Alvászavar ellen: ilyen a megfelelő ágy!

Nehezen alszol el, és ha sikerül, akkor is pár órán belül felébredsz? Az emberek csaknem 30%-át érinti élete folyamán valamilyen szintű alvászavar. Bár a tartós, életminőség- és teljesítményromlással járó inszomniát mindenképpen érdemes szakemberrel kivizsgáltatni, nem árt az alvászavar okait a környezetünkben is feltárnunk. Március 18-án, az alvás világnapján a megfelelő ágy ismérveit vesszük sorra!

Az alvászavar okai

Alvászavarnak azt az állapotot nevezzük, amelyben felborul az alvás és az ébrenlét egymást követő és feltételező, ciklikus aktivitása. Egy felnőtt megfelelő életminőségéhez napi 6-9 óra alvásra van szükség. Az ennél kevesebb vagy több alvás nappali fáradtságot, teljesítményromlást, memóriazavarokat, hosszú távon pedig depressziót okoz.

Az alvászavar igen gyakori
Forrás: Pexels / Cottonbro Studio

Az alvászavarok igen gyakoriak, a társadalom csaknem 30%-át érintik, és a kor előrehaladtával egyre jellemzőbbek. A leggyakoribb panasz az inszomnia, amikor a páciens fáradt, kívánja az alvást, azonban nem tud elaludni, felületesen alszik vagy túlságosan korán felébred. Az alvászavar okai leggyakrabban mentális vagy belgyógyászati-neurológiai betegségekre, illetve az egészségtelen életmód következményeire vezethetők vissza. Ezért a kóros alvászavar kezelése minden esetben orvosi tanácsadást igényel. Ugyanakkor nem árt rátekintenünk az alváshigiénés körülményeinkre is, nevezetesen arra, hogy milyen az az ágy, amiben alszunk.

Az ágy kiválasztása

Mivel az életünk csaknem egyharmadát az ágyunkban töltjük, érdemes olyat választanunk, ami minden szempontból kiszolgálja az igényeinket. Elsőként persze a praktikus jellemzőket kell megfontolni: egy- vagy kétszemélyes legyen-e az ágy, szeretnénk-e ágyneműtartós felépítést. Ezt követhetik a kényelmi szempontok, például az ágy szélessége és felépítése. Magasabb testalkatú embereknek például semmiképpen sem ajánlott a lábrésszel bíró ágy választása, alvás közben ugyanis a lábuk beleütközhet a keretbe, ami az alvás felületességét, korai ébredést okozhat.

Talán bele sem gondolunk, de az ágykeret anyaga is tehet az alvászavar ellen. Alapvetően elmondható, hogy a tömör fából – bükkből vagy tölgyből – készült ágyak strapabíróbbak, de persze jóval drágábbak is. Az olcsóbb kivitelű fenyő bútorok felülete nemcsak sérülékenyebb, ami az évek alatt esztétikai romlást eredményez, de a nyikorgásra is hajlamosabbak, így az éjszakai forgolódás során gyakrabban felébresztik a használójukat.

A megfelelő ágy kiválasztása
Forrás: Unsplash / Kenny Eliason

Az ágyrácsok ugyanúgy hozzájárulnak az egészséges alváshoz, mint a megfelelő matracok. A piacon jellemzően léces vagy lamellás felépítésűeket találunk. Az utóbbi szerencsésebb választás, mert a rugalmas lamellák a sűrű elhelyezkedésnek köszönhetően leveszik a teher egy részét a matracról, miközben kiváló tartást és szellőzést biztosítanak. Ráadásul kaphatunk motorral ellátott lamellás ágyrácsokat is, amiket az anatómiai sajátosságainknak megfelelően állíthatunk be.

Megfelelő matraccal az alvászavar ellen

Az alvászavar kezelésében nem árt megfontolnunk a matracválasztást is. Általánosságban elmondható, hogy has- és hátfekvés esetén a keményebb típusú matracok az előnyösebbek, mivel a test nagyobb felületen érintkezik a matraccal, így jobb az alátámasztás. Oldalfekvés esetén a félkemény típusú matracok az ideálisabbak, mivel a testünk egyenetlenségeihez jobban igazodnak, kímélik az ízületeket, nem terhelik az izomzatot, és nem nyomják el a vérkeringést.

Az alvási szokásokon túl mindenképpen figyelembe kell venni a fizikai adottságokat is, például, hogy sovány, átlagos testalkatú, netán telt, túlsúlyos ember fogja a matracot használni. A gyártók feltüntetik a matracok személyenkénti terhelhetőségét, ami általános támpontot ad a megfelelő matrac kiválasztásához. Allergiára hajlamos vásárlók pedig fontolják meg az antiallergén, mosható huzattal ellátott darabokat is!

Megfelelő matraccal az alvászavar ellen
Forrás: Unsplash / Stephen Andrews

A megfelelő matrac kiválasztásánál érdemes a gyártó által nyújtott garanciát is figyelembe venni. A 10-15 év jótállás egyfajta ígéretet jelent a minőségre, persze a matrac időtállósága sok esetben rajtunk is múlik. Sok darabot például a kezdeti használat alatt rendszeresen forgatni kell, ugyanakkor tilos a napoztatásuk és az extrém terhelésük (pl. ágyon ugrálás).

Költséghatékonysági szempontból nem árt a vásárlásnál azt is megnézni, hogy mely matracok minősülnek gyógyászatilag bevizsgált termékeknek. Ezek az ORKI engedéllyel bíró darabok ugyanis a magyar jogszabályoknak hála magánegészségpénztári számlára is elszámolhatók, azaz a visszakaphatjuk a termék vételárának egy részét.

Az ágynemű sem utolsó szempont

Alvászavar ellen mindenképpen olyan paplant válassz, ami az adott szezonnak és a hálószobád hőmérsékletének megfelel. Ha fázol vagy túlságosan meleged van, az mindenképpen a pihenésed rovására megy. Lehetőleg jól szellőző, természetes anyagú ágyneműt használj, a műszálas darabok ugyanis fokozzák az izzadást és így a kellemetlen érzetet is.

Pamut ágynemű
Forrás: Pexels / Engin Akyurt

Az alvászavar okai között igen gyakran szerepelnek a légúti problémák. Ezek hátterében gyakran a porallergia áll, amit az ágyunkba költöző poratkák váltanak ki. Az antiallergén matrac mellett tehát érdemes ilyen ágyneműt, párnát is választanod. A gyapjú és toll töltetű paplan helyett például részesítsd előnyben a mosható pamut fajtákat. Míg a párna tekintetében vásárolhatsz memóriahabos, ortopéd verziókat is a fej és a nyak megfelelő alátámasztásáért.

Amennyiben komolyan gondolod az alvászavar kezelését, cseréld minimum kéthetente az ágyneműidet, mosd őket hatvan fokon, a megfelelő fertőtlenítés érdekében pedig vasald is ki őket. A porosodás minimalizálása érdekében használj ágytakarót, a paplanodat pedig minden szezon végén alaposan tisztítsd ki.

Comments are closed.

Navigate