Hangszer választás kezdőknek: ezekre figyelj!

Ma ünnepeljük A zene világnapját! Netán a te fejedben is megfordult, hogy szeretnél elkezdeni zenélni, vagy a gyermekeidet szeretnéd eme művészeti ágban segíteni? Nem árt tudnod, hogy az első hangszer kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen fontos élmények, inspirációs források kötődhetnek ehhez a kezdeti időszakhoz. Lehet szó ütős, pengetős vagy fúvós hangszerről, ez a cikk segít abban, hogy mire kell figyelned, amikor zenei eszköz kiválasztásán töröd a fejed.

1. Gondold át, te milyen zenét szeretsz!

Az első hangszer kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a saját zenei érdeklődésed. Milyen zenekarokat hallgatsz, milyen műfajokban próbálnád ki magad szívesen? Ha például a komolyzene vonz, akkor érdemes a vonósokat, billentyűsöket, netán a fúvós hangszereket megfontolnod. Ha inkább a rock vagy blues a te világod, akkor akár eszedbe juthat a gitár vagy a dob is. A zenei érdeklődésed ugyanis jelentősen meghatározza, hogy milyen zenei eszközzel lesz élvezetes és motiváló számodra a tanulás.

Zongoralecke
Forrás: Unsplash / Paige Cody

2. Hangszer költségvetés

Mielőtt bármilyen zeneszerszámra is lecsapnál, gondold át, mekkora költségvetés áll rendelkezésedre. A hangszerek ára igen széles skálán mozog, és ez nagyban függ attól is, hogy újonnan vagy használtan veszed. Használt zenei eszközök vásárlásával pénzt takaríthatsz meg, de mindig győződj meg róla, hogy a kiszemelt darab jó állapotban van-e. Emellett érdemes olyan helyről beszerezned a használt hangszert, ahol szakszerűen átvizsgálták és felújították azt. A költségvetés meghatározásakor vedd figyelembe a különböző kötelező kiegészítők (pl. kottatartó, erősítő, tok) árát, illetve az oktatás költségeit is.

Vonós hangszer a hegedű
Forrás: Unsplash / Clem Onojeghuo

3. A hangszer elfér-e a kezedben és az otthonodban?

Az első hangszer kiválasztásánál elengedhetetlen végiggondolni a saját testi adottságainkat is. A játékhoz szükséges testhelyzet kényelmes-e nekünk, rendesen elérjük-e a hangszer megfelelő részeit, és az esetleges fellépések esetén mennyit akarunk cipekedni. Kisebb termetű leendő zenészek számára lehet, hogy a kisebb méretű hangszerek – mint például a ukulele vagy a hegedű – jelenthetnek jó választást.

Emellett azt sem árt átgondolni, hogy az otthonunk mennyi teret enged az új hangszernek és a gyakorlásnak. Egy zongora vagy egy dobkészlet például igen jelentős helyet igényel, míg egy kisebb fúvóst vagy pengetős hangszert egyszerűen csak elő kell venned a tokjából.

4. Fontos a hangszín!

Akik érzékenyebbek az éles hangokra, azoknak semmiképpen nem ajánljuk a hegedű, a fúvós vagy ütős hangszerek választását kezdőként. Minden zeneszerszámnak sajátos hangszíne és karaktere van, és mindenképpen olyat érdemes választani, ami kellemes a fülünknek – akár a kezdeti, kicsit ügyetlen időszakban is. Ez ugyanis jelentősen meghatározhatja azt, hogy a későbbiekben is örömünket leljük-e a zenélésben.

Pengetős hangszer a gitár
Forrás: Unsplash / Gabriel Gurrola

5. Mérd fel a lehetőségeidet!

Bár néhányan valóban autodidakta zseninek születnek, azért a legtöbb halandónak némi oktatásra is szüksége van, amikor szeretne megtanulni zenélni. Gondolj tehát arra is, hogy milyen tanulási lehetőségeid vannak: járhatsz egy környékbeli zenetanárhoz, vagy akár online kurzusokra is befizethetsz. Ilyenkor azt is vedd figyelembe, hogy nagyjából mennyi szabadidőt tudsz és akarsz szánni az új hobbidra, és annak megfelelően válassz bonyolult (pl. szaxofon) vagy egyszerűbben megtanulható (pl. ukulele) hangszert.

Válassz olyan zenei eszközt, amellyel élvezni fogod a játékot és a gyakorlást, ami inspirál és motivál téged a fejlődésben. Gitár, dob, netán fuvola? Amennyiben eldöntötted, milyen zeneeszközön szeretnél megtanulni játszani, nézz körül bátran a Jófogás használt hangszer kínálatában is.

Comments are closed.

Navigate