5 szuper tipp kezdő fotósoknak!

Úgy érzed komolyabban érdekelne a fotózás, de nem tudod hogyan kezdj hozzá?  Íme néhány szuper tanács, ami mankó lehet egy kezdő fotós számára.

A képrögzítés mindennapi életünk részévé vált, hiszen manapság szinte nincs olyan ember a környezetünkben, aki okostelefonját ne használná fotózás céljából. Azonban, ha úgy érzed, komolyabban szeretnél foglalkozni a fényképezés rejtelmeivel, nem árt tájékozódnod a lehetőségekről. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel könnyebben elindulhatsz a képalkotás rögös útjain!

Ne a legdrágább kamerával kezd
Egy olcsóbb géppel is lehet nagyon szép képeket csinálni, ráadásul gyakorlásnak sokkal inkább megfelel egy olyan masina, amit kevésbé féltesz. Egy jó tükörreflexes gép persze előbb vagy utóbb jól jön, ugyanis hatalmas a különbség a telefon és egy ilyen fényképezőgép által készített fotó között. Azonban minél több képet csinálsz, annál jobban fogod tudni, milyen kamerára van szükséged, így mikor elérkezik az idő egy komolyabb gép vásárlására, pontosan tudni fogod mire figyelj, mi az, ami nélkülözhetetlen a számodra.

Mindig tartsd magadnál a kamerádat!
A legjobb fotózási lehetőségek sokszor váratlanul jönnek. Ha meg tudod oldani, hogy magaddal vidd a gépedet, kihasználhatod ezeket a váratlan lehetőségeket. Ha ez nem megoldható, használd a telefonod kameráját, és mintha jegyzetelnél, rögzítsd, amit látsz, hogy később visszatérhess a helyszínre.

Ismerkedj meg az állványhasználattal
A bemozdult képek legjobb ellenszere az állvány, persze kezdő fotósként nem meglepő, hogy nem hordunk magunknál egyet, de ha egy komolyabb géppel rendelkezünk, ideje ebbe is befektetni. Mostantól a tripod és a monopod neve, ne legyen ismeretlen számodra. Ezek jelölik a három, illetve egy lábú állványokat. Ha például a téma messze van és használnunk kell a kamera zoom funkcióját, akkor különösen fontos a stabil kéz, ugyanis minél nagyobb a zoom, annál biztosabb, hogy bemozdul a kamera, ha csak simán a kezünkbe tartjuk.

Mikor használd a vakut?
Egy jó vaku elengedhetetlen eszköz egy fotós számára. Vannak esetek például, amikor mindenképpen használni kell, akár napsütésben is, mert a napfény nem mindig onnan érkezik, ahonnan mi szeretnénk. A kemény vetett árnyékok elkerülése végett szintén fontos, és hasznos. Például, ha napsütésben egy fa alá állnak, akiket fotózni szeretnétek, szintén használnunk kell a vakut. Ezeket persze, ki kell tapasztalnod, ezért van szükség némi gyakorlásra!

Pótaksid mindig legyen!
Sose indulj el úgy fotózni, hogy nem töltötted fel a géped. Persze vannak esetek, mikor az alkotás hosszabb időre nyúlik. Ilyenkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy nem viszel magaddal pótakkumulátort, ugyanis nincs annál bosszantóbb dolog, mint mikor éppen arról a helyről vagy eseményről nem tudsz képet készíteni, ami számodra a legszebb, legmeghatározóbb lenne. A pótaksi mellett fontos kellék lehet a plusz memóriakártya is.

Ahogy az autók sem maguktól mennek, és Picasso ecsetei sem maguktól festettek, így a kameránk sem magától fogja megalkotni a jó képeket. Lehet ugyanis bármennyire drága és jó kameránk, rajtunk múlik, hogy jó időben jó helyen legyünk, jó irányba forduljunk, és megragadjuk a számunkra tökéletes pillanatot. Ehhez azonban türelem, elszántság és kitartás szükséges.

Comments are closed.

Navigate