Mikor érdemes a Falusi CSOK mellett dönteni?

A CSOK, vagy Családok Otthonteremtési Kedvezménye népszerű támogatás a lakást vásárolni kívánó fiatalok körében. De miben más a helyzet, ha inkább vidékre költöznél? Ismerd meg a falusi CSOK-ot!

#szponzorálttartalom

Sokaknak a városi nyüzsgés a mindenünk, de sokan vannak azok is, akik nem ebben képzelik el családjuk életét és nyugodtabb környezetben vásárolnának házat.

Ha ilyesmire vágyunk, elköltözhetünk egy faluba, akár úgy is, hogy a város közelében maradunk, de vásárolhatunk egy tanyát is, és kialakíthatjuk benne a vidéki otthonunkat. Ehhez akár még állami támogatást is kaphatunk. Ami nem más, mint  a falusi CSOK, a CSOK támogatásnak egy olyan speciális változata, amely olyan családok lakáscéljainak megvalósítását segíti, amelyek kifejezetten a városokon kívül keresnek házat maguknak.

A CSOK keretében akár 10 millió forintot is kaphatunk vissza nem térítendő támogatás formájában, ha 3 gyermeket nevelünk vagy tervezünk, és emellett új lakásba vagy házba költöznénk. Ha viszont használt lakáson gondolkodunk, akkor ennek az összegnek csak a töredéke jár.

A falusi CSOK érdekessége, hogy vidéken vásárolhatunk belőle használt ingatlant, és ehhez az új lakásra felvehető normál CSOK összegét kaphatjuk meg.

Ugyanúgy, mint a CSOK-nál, itt is meglévő, vagy vállalt gyermekek után igényelhetjük a támogatást. Az összeg attól függ, hogy mekkora a családunk, vagy mekkorára tervezzük.

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forintot,
  • 2 gyermek esetén 2 millió 400 ezer forintot,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forintot kaphatunk.

Az Otthonteremtési Program, amelynek a falusi CSOK is része, nem titkolt célja, hogy modernizálja az országban a lakásokat, így több támogatás elérhető akkor, ha új és korszerű épületeket szeretnénk belőle vásárolni, vagy ha erősen leromlott állagú ingatlant korszerűsítenénk.

Korszerűsíteni kell az ingatlant

A falusi CSOK további specialitása tehát, hogy kötelező eleme a korszerűsítés. A támogatás összegének legfeljebb a felét tehetjük bele az ingatlan vételárába, a másik felét arra kell használnunk, hogy abból modern otthont alakítsunk ki.

Ez persze nem azt jelenti, hogy 10 millió forintos támogatásból legfeljebb 5 millió forintos ingatlant vehetünk, és azt sem, hogy ugyanannyit kell költenünk a korszerűsítésre, mint amennyiért vettük az épületet. Ez annyit tesz, hogy 5 millió forint támogatást kapunk a házvásárláshoz, ami így az önerő része lesz, a másik 5 millió forintból pedig majd a korszerűsítés és bővítés készülhet el, amelyről számlákat is be kell mutatnunk.

A támogatást meglévő ingatlanunk korszerűsítésére és bővítésére is fordíthatjuk. Mivel a vásárlás itt nem része az otthonteremtésnek ezért az erre szánható összeget sem kaphatjuk meg. Meglévő lakás korszerűsítésére a támogatási összegeknek a fele elérhető.

Ha több pénzre van szükségünk, akkor akárcsak a CSOK esetében, a falusi CSOK mellé is elérhető a kamattámogatott CSOK hitel. Ehhez legalább 2 gyermeket kell nevelnünk vagy vállalnunk.

A felvehető összeg 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 vagy több gyermeknél pedig 15 millió forint. A kölcsön kamata legfeljebb 3%, és a futamidő végéig fix. A CSOK hitelt legfeljebb 25 évre vehetjük fel.

Ha meglévő lakást korszerűsítenénk vagy bővítenénk, akkor erre a fenti összegeknek legfeljebb a fele elérhető számunkra.

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk az igényléshez?

Mivel itt a CSOK egy változatáról van szó, alapvetően ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenünk, ami a normál CSOK esetében is előírás.

  • Nem lehet 5000 ezer forintot meghaladó tartozásunk a NAV felé, és nem lehetünk büntetett előéletűek.
  • Egyedülállóként és élettársakként is felvehetjük a támogatást, de ha nem csak meglévő gyermekek után igényeljük, hanem vállaljuk, hogy bővül a családunk, akkor házasoknak kell lennünk, és a pár egyik tagjának 40 év alatt kell lennie.
  • A falusi CSOK-hoz legalább 1 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznünk (illetve, ha együtt igényeljük, akkor a pár egyik tagjának), kivéve, ha 3 gyermek után vesszük fel a támogatást, mert akkor 2 év szükséges.

A negatív KHR státusz nem feltétel, csak akkor, ha CSOK hitelt is vennénk fel, mert akkor hitelképesnek is kell lennünk.

Milyen ingatlant vásárolhatunk?

A falusi CSOK-ból vehetünk tanyát vagy birtokközpontot, illetve házat annak a közel 2700 preferált kistelepülésnek a területén, amelyeket a jogszabály melléklete felsorol.

Az ingatlan csak lakáscélú lehet. A minimális hasznos alapterülete pedig legalább 40 m2 kell, hogy legyen. Ha 2 gyermekünk van vagy lesz, akkor 50, ha 3, akkor 60, ha pedig 4 vagy több, akkor legalább 70 m2-es ingatlannal kell számolnunk.

Ha vásárláskor nincs is meg ez az alapterület, vagy nincsen meg minden funkcióhoz a megfelelő helyiség, mire a korszerűsítés és bővítés elkészül, a háznak el kell érnie az előírt nagyságot és felszereltséget.

A jogszabály részletesen listázza, hogy melyek azok a munkák, amelyeket korszerűsítés és bővítés címén elvégeztethetünk.

Ha valami olyat szeretnénk, ami nincs a listában, ne essünk kétségbe, könnyen előfordulhat, hogy a Lakásfelújítási támogatás keretében azt is megcsináltathatjuk. Falusi CSOK mellett is igényelhetjük ugyanis a Lakásfelújítási támogatást. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy amelyik munkát az egyiknél elszámoltuk, azt a másiknál már nem lehet.

Egyéb kedvezmények

A falusi CSOK mellé egyéb kedvezményeket is kaphatunk.

Egyik ilyen az illetékmentesség. Ha falusi CSOK segítségével vásárolunk ingatlant, akkor a 4%-os vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetnünk.

Ezen kívül visszaigényelhetünk a vásárlás, a korszerűsítés a bővítés áfájából legfeljebb 5 millió forintot. Ha tehát vidéken képzeljük el az életünket, ne hagyjuk ki a falusi CSOK támogatást, mert olcsóbban juthatunk a segítségével az új otthonunkhoz.

Comments are closed.

Navigate