Így készülj fel a videós állásinterjúra!

A pandémia alatt számos cég átállt otthoni munkavégzésre, éppen ezért nem meglepő, hogy az álláshirdetések egyik jelentős állomása mára a videóinterjú lett. Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogyan is érdemes egy ilyen megmérettetésre felkészülni!

Egy állásinterjú már önmagában is stresszes helyzet, ám mi van akkor, ha nem a hagyományos módon, hanem online történik? Manapság számos lehetőség áll a munkaadók rendelkezésére, hogy az interjút az interneten, videós formában kérjék. Ez talán elsőre kicsit le is veheti a terhet a vállunkról, hiszen elkerüljük a személyes találkozással járó egyéb stresszfaktorokat, azonban a felkészülés során egy kicsivel több dologra kell odafigyelnünk.

Teremtsük meg a megfelelő körülményeket
Az interjú előtt egyeztessünk családunk többi tagjával, hogy semmiképpen se zavarjanak meg minket a beszélgetés során. Lehetőleg vonuljunk a lakás egy félreeső, csendes, elzárt helyére, és ott alakítsuk ki a megfelelő “hátteret” a videóbeszélgetéshez. Persze nem kell itt komplett díszlet felépítésére gondolni, csupán néhány dolgot kell szem előtt tartani. 

Először is, rakjunk rendet. Nem kelt túl jó első benyomást, ha egy kupis szoba, esetleg a szárítón lógó ruhák töltik be a teret mögöttünk. Lehetőleg ne az ablaknak, illetve egyéb fényforrásnak háttal üljünk le a kamera elé, ugyanis így egy sziluetten kívül nem sok minden fog látszódni belőlünk. Tény, hogy nem ezen múlik az interjú sikeressége, viszont egy rendezett, kellemes háttérrel akár plusz pontot is szerezhetünk!

Legyünk felkészültek!
Amennyi előnnyel, ugyanannyi hátránnyal is jár a személyes találkozó hiánya. Habár számos, ilyen helyzettel járó stresszfaktor kiesik, viszont videón keresztül még nehezebb jó benyomást kelteni, ugyanis kevésbé érvényesül a személyes kisugárzásunk hatása.

Nézzünk utána a cégnek és figyelmesen olvassuk el újra a pozíció leírását és az elvárásokat. Gyűjtsük össze néhány pontban, hogy mi az, amit mindenképp ki szeretnénk emelni magunkról! Legyünk fókuszáltak és igyekezzünk lényegretörő válaszokat adni.

Ügyeljünk a megjelenésre!
Ugye a személyes interjúra sem az otthoni kedvenc melegítőnkbe indulnánk el? Bár azt hihetnénk, hogy egy videó interjúra nem kell kiöltözni, ez hatalmas tévedés. Még ha kevésbé is látszik, ugyanúgy számít a professzionális megjelenés, ráadásul ezzel tiszteletet is mutatunk az interjúztató felé. Persze mivel a képen csak a felsőtestünk látszik,  egy kényelmesebb nadrágot nyugodtan megengedhetünk magunknak. 

Mivel a videófelvételen leginkább a fejünk van a középpontban, így ügyeljünk arra, hogy a hajunk és az arcuk is ápolt és tiszta legyen. A sminket pedig inkább fogjuk vissza, ugyanis ilyenkor is igaz, hogy a kevesebb több!

Tartsunk egy próbát előtte
Egy videóinterjú esetében több olyan tényező is van, amit mindenképpen tesztelni kell, ezért érdemes egyik családtagunk, vagy barátunk segítségével próbahívást eszközölni. Ezáltal ellenőrizhetjük az internetkapcsolatot, a hang- és képminőséget, a fényviszonyokat, és azt is, hogyan nézünk ki a képernyőn. Ha pedig valami nem működik, így lesz időnk helyrehozni.

Bár sokak számára szokatlan lehet egy ilyen interjú, a megfelelő felkészültség mellett ugyanolyan sikeresek lehetünk, mint egy személyes találkozó esetében. Ha most állunk neki a keresésnek, akkor érdemes böngészni a Jófogáson, ahol jelenleg is több mint 7000 álláslehetőség vár arra, hogy jelentkezzünk.

Sok sikert!

Comments are closed.

Navigate