4 meglepő érdekesség a balkezesekről

Van olyan barátod, rokonod (netán te magad is), aki balkezes? 1992 óta minden év augusztus 13-án, A balkezesek világnapján őket ünnepeljük! Szerencsére ma már ezt a nagy átlagtól eltérő, biológiai alapokon nyugvó kézhasználatot is egyre kevesebb hátrány éri, sőt, balkezesnek lenni igazi különlegességnek számít. Hogy miért? Lássuk is!

1. A balkezesek a különleges kisebbség

Bár egyes tanulmányok szerint senkit sem lehet kizárólagosan jobb- vagy balkezesnek tekinteni, tény, hogy a legtöbbünknek van egy ügyesebb keze, amit szívesebben használunk a finom mozdulatokhoz, tevékenységekhez. A balkezesek nagyjából az emberi társadalom 10%-át teszik ki. Legnagyobb arányban Hollandiában élnek (13,23%), míg Ázsiában meglepő módon jóval kisebb az arányuk – de ebben a társadalmi berögződések és minták is nagy szerepet játszhatnak. További érdekesség, hogy a balkezesség a férfiak körében kétszer gyakoribb, mint a nőknél.

Balkezes jegyzetelés noteszbe
Forrás: Unsplash / Kaleidico

2. Régen üldözött tulajdonság volt

Bár ma már furcsának hathat, de a balkezeseket régen kifejezetten kivetette magából a jobbkezesekre berendezkedett társadalom. Arra, hogy a bal oldalt miért tekintették „ördöginek” vagy „tisztátalannak” már az etimológiai is választ ad. A “bal” a latin “sinistralis” szóból ered, amely fáradtat, romlottat, gyengét jelent, míg a “jobb” szóban már eleve egy pozitív értékítélet rejtőzik.

A balkezességet sokáig a mentális betegségekkel, a gyanús viselkedéssel kötötték össze – I. Péter cár például rendeletet is kiadott a balkezes emberek ellen. A téves hagyományoknak hála még a XX. században is gyerekek ezreit nevelték át a jobb kezük használatára, ami viszont hosszútávú önértékelési zavarokhoz, diszlexiához vagy dadogáshoz vezetett. Szerencsére ez a káros gyakorlat mára már kiveszett az oktatásból, helyette pedig számos eszköz segíti a különleges kisebbség fejlődését: például balkezes olló, ceruza, vagy balkezes gitár is.

3. A balkezesség alapvetően biológiai eredetű

Régészeti kutatások – melyek az ősember eszközeinek kopását vizsgálták – arra jutottak, hogy elődjeinknek csaknem 50%-a még a bal kezét részesítette előnyben. Az arány a fegyverek megjelenésével borult fel, onnantól kezdve a világot egyre inkább a jobbkezesek számára tervezik. De vajon mi játszhat közre a balkezesség kialakulásában?

A tudósok erre a kérdésre pontos választ még nem találtak, de kimutatható, hogy a balkezes szülők gyermekei között nagyobb eséllyel fordul elő hasonló kézhasználat. Ez persze a genetikán túl a látott minták másolását is takarhatja. Emellett érdekes, hogy a magasabb anyai életkor és a terhesség, szülés alatt átélt stressz jelentősen növeli a balkezesség kialakulásának esélyét.

A balkezesek jeleskednek a művészetekben
Forrás: Pexels / Antoni Shkraba Production

4. A balkezesek jó sportolók és nagyobb eséllyel válnak művészekké

Míg a jobbkezeseknek a racionális gondolkodásért és az ékesszólásért felelős bal agyféltekük a domináns, a balkezeseknél ez épp fordítva van. Ennek köszönhetően köreikben jóval nagyobb arányban jellemző az érzékenységet, kreativitást igénylő művészeti pályaválasztás. A híres alkotók között például megtaláljuk Ludwig van Beethovent, Petőfi Sándort, Franz Kafkát és Paul McCartneyt is. Emellett az egyéni sportokban is jeleskednek, a profi teniszezőknek például csaknem 40%-a balkezes.

Comments are closed.

Navigate