Hogyan válasszunk nyomtatót?

Hivatalos iratok, szerződések, házi feladatok, esetleg néhány fotó a múltheti szülinapi partiról. Manapság már egyáltalán nem luxus mindezt otthon kinyomtatni, hiszen megfizethető áron találhatunk a piacon megfelelő nyomtatókat. A készülék kiválasztásakor érdemes legalább annyira körültekintően eljárni, mint bármely más elektronikai eszköznél, amivel otthonunkat bővítenénk. Íme néhány tipp, amivel könnyebb lesz a választás!

Rengeteg igény felmerülhet, mielőtt elhatározásra jutunk a nyomtató megvásárlását illetően. De ajánlott az alapoknál kezdeni, és utána bővíteni, hogy mit tudjon még a masina. Így elkerülhetjük, hogy egy rendkívül költséges típust vigyünk haza, aminek extra tulajdonságait végül nem is használjuk ki.

Lézeres- vagy tintasugaras?
Hogy melyik fajta jobb, arra nincs egyértelmű válasz. Gondoljuk át, hogy pontosan mire fogjuk használni. A lézernyomtatók más elven működnek, mint a tintasugaras verziók. Utóbbiak valamivel még mindig olcsóbbak, és a toner sem kerül annyiba, mint a lézeres társainál. A tinta viszont gyorsabban fogy, így tehát ebben gyakrabban kell majd cserélni a tonert. Ráadásul idővel be is száradhat, míg a lézeres technológiánál ettől nem kell tartanunk.

Ha tehát nagymennyiségű dokumentumot szeretnénk nyomtatni, válasszuk inkább a lézernyomtatót. Ez gyorsaságban is lepipálja a tintasugarasat.

Amennyiben inkább képeket szeretnénk nyomtatni, vagy meghívókártyákat, érdemes inkább a tintasugaras nyomtatót választani, ezzel könnyebben nyomtathatunk fotópapírra is. Azzal viszont számolni kell, hogy a tinta víz alapú, így ha nem vagyunk körültekintőek és türelmesek, a színek szétfolyhatnak a dokumentumon.

Van helye az asztalon?
Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora helyet tudunk felszabadítani a printernek. Ha otthonra vásároljuk, elég egy kisebb, alacsonyabb kapacitású, azonban ha vélhetően minden nap használatban lesz, akkor egy nagyobb teljesítményű, masszívabb gépet kell választanunk.

Lényeges szempont a formátum is
Amíg csak egy A/4-es lapra szeretnénk nyomtatni, esetleg gyorsan befűzni valamit a családi albumba, egyáltalán nem olyan feszítő kérdés a típus megválasztása. Ez az igény leginkább akkor vetődik fel, ha irodai munkához szeretnénk használni a gépet. Ott már fontos lehet, hogy A/4-re, A/3-ra vagy akár egy levélformátumra is képes-e nyomtatni a masina. A kifejezetten irodai használatra fejlesztett nyomtatók többnyire már rendelkeznek minden extra funkcióval, amire csak szükségünk lehet, akár fénymásolásról, akár szkennelésről legyen szó.

Utolsó pillanatos dokumentumok?
A sebesség többnyire csak az irodában lényeges, de előfordulhat, hogy otthon sincs idő téblábolni, amíg elkészül a nyomtatni való papírhalmaz. Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk nyomtatni, érdemes megnézni az oldal/sec számot, vagyis ami alapján megtudhatjuk, hogy egy perc alatt hány oldal nyomtatására képes az eszköz. Ebben az esetben minél magasabb a szám, annál nagyobb a teljesítmény.

Élet a beszerelésen túl
Ha minden igényünknek megfelelő printert találtunk, csodásan mutat és még ár-érték arányban is megfelelőnek találtuk, még akkor sem értünk teljesen célba. Figyelembe kell vennünk az üzemeltetési költségeket is. A papír és a tinta ára idővel még többe kerülhet, mint maga a gép. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy nézzünk utána mennyit fogyaszt a nyomtató, mielőtt megvásároljuk. 

Manapság már nem számít luxusnak nyomtatót tartani otthon, különösen hogy a vírushelyzet miatt kialakult helyzetben az otthoni munkavégzés sok esetben nélkülözhetetlenné is teszi ezt az eszközt. Ha pedig a fentebb említett szempontokat végigvesszük, könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes típust.

Comments are closed.

Navigate