A legjobb téli programok a szabadban

Hivatalosan is beköszöntött a tél, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne a szabadban minőségi időt eltölteni. A kellemes testmozgástól az ünnepi készülődésig ugyanis számos kiváló kikapcsolódási forma létezik a hideg évszakban is. A Jófogás most összeszedte a legjobb téli programokat pároknak, családoknak vagy épp baráti társaságoknak.

A kihagyhatatlan téli program: karácsonyi vásár

A forralt bor fűszeres illata. Hangulatos fényfüzérek. Meghitt, boldog csivitelés. Amennyiben te is imádod az ünnepi légkört árasztó forgatagot, akkor idén se hagyd ki a karácsonyi vásárt! A téli programok Budapesten listáról ez semmiképp sem maradhat le, de a legtöbb hazai nagyváros is hasonló vásárral vár az egész adventi időszakban. Itt nemcsak finomakat ehetsz-ihatsz, de egyedi, hazai kézművesek által készített ajándéktárgyakat is beszerezhetsz. A karácsonyi vásár ráadásul egyaránt jó téli program pároknak, családoknak és baráti társaságoknak is.

A kihagyhatatlan téli program: karácsonyi vásár
Forrás: Unsplash / Daniels Joffe

Téli programok sportkedvelőknek

Korcsolyát fel!

Téli programok Budapesten? A korcsolyázás biztos, hogy elengedhetetlen pontja ezeknek! Bár az utóbbi években hiába várjuk a nagy hidegeket, amik a tavak befagyásával a természetes közegben való siklást is lehetővé teszik, szerencsére ettől még nem kell lemondanunk az egyik legnépszerűbb téli sportról. Az örök favorit Műjégpálya mellett a főváros számos pontján találunk kisebb, családias korcsolyapályákat – ezek közül mindenképpen kiemelkedik a különleges elrendezésű csepeli jégfolyosó. A legtöbb helyen korcsolyabérlésre is van lehetőség, de ha rendszeresen űzöd a sportot, bátran nézz körül a Jófogáson is a használt korcsolyák között!

Korcsolya
Forrás: Unsplash / Matthew Fournier

Irány a sípálya!

Bár a népszerű téli sport szerelmesei rendszerint már hónapok óta böngészik a külföldi sípályákat, szerencsére hazánkban is akad néhány lehetőség. Ha csak most vágsz bele a síelésbe, kifejezetten érdemes kiugranod egy-egy hétvégi vagy téli szabadnapra a Normafára, Dobogókőre vagy épp Mátraszentistvánra. Némi edzői segítséggel ugyanis elég hamar elsajátíthatod a kedvelt téli program alapjait, hogy aztán kellemesen megpihenj egy forró tea mellett egy pályamenti „hüttében”. Nincs is másra szükséged, csak egy kevés bátorságra, egy jó síruhára, bukósisakra, síszemüvegre, –lécre és –bakancsra. Meg persze némi hó sem árt!

Fedezd fel a téli erdőt!

A tél szikrázó varázsát a latyakos városban kevésbé, a természetben viszont annál inkább át lehet érezni. Ha tehát megérkezik az első hó, vedd fel a téli programok listájára egy közeli erdő meglátogatását! A kirándulásra ugyanakkor nem árt ilyenkor alaposabban felkészülnöd. Mindig legyen nálad forró ital termoszban, réteges és kényelmes ruházat, nehezebb terepre kamásli és egy megfelelő tapadást biztosító, téli túrabakancs (a megfelelő kiránduló lábbeli kiválasztásához egy korábbi bejegyzésben már adtunk tippeket). Emellett a túraútvonal megtervezésébe mindenképpen kalkuláld bele, hogy télen korábban és hirtelen sötétedik. Vészhelyzet esetére tehát inkább vigyél egy alaposan feltöltött fej– vagy zseblámpát is.

Téli program a szabadban: túrázás
Forrás: Unsplash / Char Beck

Pihenésre vágyóknak: termálfürdők

Milyen kellemes is a nagy hidegben szaunázni, majd a finnek mintájára hempergőzni a hóban, vagy épp egy kültéri, forró vizes medencében kipihenni az év fáradalmait. A téli programok pároknak kategóriából tehát mindenképpen kiemelkedik a fürdőzés. Hazánk szerencsére termálforrások – ehhez kapcsolódóan pedig wellness-szolgáltatások – tömkelegével várja a lazulásra vágyó szerelmeseket. A főváros vonzáskörzetében a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdőben is van lehetőség kültéri pancsolásra, míg az utazásra vágyóknak Hajdúszoboszlót, Hévizet, illetve a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőt ajánljuk.

Comments are closed.

Navigate