Ha csak egy kicsi hiányzik – mutatjuk mire jó a gyorskölcsön!

Ami elromolhat, az el is romlik…

Tartja Murphy legismertebb törvénye, és a tétel igazságtartalmát valószínűleg már a saját bőrünkön is tapasztaltuk. Milyen esetben érdemes gyorskölcsön igényelésbe fogni? Nézzük is!

#szponzorálttartalom

Bárkivel megtörténhet – és persze időnként meg is szokott –, hogy bepakolja a mosógépet, elindítja a mosást… és nem történik semmi. Vagy éppen a boltból tart hazafelé a heti bevásárlással a csomagtartóban, reccsenés és koppanás, és az autó megáll. Esetleg a nyári nagy melegben azt hallja, hogy a hűtőszekrény egyre hangosabban zúg, kihívja a szerelőt, aki megállapítja, hogy jobban tesszük, ha inkább új hűtőt veszünk, mert a javítás árából egy másik készülék is kijönne. Azt az esetet pedig már ne is említsük, amikor – mintha csak a Szegény embert az ág is húzza népi mondás szeretné beteljesíteni önmagát – több dolog is tönkremegy otthon zsinórban.

Ma már minden lakásban alapfelszerelésnek számít egy csomó elektromos kütyü. De bármilyen halkak, szépek és csillogók ezek a berendezések új korukban, egyszer mindegyik elromlik, és ez általában a legrosszabbkor történik meg.

Még ha igyekszünk is csökkenteni a költségeinket, és használtan próbálunk jó állapotú hűtőt, mosógépet, kocsit vagy telefont venni, akkor sem biztos, hogy hirtelen elő tudunk rántani annyi pénzt a mellényzsebünkből, amennyire szükség van.

Persze akár fel is vértezhetnénk magunkat némi megtakarítással, de a valóságban keveseknek van félretéve pénze arra az esetre, ha valami tönkremegy a háztartásban. Mit tehetünk, ha gyorsan van szükségünk egy, a havi költségvetésünket ugyan meghaladó, de egyébként kisebb összegre? Ne aggódjunk, éppen ilyenkor segít ki minket a gyorskölcsön.

És mi mindenre használhatjuk még a gyorskölcsönt?

Bármilyen hirtelen támadt kiadásra jó. Vagy ha megvan a szükséges pénz nagy része, és már csak egy kicsivel kell megtoldani, esetleg túlszaladtunk az eredeti költségvetésen.

Néhány tipikus élethelyzet lehet például, ha egy nagyobb orvosi vizsgálatot szeretnénk elvégeztetni, drágább szemüveget csináltatnánk vagy komolyabb fogászati kezelést tervezünk. Esetleg részt vennénk egy tanulmányúton vagy szakmai továbbképzésen, amit nekünk kell fizetnünk. Vagy meghívtak egy esküvőre vagy keresztelőre.

Szóval bármikor, amikor megszorulunk és nincs elég tartalékunk. Vagy van, de nem tudunk gyorsan hozzájutni, és a család sem tudja a pénzt összedobni.

Miben más ez, mint egy személyi kölcsön?

Valójában nagyon kicsi a különbség. Olyannyira, hogy a gyorskölcsön nem is önálló hitelfajta, hanem a személyi kölcsönök egy típusa, így a reklámokban sem feltétlenül hívják így. De tegyük is félre az osztályozást, lássuk, mi jellemzi a gyorskölcsönöket!

  • A gyorskölcsön fix kamatozású, fedezet nélküli hitel, ebben a személyi kölcsönhöz hasonlít.
  • Arra találták ki, hogy hirtelen pénzzavar esetén kihúzzon a bajból, így jellemző az alacsony, 100-150 000 forintos hitelösszeg. Akár már 40 000 forinttól elérhető, és a legmagasabb összeg 1 millió forint körül szokott lenni. A bankok nem mindig választják el az összeg tekintetében a gyorskölcsönt más személyi kölcsönöktől, ilyenkor akár 7-8 millió forint is elérhető.
  • Mivel a kölcsönnek nincs fedezete, a maximális hitelösszeg nagyban függ a jövedelmedtől. Az sem mindegy, hogy van-e már más hiteled, hitelkereted vagy hitelkártyád, mert az összes törlesztőrészletre együtt legfeljebb a jövedelmed 50%-át, 500 000 forint feletti jövedelemnél 60%-át költheted egy hónapban. (Ez a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató, azaz JTM-korlát.)
  • A futamidő rövid, van, hogy hetekben számolják, és gyakran törlesztened is így kell.
  • A kölcsönnek általában nem feltétele, hogy a banknál számlát nyissunk, vagy oda utaltassuk a fizetésünket.
  • Gyakran telebankon vagy online is intézhetjük az igénylést.
  • A folyamat gyors és egyszerű.

Mitől gyors a gyorskölcsön?

Kérdezhetnénk, hiszen minden személyi kölcsön felvétele gyors. Van olyan bank, amelyik bizonyos feltételek mellett már 24 órán belül utal. Ez jellemzi a gyorskölcsönöket is. Itt általában nem kell még napokat sem, főleg nem heteket várnunk a pénzre. A bank gyorsított eljárásban végzi a hitelbírálatot, így akár órák alatt is a pénzhez juthatunk. Elromlik a mosógép reggel, és délután már a felvett kölcsönnel a zsebünkben válogathatunk a készülékek között az áruházban.

De a gyorskölcsön drága, nem?

Minden hitelnek ára van. A gyorskölcsön a magasabb kamatú hitelek közé tartozik, bár általában alacsony induló költséggel kell számolnunk a hiteligénylésnél, sőt, az is előfordul, hogy nincsenek ilyen költségek.

Azt viszont meg kell fizetni, hogy a bank azonnal foglalkozik a hiteligénylésünkkel, és nagyon rövid időn belül folyósít.

A fedezet nélküli hitelek eleve drágábbak, mint a jelzáloghitelek, mivel itt a bank pénzét nem védi az ingatlan. A gyorskölcsön igénylésénél a bank nagyon gyorsan dönt, ezért nem is vizsgálódik annyira alaposan, így pedig a kockázata is magasabb. A kisebb összegű hitelek tehát általában többe kerülnek.

A gyorskölcsön igénylésekor legtöbbször nem kell számlát nyitni a banknál, és jövedelmünket sem kell oda kérnünk, de vannak kényelmi szolgáltatások, amelyek közül választhatunk. Ilyen például az, ha készpénzben kérjük a hitelt, vagy ha azt szeretnénk, hogy hozzák ki a lakásunkra a pénzt, és a törlesztésre is ezt a módot választjuk.

Akárhogy is döntünk, érdemes figyelni arra, hogy ne adósodjunk el jobban, mint ami feltétlenül szükséges. Törekedjünk arra, hogy minél kisebb összegű kölcsönt vegyünk fel, és lehetőleg minél hamarabb fizessük vissza. A kölcsön célja nem az, hogy tovább tudjunk nyújtózni, mint ameddig a takarónk ér, hanem hogy átsegítsen minket az átmeneti pénzügyi nehézségeinken.

Comments are closed.

Navigate