Hogyan készítsük fel lakásunkat az eladásra?

Ingatlanszakértők szerint egy személynek csupán néhány percre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, tudna-e élni abban a lakásban, ahová potenciális vevőként besétál körbenézni. Ám ha el szeretnénk jutni legalább eddig egy érdeklődővel, fontos hogy megfelelően előkészítsük és bemutassuk az ingatlanunk.

Csak semmi kapkodás!
Mielőtt nekiugranánk lekörmölni a lakás legvonzóbb tulajdonságait, előbb határozzuk meg az értékét. Fontos, hogy ne legyen irreálisan magas az ára, így érdemes megvizsgálni az aktív hirdetéseket. Biztosan találunk néhány hasonló méretű, állapotú ingatlant a környékünkön, és ez támpontként szolgálhat saját ingatlanunk beárazásához. Megpróbálhatjuk magunk is belőni az árat, ám sok esetben érdemes egy értékbecslőt, vagy egy ingatlanost megbízni ezzel, így ugyanis egy sokkal reálisabb képet kaphatunk. Azonban ha mi intézzük, megspórolhatunk 3-6% közvetítői jutalékot és ezt kedvezményként akár a vevőnek is adhatjuk.

Ne végezzünk nagy felújítást!
Nem biztos, hogy mindenkinek tetszik a kagylóhéj színű csempe, vagy a mediterrán dekor tapétacsík. Annak az esélye, hogy a vevő ízlésé megegyezik a miénkkel, igencsak kicsi. De egy tisztasági festést illik elvégeztetni. Ha sárga, vagy éppen penészes a fal, vagy ujjnyi vastagon ül a por a szobában, akkor az könnyen elriasztja az érdeklődőt. A legszerényebb otthon is varázslatos tud lenni, ha tisztaságot, rendet és kellemes atmoszférát áraszt.

Nem elég egy kép a sarokból!
Egy jó fotó a nappaliról olyan, mint a fine-dining egy étteremben. Az étel is jobban ízlik az embernek, ha szépen van tálalva. Érdemes több oldalról, jól beláthatóan fotózni a helyiségeket. A megvilágítás és egy kis utólagos tunning sem árt. Ha kiemeljük a színeket a képeken, az jóval barátságosabbá teheti a szobákat, még a legszürkébb téli napokon is. Igaz, ehhez szükséges egy minimális szakértelem a képszerkesztő programok terén.

Ne a bútorokat fotózzuk, hanem inkább a szobák egészét próbáljuk bemutatni. Nézzünk a képekre úgy, mintha mi is potenciális vásárlók lennénk. Nekünk vajon hívogató lenne ez a néhány fotó? A jó hír, hogy a fotózáshoz csak egyszer kell felkészítenünk a lakást. Bemutatásra viszont már minden alkalommal.

Figyeljünk a részletekre!
Ha eljutottunk a személyes találkozásig, akkor ajánlatos az alapos takarítás és rendrakás mellett egy picit több energiát szánni a részletekre. Ez néha fárasztó lehet, ha a sokadik érdeklődőt fogadjuk, de bőven megéri rászánni az időt. Itt ugyanis már nem csak a fotók alapján hoznak a vevők döntést. Szellőztessük ki a szobákat, majd tehetünk ki illatgyertyákat, hogy hívogató és nyugodt legyen a környezet. Készítsünk egy csésze teát vagy kávét, esetleg egy kis süteményt. Ettől máris otthonossá és barátságossá válhat a környezet.

Gyűjtsünk tapasztalatot!
Gyakran akkor szánjuk el magunkat az ingatlaneladásra, amikor mi magunk is szeretnénk új otthont találni. A lakáshirdetések között böngészve pedig óhatatlanul elégedetlenkedünk, mert valami mindig hiányzik. Előfordul, hogy kevés az információ az infrastruktúráról, a lakás méreteiről, legfontosabb tulajdonságairól. Vagy egyszerűen nem mutat elég átfogó képet az a néhány fotó, ami alapján később úgy döntenénk, hogy szeretnénk személyesen is megtekinteni. Ha saját magunk is tapasztaljuk ezeket a bosszantó hiányosságokat egy-egy hirdetésnél, akkor jóval alaposabban felkészíthetjük sajátunkat a tapasztalatokból tanulva és azokra odafigyelve.

A legtutibb trükk pedig, hogy törekedjünk a kedvességre. Az eladó és a vevő számára is stresszforrás, felelősségteljes döntés megválni egy hatalmas értéktől, vagy épp beruházni milliókat. Maradjunk türelmesek és előzékenyek. Feltehetően hamarabb és szívesebben köt üzletet a vevő, ha szimpatikus számára az eladó.

Comments are closed.

Navigate