Látványos és egyszerű sziklakert ötletek

A sziklakert előnye nemcsak az, hogy a kertünk gyönyörű, viszonylag kevés karbantartást igénylő éke lehet, hanem az is, hogy a kialakításához nem kell különösebb kertészeti szakértelem. A modern sziklakert építése ráadásul bármelyik évszakra eshet, bár némi előzetes tervezéssel nem árt számolni. A Jófogás most összeszedte a legfontosabb sziklakert ötleteket!

Fontos az tervezés!

A sziklakert építés nagy előnye, hogy szinte végtelen variációs lehetőséget kínál a számunkra. Dönthetünk úgy, hogy a bejárat vagy lépcső mellé, vagy akár a kert egy szeparált részén alakítjuk ki – esetleg egy gyönyörű kis kerti tó kíséretében.

Modern sziklakert kerti tóval
Forrás: Unsplash / J. R. Harris

A sziklakert építést érdemes először kicsiben, 1-2 méteres átmérővel kezdeni, hiszen a végeredmény ugyanolyan mutatós, míg a karbantartása egyszerű és gyors lesz. A legjobb, ha egy déli fekvésű, lankás, dimbes-dombos területet választasz a kertben. Itt ugyanis sokkal természetesebb hatást kelt a sziklák és a növények elhelyezése.

Válogasd ki a megfelelő köveket!

A sziklakert ötletek fontos pontja az árnyékolásért, hűtésért és dekorációért felelős sziklák kiválogatása. Hazánkban elérhetőségük miatt legtöbbször mészkőből, dolomitból, netán homokkőből építenek modern sziklakerteket, de dönthetsz a vulkanikus kőzetek mellett is. Amennyiben az ingatlanod hegyvidékre esik, fontos, hogy a környéken elérhető sziklák közül válassz, így ugyanis a sziklakerted organikusan fog illeszkedni a tájba!

A sziklák összeválogatásánál figyelj arra, hogy azonos típusú, de különböző méretű és alakú darabokat válassz, lehetőleg olyanokat, amiket a természeti erők szépen megkoptattak. A modern sziklakert építésénél ügyelj a véletlenszerűségre, és mindig készíts előzetesen egy kis mélyedést, amibe a kövek beleülnek. Az ültetési fázis előtt várj legalább 2 hetet, hogy a sziklák véglegesen besüllyedjenek a helyükre.

A modern sziklakerthez elengedhetetlen a geotextil!

A sziklakert építésének fontos pontja, hogy a föld felső 15-20 cm-ét távolítsd el egy kapa, ásó, lapát és talicska segítségével. Ezt követően a termőföld alá helyezz geotextilt, ez ugyanis nem engedi majd át a gyomokat, így a kiskert karbantartása egyszerűbb lesz. Miután a sziklákat is elhelyezted, a fennmaradó részeket töltsd fel termőfölddel, majd egy ültetőkanál segítségével ültesd be sziklakerti növényekkel. A jó vízelvezetés érdekében, utolsó rétegként szórd fel a sziklakertet murvával vagy apró szemű kaviccsal.

Sziklakert építésénél fontos a tervezés
Forrás: Pixabay

Figyelj a sziklakerti növények igényeire!

A sziklakert ötleteknek sarkalatos pontja, hogy a benne élő növények jól érezzék magukat. A sziklakertet érdemes napsütéses pontra helyezned, de semmiképp sem egy lombhullató fa alá. Az ősszel lehulló levelek ugyanis elnyomják a kiskert növényeit, a kiszedegetésük pedig kifejezetten nagy bosszúságot jelent. Bár a sziklakert „lakói” jellemzően igénytelenebbek, nem érdemes huzatos, fagyzugos helyre ültetni őket, és főleg aszályos időben locsold őket szórófejes slaggal!

Comments are closed.

Navigate