A tökéletes konyha titka

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, a konyha az otthon lelke. Éppen ezért is fontos, hogy a berendezésénél számos részletet szem előtt tartsunk. Mutatjuk, hogy mire kell figyelned!

A konyha nemcsak az ételkészítés mindennapi helyszíne, de sokszor a családi élet központja is, nagy beszélgetések és minőségi együtt töltött idő színtere. Ezért is fontos, hogy amikor új konyha kialakításába fogunk, minél átgondoltabban tervezzük meg. Legyen szó hagyományos kialakítású vagy amerikai konyhás ingatlanról, bizonyos tényezőket, praktikus szempontokat is jó, ha figyelembe veszünk.

Tervezés
A kényelmes konyha lényege – akár kis vagy akár nagy alapterületű helyiségről van szó -, hogy funkcionális és felhasználóbarát legyen. Ha most rendezzük be a konyhánkat, vagy a felújítását tervezzük, először azt kell végiggondolnunk, hogy mire és hányan használjuk, van-e szükség nagy munkafelületre, vagy inkább az étkezés színtereként funkcionál. Ez alapján már könnyebben böngészhetünk a konyhabútorok óriási választéka között.

Kezdésnek rajzoljuk le konyhánk alaprajzát, majd jelöljük be a vízcsövek és a lefolyó helyét a mosogató és a mosogatógép számára, jelezzük a radiátorokat és az elektromos vezetékeket, valamint az ablakokat. Gondoljuk végig, hogy különálló konyhai bútorelemekre, vagy egy kompakt típusú szekrényre van szükségünk, melyet kifejezetten kis lakások számára terveztek.

Elrendezés
Fontos, hogy a konyhabútor elemeit a munkafolyamatok egymásutániságát figyelembe véve rendezzük el. A hűtő, a mosogató, a főzőlap és a munkaterületek sorrendje mellett persze az egyéni igényeket és az ergonómiai szempontokat is érdemes figyelembe venni. A legfontosabb ilyen jellemző a magasság. Az ideális pultmagasság kb. 85 és 90 cm körül van, míg a felső szekrény 135 és 150 cm körüli magasságban lesz kényelmes. Persze ezt egyénileg is beállíthatjuk, de az ideális elrendezés az, ha a konyha használója álló helyzetben rálát a felső szekrény alsó lapjára. Ha nem egybefüggő bútorzatunk van, a különböző felületekhez más és más magasság ajánlott. A főzőlapot kell a legalacsonyabbra helyezni, ehhez képest 8-10 cm-rel magasabban legyen az előkészítő rész, majd legmagasabban a mosogató.

Tárolás
Az egyik legfontosabb szempont egy konyhánál, hogy minél több, jól használható tárolóhelyünk legyen, ugyanis az edények tárolása mellett, manapság már sok konyha egyszerre tölti be a kamra funkciót is. Igyekezzünk végiggondolni, hogy melyek azok az eszközök, amiket nap mint nap használunk, ezeknek mindenképpen tervezzünk jól elérhető helyet. Beépített szekrényekkel sok helyet spórolhatunk meg, például, ha a mosogatógépünk felé munkaasztalt alakítunk ki, de sokszor az elsőre lehetetlennek tűnő sarkokat is praktikusan be lehet rendezni. Merítsünk ötletet az internetről vagy kérjük lakberendező segítségét.

Comments are closed.

Navigate