Így válassz kenyérsütőt!

Friss, ropogós kenyérrel szeretnénk indítani minden napot? Erre tökéletes megoldást jelenthet egy kenyérsütő vásárlása. Azonban már ebből a csodamasinából is számtalan típus létezik. Tippjeink most segítenek a tökéletes típus kiválasztásában!

Az előre csomagolt és késztermékek világában ránk törhet a vágy, hogy mi magunk készítsük el ezt ropogós finomságot. Egyrészt egy friss kenyér illata és íze nemcsak sokkal finomabb egy előre csomagolt verziónál, de így ellenőrzött alapanyagokból, egészségesen is készíthetjük el. Azonban miért ne tennénk ezt időt és energiát megtakarítva egy kenyérsütővel? A következőkben felsorolt szempontokat figyelembe véve könnyen kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt!

El fog férni a konyhában?
Aki szeret főzni, tisztában van vele, hogy mennyire fontos a szabad hely a konyhapulton. Nincs is annál rosszabb, ha a sokadik konyhai robotgépet toljuk odébb, keresünk neki egy kihasználatlan sarkot, csak hogy előkészíthessük az alapanyagokat. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kenyérsütőnk mérete megfeleljen a konyha adottságainak is. Ha vélhetően minden nap, de legalábbis sűrűn használni fogjuk, nem szeretnénk magas polcra pakolni, ahonnan folyton le kell venni. Ebben az esetben érdemes egy kompaktabb, kisebb darabot választani. Mérjük le vásárlás előtt azt a területet, ahol helyet kap majd az új berendezés, és igyekezzünk ennek megfelelően keretben tartani a választást, még akkor is ha egy méretesebb modell nagyobb teljesítményű. A rendetlen konyhában nem lesz kedvünk tevékenykedni, és a pakolászás is elveszi majd az időnket, amit egyébként épp a robotgépekkel szerettünk volna megspórolni.

Nem a dizájn a legfontosabb
Lehetőleg ne az legyen döntő jelentőségű, hogy fehéret és letisztultat szeretnénk, vagy krémszínű csillogósat. Tény, hogy a kenyérsütőgépek, méretüknél fogva elég szembetűnőek tudnak lenni, mégis sokkal fontosabb szempont a kapacitás. Vizsgáljuk meg a termékeknél, milyen kenyérmennyiséget képesek megsütni. Ez akkor is hasznos lehet, ha kis háztartásban élünk és akkor is, ha nagy család kéri majd a jobbnál jobb receptek végeredményét.

Jöhet a neheze!
Ha már úgy döntöttünk, hogy befektetünk egy ilyen masinába, ne sajnáljuk az időt, és vizsgáljuk meg a nem annyira szembetűnő részleteket:

  • A dagasztólapátokból általában egy-két darab van benne. A két lapátos készülékek picit drágábbak, de nagyobb is a teljesítményük.
  • Nézzük meg, kivehető-e a sütőedény. Ha nem tudjuk eltávolítani, nem csak a kész pékárut nehezebb kivenni melegen, de takarítani sem egyszerű a gépet. Ezek közül pedig érdemes azt is megvizsgálni, hogy a végeredményt milyen formájúra szeretnénk sütni. Legyen kerek vagy szögletes? Ezen a téren is változatos a kínálat.
  • Mérlegelhetünk olyan extra funkciókat is, ami kifejezetten a kényelmünket szolgálja, mint például a késleltetett sütés, hogy megadott időre készüljön el a kenyér, vagy a melegen tartó funkció.

Nézzük az árakat!
Minél több extra funkció van egy gépben, annál drágább. Ha például valaki gluténérzékeny a családban, találhatunk akár gluténmentes sütési programmal ellátott kenyérsütőt is, aminek az ára kicsivel borsosabb lesz. Ugyanakkor az is befolyásoló tényező, hogy melyik márkához húz a szívünk, mekkora a készülék vagy van-e rajta digitális kijelző. Ha a legegyszerűbbel is beérjük, akkor már 20 ezer forintért is találunk magunknak. De aki valami igazán profira vágyik, már 60-100 ezer forintot kell fizessen érte.

Egy ilyen készülékkel a friss, illatos pékáru a nap bármely szakában elkészíthető lesz. Csupán egy kis időt kell szánnunk az előkészítésre, a többit már nyugodtan ráhagyhatjuk ezekre a fantasztikus masinákra. Az, hogy barna, magvas, gyümölcsös vagy hagyományos kenyeret sütünk, már tényleg csak a képzeletünk szab határt.

Comments are closed.

Navigate