Csempefestés házilag? Könnyebb, mint gondolnád!

A csempefestés házilag egy méltán felkapott DIY technika, hiszen igen költséghatékonyan és egyszerűen tudod vele feldobni az otthonodat – méghozzá egy általad elképzelt stílusban. Ha úgy érzed, hogy fürdőszoba- vagy konyhafelújításra van szükséged, ugyanakkor a pénztárcád nyújtotta lehetőségek végesek, akkor a csempefestés kiváló ötlet lehet a számodra. Ebben a bejegyzésben megosztunk néhány hasznos tippet ezzel kapcsolatban!

A csempefestés előnyei

Egy nagyszabású, jellemzően a fürdőszobára vagy a konyhára kiterjedő felújítás előtt érdemes megfontolnod a csempefestés alternatíváját. Ezzel ugyanis a régi burkolat elbontásával járó kellemtelen plusz munkálatokat és sittelszállítást is meg tudod spórolni, valamint költséghatékonyabb módon ölthet új testet az otthonod. Lássuk is a csempefestés előnyeit!

  1. Olcsóbb: Egy fürdőszoba vagy egy konyha hidegburkolatának cseréje igen költséges mulatság lehet. Ilyenkor egyrészt a csempéket, a megfelelő ragasztót, a szegélyeket és az élvédőket is be kell szerezned. Másrészt – amennyiben nem vagy ezermester – a szakember munkadíját is bele kell kalkulálnod a költségvetésbe. A csempefestést viszont te magad is meg tudod csinálni, ráadásul jóval kevesebb anyagköltséggel.
  2. Stílusváltás: Bár a csempék mérete és formája adott, az új színvilágot és stílust te választhatod ki. Természetesen dönthetsz úgy is, hogy egy bútorfelújítással egybekötve a meglévő fürdőszoba– vagy konyhabútort is az új designhoz alakítod.
  3. Kevesebb idő: Jó hideg burkoló szakembert nehéz leakasztani, de egy teljes csempecsere még ezen túl is rengeteg időt és takarítást emészt fel. A csempefestés ugyanakkor egy gyorsabb megoldás lehet.
  4. Kiélheted a kreativitásod: Egyedire szabhatod a konyhád vagy a fürdőszobád színvilágát, illetve az egyszínű festések mellett használhatsz stencileket is, hogy még izgalmasabbá tedd az új designt.
Régi padlócsempe
Forrás: Unsplash / Alex Block

Ezekre lesz szükséged!

Amennyiben csempefestéssel szeretnéd feldobni az otthonod, nagyjából azokat a dolgokat kell megvenned, amiket egy sima falfestéshez. Ezek egy részét a Jófogáson keresztül is beszerezheted, de barkácsáruházak kínálatában is böngéssz bátran!

Konyha felújítás
Forrás: Unsplash / Immo Renovation

Csempefestés házilag lépésről lépésre

1. A csempefestés megtervezése

Fontos megemlíteni, hogy ez a felújítási mód elsősorban kis igénybevételű hidegburkolatokhoz ajánlott, amiket nem ér folyamatos vízsugár. Tehát egy zuhanyzó felújításához, vagy egy előszoba padló csempe festéshez semmiképpen nem ajánljuk, ezek felújításakor sajnos nem lehet elspórolni a burkolatcserét.

Ellenben egy fürdőszoba- vagy konyhafal remekül feldobható a csempefestéssel. Ehhez első lépésként álmodd meg az új helység színvilágát. Döntsd el, hogy az új burkolatnak passzolnia kell-e a meglévő bútorokhoz, vagy azokat is le szeretnéd cserélni, netán felújítanád. Bátran nézz inspirációs képek után az interneten is! Ezt követően pedig válaszd ki a festéket, a stencileket, illetve rajzold meg a megújult csempék elrendezését.

2. Az előkészítés

A csempefestés igen fontos lépése a megfelelő előkészítés. Amennyiben a bútorok is cserére, felújításra kerülnek, távolítsd el őket a faltól, a csempével érintkező lámpatesteket pedig szereld le. A kosz minimalizálása érdekében a bútorokat, tárgyakat vond be takarófóliával. Maszkolószalaggal ragassz körbe minden olyan felületet, ami összekenődhet a festés során (pl. ajtó- és ablakkeretek). Ezt követően a csempét alaposan mosd le tisztítószeres vízzel, majd öblítsd le. Így a festés előtt kellően tiszta és zsírmentes lesz a felület.

Amennyiben a csempe egyenetlen vagy repedezett, érdemes lehet némiképp megcsiszolni, ezzel ugyanis segítheted a festék tapadását. Fontos, hogy a csiszoláshoz mindig viselj védőszemüveget és munkavédelmi maszkot, majd a csiszolást követően távolítsd el a port a csempéről.

Csempe festés eszközei
Forrás: Unsplash / Umanoide

3. A csempe alapozása

Egyes – speciálisan csempékhez kifejlesztett – festékeknél nincs szükség erre a lépésre, amennyiben azonban zománcfestékkel dolgozol, mindenképpen ajánljuk az alapozást. Mindegyik festék leírása tartalmazza, hogy milyen alapozót kell használnod hozzá. Először ezeket kend fel a felületre, várd meg a kívánt száradási időt (jellemzően 24 óra), majd következhet is a csempefestés házilag.

4. A csempe festése

A csempék lefestéséhez kis méretű festőhengert javaslunk, ezzel lehet ugyanis a legkönnyebben és legszebben dolgozni. Amennyiben a fuga mélyen van a csempék között, érdemes egy kisebb festőecset segítségével egyenletesre dolgozni ott az új színt. Ahogy az alapozó, úgy a festék használatakor is tartsd be a gyártó utasításait, azaz biztosíts megfelelő feltételeket az optimális száradáshoz, és a különböző rétegek felfestése között várd meg a száradási időt.

5. Utolsó simítások

A nagyobb ellenállóságot és víztaszító tulajdonságot kölcsönző lakkréteget fürdőszobákba, vagy padló csempefestéshez ajánljuk. Ennek a felvitelével is várd meg a megfelelő száradási időt, majd alaposan mosd el a festőkellékeket, és takarítsd le a csempét!

Comments are closed.

Navigate