Improvizáció és second hand? Így férnek össze!

Tudtad, hogy egy használt tárgy eladása akár meg is változtathatja az életed? Az adásvétel során egy ismert emberrel is összefuthatsz, vagy egykori holmidat egy filmben, színdarabban láthatod viszont. Mindezekre ugyanis volt példa a Jófogás online felmérésének válaszai között. A használt cikkekhez kötődő történeteket a Jófogás az idén 20 éves Momentán Társulattal, 4 különleges, improvizációs színházi előadás keretében viszi színpadra.

Milyen az adásvétel emberi oldala? – Kérdeztünk, ti válaszoltatok!

A Jófogás nem reprezentatív online felmérését október első hetében több mint 1100 felhasználó töltötte ki. Az eredmények szerint minden negyedik felhasználó „utánköveti” az eladott tárgyai sorsát, vagyis érdeklődött már állapotáról, felhasználásáról. A felmérést kitöltők több mint egyharmada pedig a későbbiekben, rendszeresen is tartotta a kapcsolatot egy-egy eladóval vagy vevővel.

Eközben a válaszadók kétharmada érezte már, hogy tökéletes helyre, tökéletes tulajdonoshoz került az eladott tárgyuk. Míg 10%-uknál az is előfordult, hogy különleges szituációban, például egy filmben vagy színdarabban látta azt viszont. Minden ötödik felhasználó továbbá találkozott olyan vevővel vagy eladóval, aki nagyon hasonlított rá. Sőt, minden hetedik válaszadó ismert emberrel is, például színművésszel, humoristával, képzőművésszel, sportolóval, zenésszel, vagy politikussal futott össze egy-egy adásvétel során.

Bolhapiac
Forrás: Unsplash / Darya Tryfanava

A kitöltők háromnegyede szerint megérte a hirdetésfeladásra fordított idő a Jófogáson. 25%-uk szerint pedig biztos abban, hogy egy eladott használt tárgyuk megváltoztatta valakinek az életét. Úgy látjuk, hogy a használtcikkek adásvétele sokaknál életmóddá vált, és legalább annyira szól az egyéni motivációról, személyes élethelyzetekről, illetve a rátaláláshoz, vagy továbbadáshoz kapcsolódó sikerélményéről, mint a bevételszerzésről és a fenntarthatóságot támogató körkörös gazdaságban való részvételről. A Momentán Társulat által megvalósított, improvizációra épülő előadásainkkal ezeket a pillanatokat, a használtcikkekben rejlő, szinte végtelen potenciált fogjuk bemutatni” – mondta Takács Borbála, az Adevinta Hungary marketingigazgatója.

A használt tárgyak, mint a színházi improvizáció inspirációs forrásai

A 20. születésnapját ünneplő Momentán Társulat országos szinten is jól ismert improvizációs színházi előadásai tökéletes alkalmat adnak arra, hogy a színészek rendelkezésére bocsátott, Jófogásról beszerzett – vagy épp a közönség tagjaitól elkért – használt tárgyak egyre váratlanabb irányokba terelhessék a jeleneteket.

Színházi improvizáció
Forrás: Unsplash / Kyle Head

A Jófogással közös, improvizációra épülő előadások az alábbi időpontokban megtekinthetők:

  • 2023. október 13. (péntek) – re:Verze
  • 2023. október 15. (vasárnap) 19:00 – RögvEst
  • 2023. november 10. (péntek) 19:00 – Fröccs Buda Lászlóval: Segítség, túl sok a cuccom!
  • 2023. november 25. (szombat) 19:00 – Filmrendezők Viadala    

Az improvizációs színházi előadásokról további információk a társulat honlapján találhatók.

Comments are closed.

Navigate