Kokárda készítése házilag: 3 kreatív tipp

Közeleg március 15-e, amikor hazánk piros-fehér-zöldbe öltözik az 1848-as forradalom emléknapján. Ilyenkor a legtöbb megemlékező kokárdát tűz a mellkas bal oldalára, ahogy annak idején a márciusi ifjak is tették. Bár rendszerint a boltokban is megtalálhatjuk a nemzeti színű díszeket, miért ne történhetne a kokárda készítése házilag is?

1989-es archív fotó március 15-ei megemlékezésről. Tömeg, zászlók, kokárda
Forrás: Fortepan / Marics Zoltán

A kokárda színei és viselése

A kokárda egy rendszerint kör alakú, fodros szélű, nemzeti színű jelvény, ami Franciaországból terjedt el a 18-19. századi forradalmak idején. Magyarországon jellemzően március 15-én hordjuk, méghozzá annak apropójából, hogy 1848-ban, Pest-Budán e napon a márciusi ifjak kihirdették a 12 pontot, Petőfi Sándor pedig a Nemzeti Múzeumnál felolvasta a Nemzeti Dalt – ezzel pedig kezdetét vette a forradalom és szabadságharc.

Bár sokaknak meglepő lehet, de a kokárda színeit belülről kell indítani, tehát a helyes magyar kokárdán kívülre esik a zöld szín. Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak még így viselték, de valószínűleg már akkor is használtak téves kokárdákat. Manapság a hagyomány miatt azonban legtöbbször a piros szín van kívül.

Bár a kokárdát eredetileg kalapra, sapkára, a nők pedig a hajukba tűzték, Magyarországon rendszerint a kabát hajtókájára, vagy a mellkasunkra tűzve, a szívünk fölött, bal oldalon hordjuk.

Kokárda készítése házilag

Kokárda készítése szalagból

1. Kokárda szalagból

Amire szükséged lesz:

  • egy egyszerű varrókészlet (tű, zöld cérna, olló)
  • kb. 30 cm hosszú, nemzeti színű szalag
  • 1 db biztosítótű

Így készítsd el:

A hagyományos, nemzeti színű szalagból készült kokárda elkészítése nagyon egyszerű, körülbelül negyed órát vesz igénybe.

A 30 cm hosszú szalagot vágd félbe! Az egyik 15 cm-es rész két végét varrd össze, de figyelj, hogy a színek ne csússzanak el! A kokárda fodrozódásához a “szalag-karika” zöld színének külső szélét varrd körbe apró, kb. 2 mm-es öltésekkel. Húzd meg a cérnát: el is készült a kokárda rózsája!

A másik 15 cm-es szalagot hajtsd meg „V” alakban, majd a hajtást varrd a kokárda rózsájának belső részéhez (ahol a húzás van), és kész is vagy! A kabátodra vagy a felsődre biztosítótűvel tudod rögzíteni.

Kokárda gombból

2. Kokárda gombokból

Amire szükséged lesz:

  • 1 nagy piros gomb
  • 1 közepes fehér gomb
  • 1 kicsi zöld gomb
  • 1 biztosítótű
  • Varrókészlet
  • Ragasztópisztoly

Így készítsd el:

Az itt felsorolt házi kokárdák közül minden bizonnyal ez a legegyszerűbb, úgyhogy a készítésébe az ügyesebb kezű kisgyerekeket is nyugodtan be lehet vonni.

A három gombot a következő sorrendben varrd vagy ragaszd össze: alulra kerüljön a piros, rá a fehér, majd a legtetejére a legkisebb, a zöld. A biztosítótűt ragasztópisztollyal rögzítsd a piros gomb hátuljához!

Horgolt kokárda verziók

 3. Horgolt kokárda készítése

Amire szükséged lesz:

  • 1,5 mm-es horgolótű
  • Vékony – lehetőleg pamut – fonal piros, fehér és zöld színekben

Így készítsd el:

Az itt felsorolt ötletek közül a horgolt kokárda készítése igényli a legtöbb előképzettséget és időt. Ennek ellenére, aki kezdőként már belevágott a horgolásba, nyugodtan kipróbálhatja a lenti mintát is.

Kezdés: Zöld fonallal kezdünk. 35 láncszem + 2 láncszem soremelés.

1. sor (zöld): 1 egyráhajtásos pálca a tűtől a 3. láncszembe, 14 egyráhajtásos pálca a következő 14 láncszembe, 5 x 2 egyráhajtásos pálca a következő szembe, majd 15 egyráhajtásos pálca a következő 15 láncszembe. (Összesen 35 szem.)

2. sor (fehér): 3 láncszem (soremelés), 15 egyráhajtásos pálca a következő 15 szembe, 9 x 2 egyráhajtásos pálca a következő szembe, 15 egyráhajtásos pálca a következő 15 szembe. (Összesen 50 szem.)

3. sor (piros): 3 láncszem (soremelés), 18 egyráhajtásos pálca a következő 18 szembe, 13 x 2 egyráhajtásos pálca a következő szembe, 19 egyráhajtásos pálca a következő 19 szembe. (Összesen 63 szem.)

Comments are closed.

Navigate