Így rendezd be hangulatosan a kerted

Az álomotthon mellé dukál egy álomszerű kert is. Ahhoz, hogy saját oázisunk igazi rejtett relaxációs búvóhely lehessen, egyáltalán nincs szükség sok extra holmira. A megfelelően elrendezett bútorok, a hangulatvilágítás, és a gondosan nevelt növények segíthetnek abban, hogy az év bármely szakában szívesen töltsük kint a szabadidőnket.

A tavalyi év után talán még nagyobb jelentőséggel bír az otthon, és a kert. Egy nehezen elviselhető helyzetből akár előnyt is kovácsolhatunk, ha saját életterünkben is kialakítunk egy olyan területet, ami a nyugalom szigetévé válhat. Igazi menedéket alakíthatunk ki magunknak, és ehhez elengedő csupán néhány ötletes praktikát bevetni. 

Legyen a tervezés az első
Nem a legegyszerűbb feladat a magazinokból kiválasztott álomkertet a saját telkünkön létrehozni. Alaposan gondoljuk át, hogy mire fogjuk használni, milyen stílusokat kedvelünk és mennyi időt tudunk arra szánni, hogy rendben tartsuk a kertet. Ennek megfelelően érdemes már a legelején kideríteni, milyen típusú a föld a kertünkben: agyagos, homokos vagy vályogos. Ha inkább fehér és törhető, – tehát kréta talaj – érdemes néhány zsák talajjavítóval segíteni a helyzeten. Ez főleg akkor lesz fontos, ha virágokat, esetleg növényeket szeretnénk ültetni. 

Letisztult elegancia vagy bohém színkavalkád?
Ahogy a lakberendezésnél is választhatunk különböző stílusirányzatokat, úgy a kertben is kijelölhetjük, milyen hangulatot szeretnénk megvalósítani. A minimalista kertek ideálisak azok számára, akik az egyszerűséget kedvelik. Természetes kőburkolat, egyszerű kovácsoltvas bútorok, és a gondosan nevelt gyep. Néha ennyi is elég.

A rusztikus kert kialakítása sem bonyolult, ám sokkal látványosabb. Ültethetünk sok virágot, magasra nyújtózó fákat és lerakhatunk fapadlós járdát, deszkákkal szegélyezve. Ehhez a stílushoz remekül passzolnak a fonott kerti bútorok és a most leginkább divatos rattan holmik. Legyen az egy fotel, kanapé, vagy ággyá alakítható ülőalkalmatosság. Az egységes hangulat megteremtéséért használhatunk rattan virágtartókat és dohányzóasztalt is. A kert látványossága pedig egy dekoratív pavilon is lehet, amire könnyen felfuttathatunk virágokat és növényeket.

Az angol kert lényege, hogy minél zöldebb legyen a közeg. Minél több sövény, bokor és fa kell a tökéletes hangulathoz. A pázsit pedig egyértelműen a legszembetűnőbb elem a kertben. Kiépíthetünk elágazó utakat, ha egy kissé kaotikussá válna a növények burjánzása. A fa bútorok éppúgy beleillenek ebbe a környezetbe, mint a kovácsoltvas holmik. 

A francia kert nagyon élettel teli. Ha ezt választjuk akkor viszont érdemes figyelni a rendre és a szimmetriára. Köves utakkal tudjuk elválasztani a teret, a fák nőhetnek egyenes vonalban és a virágágyásban, sziklakertben is követhetjük a geometrikus formákat. A forrás, vagy egy szökőkút pedig szinte kötelező elem.

A pihentető kényelem
Minden kert központi helye az, ahol a család, barátok össze tudnak ülni. Ehhez elengedhetetlen néhány olyan bútordarab, ami a kényelmünket megfelelően kiszolgálja. A kültéri asztal és székek kiválasztása után, beszerezhetünk egy hintaszéket is. Olvasáshoz, relaxációhoz és napozáshoz is ideális megoldás. Ha rendelkezésünkre áll elegendő hely, a kültéri pad és a függőágy is felüdülés lehet a család számára. Utóbbi legalább annyira pihentető a felnőtteknek, mint amilyen szórakoztató a gyerekeknek. Ezek teszik igazán otthonossá és hívogatóvá kertünket.

Hangulatvilágítás a kertben
Ennek funkciója nyilvánvaló: segít tájékozódni a térben. Ugyanakkor a nyári estéken, a tücskök ciripelése mellett, rendkívül hangulatossá teheti a kertünket, ha néhány lámpát, fáklyát, vagy különleges fényforrást elhelyezünk a növények között. A legegyszerűbb és leginkább népszerű megoldás a befőttesüveg. Ebbe egy mécsest, vagy szép gyertyát elhelyezve halványan körbevilágíthatjuk azt a helyet, ahol a kertben legtöbbet tartózkodunk. Plusz élményként szolgálhat, ha illatgyertyát választunk. Ha egyszerre több lámpást akasztunk fel valahová, érdemes különböző hosszúságúra hagyni a szárukat, így dizájnosabb megjelenést kölcsönöz. 

A kültéri fényfüggöny is óriási népszerűségnek örvend. Ezeket könnyedén felakaszthatjuk a falra, a pergolára vagy a pavilonra is. Előnye, hogy meseszerűvé teszi majd a kertünket. A fákra tekert lámpafüzér is remekül megvilágítja a sötét sarkokat, és az este kevésbé látható növényeket. Ugyanezt, vagy esetleg fáklyákat használhatunk, hogy megvilágítsuk a kikövezett utakat, ösvényeket. Nem csak hangulatossá teszi a látványt, de optikailag szélesebbnek is tűnik tőle a terep.

Mindenképpen meg fog látszani a kertünkön, hogy mennyit törődünk vele. Talán a tervezési és kivitelezési folyamat tűnik a legnehezebbnek, ugyanakkor az igazi feladat csak azután következik, hogy elkészültünk az álomkerttel. Ezt követően ugyanis karban is kell tartanunk, hogy természetközeli és rendezett maradjon. Cserébe felejthetetlen teázások, grillezések és közös feltöltődések helyszíne lesz majd.

Comments are closed.

Navigate