Hogyan érdemes könyvet eladni?

Mindenki odavan a hatalmas, könyvekkel teli polcokért, de sajnos eljön az a pont, amikor már nem fér több rá. Legyen szó költözésről vagy akár öröklésről a családtagoktól, egy – két régi kötetről vagy több száz darabról, de egyszer csak kénytelenek vagyunk megválni a szeretett daraboktól. De hogyan is érdemes könyvet eladni?

Minden egyes könyvespolcon rejlik olyan regény vagy novella, ami csak porfogóként áll ott, amióta csak beszereztük. Talán már arra sem emlékszünk, mikor vettük vagy mi fogott meg benne, de az is megeshet, hogy előre érezzük, hiába olvastuk el egyszer, valószínű nem fogjuk újra elővenni. Ideje helyet csinálni olyan új daraboknak, amit talán tényleg érdemes megvásárolni.
Viszont mit csináljunk a lecserélendő sorsra ítélt könyvekkel? Kidobni vagy elpusztítani bűn lenne őket, hiszen mindegyik könyv egy kincs.

olvasás

Hogyan adjunk el könyvet?

Habár rengeteg embernek elsősorban a különféle antikváriumok jutnának eszükbe, sokszor az online továbbadás célszerűbbnek tűnik. Az internet adta lehetőséget kihasználhatjuk a könyvespolcról száműzött kötetek eladására is, akár itt is, ráadásul nagyon gyorsan tudunk sort keríteni az adás-vételre, aminek a pénztárcánk is külön örülni fog.

Azt már tudjuk, hogy hol adhatjuk el, de mégis:

régi könyvek

Mire figyeljünk a könyv eladásakor?

Senki sem szeretne szakadt, szétesett könyvért pénzt kiadni, maximum akkor, hogyha egy nagyon ritka kiadásról van szó, amit már régóta keresünk. Mégis nagyon fontos, hogy úgy adjuk el a már nem használt könyveinket, ahogy mi is szeretnénk hozzájutni.

  • Legyen ép és sértetlen a könyv állapota.
    Attól, hogy sokat olvastunk egy könyvet, esetleg már többször költöztettük is, attól az állapota igenis megmaradhat közel új formájában. Ehhez csak egy kis törődésre és figyelemre van szükség.
  • Fotózzuk be.
    Lehetőleg nappali fényben, esetleges hibáival együtt fotózzuk le a könyvet, amit eladásra kínálunk. Legyen éles, olvasható és jól látható az író, a könyv címe és az állapota.
  • Árazzuk be.
    Minden esetben érdemes egy kis kutatómunkát végezni, mielőtt feltesszük az eladásra szánt termékünket. Ha az alapján árazunk, hogy látjuk a hasonló olvasmányok árait, mi is könnyebben fogjuk tudni eladni a könyveinket. Ha gyorsan szeretnénk megválni a termékektől, akkor mindenképpen áron alul adjuk el. Valószínűleg így kevesebbért kel el, viszont sokkal hamarabb talál majd új gazdára.
  • Adjuk el.
    Már semmi más dolgunk nincs, csupán feltölteni a Jófogásra, kitölteni a szükséges információkat és várni egy keveset, míg megérkezik a vevő és utána futárszolgálattal elküldjük vagy személyesen átadjuk az új tulajdonosának.
teli könyvespolc

Keresel egy ritka kötetet? 

Számos online platform létezik, ahol az elektronikai termékeken és bútorokon kívül akár specifikusan a könyvek adás-vételére is van lehetőség, megbízható körülmények között. Szerencsére nekünk ehhez nem kell messzire mennünk a Jófogáson! Érdemes itt nem csak venni, de értékesítésre is feltenni bármilyen műfajú könyvet, mert lehet, hogy az érdeklődő könyvmolyok éppen a mi kötetünkre várnak. A régi, antikvár könyvek között igazi csodákra lehet találni, ezért érdemes szétnézni és megtalálni a régóta keresett darabokat.

A metrón hazafelé csak görgeti az ember a közösségi oldalakat, hátha talál egy könyvet, amit kedve lenne elolvasni. Ha éppen nincs arra időnk, hogy boltban nézzünk szét, így az online keresgélésre ez a legjobb mód. Ha használtan keressük a könyvünket, ráadásul a körforgásban is tarthatjuk őket.

+ Tipp:

Ha jobb állapotú könyvek vannak a birtokunkban, de nem feltétlen szeretnénk cserébe pénzt kapni, akár a közeli könyvtárnak is fel lehet ajánlani, így biztosra menve, hogy jó helyre kerülnek a régiségeink. Nem utolsó sorban, adományboltokba is leadhatjuk, így végképp jót cselekedhetünk.

használt könyvek

Vegyél ajándékba könyvet!

Lassan itt a karácsony, de az egész családnak már nem lehet évről évre új ajándékötletekkel előrukkolni. Mivel a használt nem ciki, így érdemes az ajándékok tekintetében is gondolkodnunk. Ha tudod, hogy a szeretted már régóta vágyik egy könyvre, ami már nehezen beszerezhető, akkor mindenképpen nézz szét a használt könyvek között. Kisebbnek mesekönyvet, nagyobb gyereknek ifjúsági regényeket, felnőtteknek keress szépirodalmi, sci-fi vagy esetleg verses olvasmányokat.

karácsonyra könyvet

A könyv hasznos és időtálló papíralapú olvasmány. Nehezen veszik el, kivéve ha kölcsön adjuk valakinek és nála felejtődik. Ha vigyázunk rá, akkor generációkon át a családunknál lehet egy-egy nagyszerű kötet, ami akár az utánunk lévőknek nagyon is sokat érhet.

Comments are closed.

Navigate