból át is pattanhatsz a biciklidre. Minden kiindulópontról több körtúrába vághatsz bele, különböző távokkal és nehézségi szintekkel. A körtúrák kezdőpontját természetesen kerékpárral is megközelítheted, ha nem riadsz vissza az extra távtól.

Tipp: Hegyi túrák esetében mindig legyen nálad megfelelő mennyiségű folyadék! Indulás előtt érdemes azt is megnézned, hogy forrásokkal számolhatsz-e útközben.

Balatonkör
Egy kerékpártúrákat összegyűjtő cikkből nem maradhat ki a Balatonkör. Itt sem kell rögtön a teljes Balatont megkerülő, több mint 200 km-es túrára gondolnod, ha elsőre nem vágnál bele ekkora távba, próbáld ki a Kiskört, ami 76 km. Ez egy nap alatt kellemesen teljesíthető Zamárditól Tihanyig. A körtúra befejezéseként Tihanyból komppal térhetsz vissza a Zamárdihoz közeli Szántódra. Ha a 206 km körüli távot szeretnéd egy nap alatt megtenni, az igényel egy kis felkészülést. Érdemes felkészülnöd rá, akár a Kiskörrel, ahol tesztelheted, mennyi idő alatt teszed meg azt a távot. Felszerelésben sem árt, ha a maximális kényelmet képviseled, ha nem akarod, hogy pár óra múlva kényelmetlenné váljon a túra. Erre persze megoldás lehet egy 2-3 naposra bővített tókerülés, akkor kicsit több idő jut a kikapcsolódásra és a strandolásra.


Comments are closed.

Navigate