Az őszi faültetés szabályai

A hobbikertészek tudják, hogy az ősz az egyik legkellemesebb, és a tavaszhoz hasonlóan igen tevékeny időszak ehhez az időtöltéshez. A hűvös időjárásban pedig a faültetésé a főszerep! Alábbi tippjeinkkel segítünk a faültetés szabályainak követésében: a tervezésben, illetve a megfelelő kertészkedős eszközök és fák beszerzésében is.

1. A faültetés megfelelő ideje

A faültetés szabályainak első fontos pontja a helyes időpont kiválasztása: ősszel vagy tavasszal? Az őszi faültetés ideje a lombhullatás után, az első fagyok előtt (tehát jellemzően október közepétől) esedékes, míg tavasszal a fagyok után, de még a rügyfakadás előtt! Különösen a szabadgyökerű facsemetékkel érdemes az őszi ültetést megfontolni, ekkor ugyanis az intenzívebb csapadék miatt erősebb a gyökeresedés, mint a gyors tavaszi vegetációnál. Emellett bizonyos fajok az őszi faültetés idejét, míg mások a tavaszt kedvelik. Így alaposan nézz utána a fák kiválasztásánál, hogy ebben az időszakban melyeket érdemes a kerted ékévé emelni.

Az őszi faültetés ideje

Forrás: Unsplash / Noah Buscher

2. Mérd fel a kerted adottságait!

A faültetés szabályainak egyik legfontosabb pontja a megfelelő facsemeték kiválasztása. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tudd, a fácska jól fogja-e érezni magát a leendő otthonában. Mérd fel a kertedben a talaj minőségét, a fényviszonyokat, illetve azt is, hogy az adott pontra mekkora és milyen gyorsan növekvő fát szeretnél ültetni. Jó hír, hogy a talaj minősége könnyen javítható, ha a fa gödrébe általános virágfölddel kevert érett tárgyát és komposztot helyezünk. Emellett figyeld meg, hogy a kerted mennyire huzatos: ahogy vannak világosságot kedvelő és árnyéktűrő fajok, úgy bizonyos fák nem szeretik a szeles, hideg körülményeket.

3. Gondold át, mennyi időd van a kertészkedésre!

Rutinos hobbikertészek bátran belevághatnak sok törődést igénylő, kényes fajok ültetésébe is, de kezdőknek érdemes egyszerűbben kezelhető díszfákkal kezdeni. A gyümölcsfák ültetésével ugyanakkor igen sok pénzt meg lehet spórolni, főleg akkor, ha szívesen csemegézünk abból, amit terem. Ráadásul a házi, akár vegyszermentesen termesztett gyümölcsök íze össze sem hasonlítható a boltokban kaphatókéval. Viszont egy gyümölcsös karbantartása több tudást, időt és törődést igényel.

Barackfa
Forrás: Unsplash / Max-O

4. Válaszd ki a csemetéket a faültetéshez!

Miután végiggondoltad, milyen fajtájú fákat és nagyjából hova szeretnél ültetni a kertedben, irány a legközelebbi kertészet, de ha elég magabiztos vagy, akár online is rendelhetsz. Az őszi faültetéshez érdemes megfontolnod, hogy milyen nevelési módú csemetét válassz. Ilyenkor a szabad gyökerű fák is nagyobb eséllyel eresztenek erős gyökeret, és bár valóban ez a legolcsóbb megoldás, kezdőként érdemes lehet mást is megfontolni. A földlabdás, illetve konténeres (vagyis cserépben nevelt) csemetéknek ugyanis kisebb eséllyel sérül a gyökere, de tény, hogy ezek jellemzően drágábbak.

5. Szerezd be a megfelelő eszközöket!

Egy szép kert sok törődést igényel, ehhez pedig nem árt felszerelkeznünk. Hobbikertészként érdemes néhány alapvető szerszámot, megfelelő kertészkesztyűt és -ruházatot beszereznünk – akár használtan is, a Jófogás felületén.

Ezekre lesz szükséged az őszi faültetéshez:

Ha pedig biztosra akarsz menni:

  • növekedést serkentő készítmények: a pár órával az ültetés előtt kell vízbe keverni, majd a csemetéket beleállítani, vagy alaposan megöntözni vele
  • mulcs: a fenyőkéreg réteg a fák törzse köré szórva csökkenti a víz kipárolgását a talajból, valamint gátolja a gyomok terjedését
  • növekedési henger: megvédi a fiatal növény törzsét a vadaktól és a kártevőktől, illetve kedvező mikroklímát biztosít számára
faiskola

6. Ültess okosan!

A földlabdás és a konténeres csemeték mellett szól, hogy ezeknek az ültetése kevesebb előkészületet igényel. A szabadgyökeres fácskáknak ugyanis vissza kell metszeni a sérült gyökereit, de vigyázat, a fiatal, bolyhos mellékgyökérzetet óvd meg, a fa ugyanis ezeken keresztül veszi fel a vizet és a tápanyagot.

A fa számára legalább egy 1×1 méteres gödröt kell ásni, majd az alját megszórni érett trágyával, azt betakarni egy vékony földréteggel, nehogy a fa gyökere megégjen, majd beleállítani a csemetét, és általános virágfölddel kevert komposzttal beásni. A törzs körüli részt érdemes néhány alkalommal megtaposni, körülötte tömöríteni a talajt, így létrehozva egy kis mélyedést az öntözéshez. Ez ugyanis a faültetés szabályainak utolsó pontja: adj bőven vizet a fádnak!

Comments are closed.

Navigate