Patchwork kezdőknek: alapeszközök és használatuk

A patchwork, vagyis a foltvarrás egy igazán kreatív, gyönyörű tárgyakat kreáló hobbi, amivel ráadásul a maradék anyagokat, a ronggyá avatott régi ruháidat is újra tudod hasznosítani. Amennyiben a varrás alapjaival már tisztában vagy, netán lapul is otthon egy varrógéped, bátran vágj bele ebbe a szabadidős tevékenységbe! Mutatjuk, milyen alapeszközök lesznek a segítségedre.

1. Patchwork vágólap

A patchwork anyagok vágását nagyban megkönnyíti ez a műanyagból készült, háromrétegű eszköz. A felülete olyan kemény, hogy a körkés pengéje nem sérti fel. Létezik egyébként vastagabb kivitelben is. Ezeket más hobbitevékenységekhez tervezték, és sniccerrel is használhatók, de a patchworknél ezt inkább kerüljük.

A vágólap, vagy vágóalátét különböző méretekben készül. Mi a nagyobb, legalább 45×60 cm-es verziót ajánljuk, mert ezen tudod majd a patchwork anyagokat minél kevesebb összehajtással méretre szabni. A vágólap egyik oldalán jellemzően centiméteres, a másik oldalán inches beosztás található, így nem kell az átváltással bajlódnod, amennyiben idegen nyelvű patchwork mintákat használsz kiindulási alapként.

Patchwork anyagok
Forrás: Unsplash / Olga Ferina

2. Patchwork vonalzó

A vágóvonalzó szintén a patchwork anyagok pontos kiszabásában lesz a segítségedre. Ez természetesen más, mint az iskolai matematika-órákon használt társai, hiszen jóval vastagabb műanyagból készült, az oldalfala így megtámasztja és vezeti a körkés pengéjét a vágólapon. A vágóvonalzókon 2,5-5 mm-es, illetve centis, ezen kívül pedig 30, 45, 60 fokos szögbeosztások találhatóak. Természetesen létezik inches verziója is, de Magyarországon ez ritkán elérhető, tekintve hogy itt cm-ben mérünk.

A méret kiválasztásánál fontos, hogy a vágóvonalzó harmonizáljon a vágólappal. Egy 45×60 cm-s vágólaphoz a 15×60 cm-s vonalzó dukál. Ezenkívül a különböző patchwork minták kiszabásához beszerezhetsz még háromszög alakú vágóvonalzókat, illetve ún. varrásszélesség-vonalzót is. Ez utóbbi abban segít, hogy a kiszabandó elemekhez gyorsan hozzá tudd mérni a varrásszélességet.

Patchwork alapeszközök
Forrás: Unsplash / Jo Szczepanska

3. Körkés

Ezt a foltvarró eszközt leginkább a pizzavágó késhez lehetne hasonlítani, hiszen egy nyélből és egy forgó pengéből áll, viszont kizárólag textilek vágására alkalmas. Természetesen ezt is különböző méretekben találod meg a piacon. A nagyobb, 60-45 mm-es pengékkel a patchwork anyagok általános szabása végezhető, hiszen ezek akár több anyagréteget is képesek átvágni. Míg a kisebb, 18 mm-es pengével a precízebb mozdulatokat, az ívelt darabok kivágását, az öltést-igazítást és mintavágást gyakorolhatod.

Amennyiben hosszú órákat tervezel szabással tölteni, érdemes egy ergonomikus, ívelt nyelű körkést választanod, ez ugyanis tehermentesíteni fogja a csuklódat. Amennyiben kisgyerek is él veled egy háztartásban, fontold meg, hogy biztonsági zárral ellátott eszközt választasz. Használat után pedig mindig zárd el a pengét, mert igen vékony és sérülékeny, így kisebb eséllyel fog kicsorbulni.

Varrógéppel varrás
Forrás: Unsplash / Marilia Castelli

4. Varrógép

A foltvarrást érdemes először kézzel kezdeni. Ebben az esetben masszív, a munka színvilágához illő cérnára, illetve egy kellően éles, de nem túl vastag tűre van csupán szükséged. Fontos, hogy a varrás megkezdése előtt szépen vasald ki, majd gombostűvel tűzd össze a kiszabott patchwork anyagokat.

Amennyiben azonban rákapsz a hobbi ízére, egy profibb varrógép beszerzését is érdemes megfontolnod. Ehhez gondold át, hogy a patchwork mellett más típusú ruhadarabok varrására is fogod-e használni, mekkora munkákat szeretnél foltvarrni vele, illetve milyen extra funkciókat szeretnél használni. A piacon elérhetsz ugyanis kifejezetten patchwork mintákhoz kifejlesztett varrógépeket is: ezekkel a varrás mellett tűzni is tudsz, méghozzá nem csupán 10-15 mezei díszítőmotívummal, hanem akár 200 különbözőfélével. A hosszabb kar és a varrógéphez applikálható asztalka pedig lehetővé teszi, hogy igen nagy munkákkal (pl. ágytakarókkal) is gyorsan tudj haladni.

Comments are closed.

Navigate