Így válassz szárítógépet!

Egyre több háztartásban találkozunk szárítógéppel, amit a legtöbb esetben a helyhiány vagy a pára okozta penészedés miatt szereznek be. Mivel sokaknak nem volt korábban szárítógépe, nem tudják mi alapján döntsenek a kiválasztáskor. Most összegyűjtöttük a főbb szempontokat, amivel gyerekjáték lesz a vásárlás!

Mivel a szárítógép drága mulatság, első körben azt érdemes átgondolni, egyáltalán tényleg szükségünk van-e rá. A masina a magas ár mellett, elég sok energiát is fogyaszt, így ennek tudatában érdemes elkezdeni nézelődni a piacon. 

Mégis mikor felesleges egy szárítógép?

  • Például ha nagy a lakásunk, vagy van külön szárításra használható helység, udvar.
  • Ha kisebb a háztartásunk, és/vagy heti 1-2 mosásnál nincs több

Ha azonban a vásárlás mellett döntünk, fontos néhány elengedhetetlen szempont alapján megvizsgálnunk, milyen készülékek állnak a rendelkezésünkre, hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Típusok
Alapvetően két fő típussal találkozhatunk: a csak kondenzációs vagy a kondenzációs és hőszivattyús típusokkal. Mindkettő bárhol elhelyezhető, mivel egy kondenzációs tartályban gyűlik össze a szárításkor keletkező pára, ezért nincs szükség külön vízelvezetésre.

A kondenzációs gép előnye, hogy csendesebb, hátránya, hogy mivel magas hőmérsékleten szárít, érzékenyebb ruhák szárítására nem alkalmas, de ennél talán még fontosabb, hogy nagyon magas az áramfogyasztása. Vagyis hiába ezek az olcsóbbak, hosszú távon drága lesz a működtetésük.

Ezzel szemben egy hőszivattyús szárítógépért elsőre igencsak bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. Viszont hosszú távon jobban megtérül a befektetés, ugyanis jóval alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Ez azzal magyarázható, hogy ezek a készülékek a vízgőz kondenzálódásánál felszabaduló energiát felhasználják a szárításra.

2 az 1-ben
Ha kis lakásban élünk, jó megoldásnak tűnhet egy kombinált mosó-szárítógép beszerzése, amely először kimossa, majd utána meg is szárítja a ruhákat, így nem kell két masinának is helyet szorítani. Hátránya viszont, hogy kisebb a szárítási kapacitása, tehát a kimosott ruhákat vagy két adagban szárítjuk meg, vagy az egyik felét kiteregetjük.

Ezeknek a típusoknak az is a hátrányuk lehet, hogy gyakrabban hibásodhatnak meg, a nagyobb teljesítmény igény miatt.

Mekkora hely áll rendelkezésünkre?
Érdemes az első szempontok között azt is felmérni, hogy mennyi helyünk van a lakásban. A hagyományos méretű szárítógépnek körülbelül 60 cm x 60 cm hely szükséges, ha ennél kisebbnek tudnánk csak helyet szorítani, akkor érdemes keskeny kivitelű modellt választani. 

Teljesítmény
Mielőtt a vásárlás mellett döntünk, érdemes átgondolni azt is, vajon milyen gyakran fogjuk használni a szárítógépet. Amennyiben ez kevesebb, mint heti 3 alkalom, akkor bőven elég egy 4-5 kg-os kapacitású modell. Rendszeres használathoz azonban, már nagyobb, 5-7 kg-os kapacitású készüléket érdemes választani. Ha pedig ennél is gyakrabban, akár napi szinten használnánk, akkor a 8-10 kg-os mellett döntsünk.

Energiahatékonyság
Energiafogyasztás alapján az A+++ a legjobb kategóriának számít, a G jelzésű modellek pedig a legkevésbé hatékonyak. A szárítógépek közül a hőszivattyús modellek sokkal alacsonyabb hőfokon szárítanak, ez a tulajdonság pedig pozitívan hat az energiafogyasztásra is. Így ha fontos számunkra ez a szempont, ezeknél a típusoknál nézelődjünk.

A ruhák összetétele
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen összetételű ruhákat szárítunk  a leggyakrabban:

  • Pamut szárítására a hőszivattyús modellek a legalkalmasabbak.
  • Kényes ruhaneműk esetén pedig olyan gépet keressünk, ami rendelkezik kényes összetételű ruhák szárítására alkalmas programmal.

Bármelyik típust is válasszuk, fontos, hogy amennyire csak lehet, törekedjünk a környezettudatosságra. Például egy darab ruha kedvéért ne indítsuk be a gépet. Ha a szempontok alapján megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, nem csak a ruhaszárítóktól szabadulhatunk meg a lakásban, de időt is spórolhatunk. A szárítógép ráadásul eltávolítja az allergéneket és az állatszőrt a ruhákból, és fertőtleníti azokat, így az allergiások és asztmások életét is megkönnyítjük.

Comments are closed.

Navigate