Így tartsd rendben a kertedet nyáron

A nyári időszakban talán az a legjobb, hogy felhőtlenül ejtőzhetünk a kertben vagy a teraszon. Most összegyűjtöttünk néhány szuper tippet, amik segítségével nemcsak gyönyörű lesz az udvarunk, de a nyári szélsőséges időjárástól is megóvhatjuk növényeinket.

Sokan éppen azért nem mernek belevágni a kert bővítésébe, mert tartanak tőle, hogy nehéz lesz azt rendben tartani. Az persze helytálló, hogy minél több funkcióval bír, annál több vele a feladat. Ugyanakkor ha tudjuk mikor, milyen feladatokat kell ellátnunk, akkor egyáltalán nem lesz nehéz azokat ütemezni. A következőkre lesz érdemes odafigyelni!

Virágok ültetése
Egy kockás papíron akár méretarányosan meg is tervezhetjük a kertünket, ha még nem ültettük be növényekkel. A tervezésnél naplót is írhatunk, amiben könnyebb vezetni a virágok tulajdonságait és szükségleteit. Amiket fontos beszerezni hozzá: kislapát, gereblye, ásó, kapa. Ezeknek készíthetünk a falra akasztókat, vagy egy kosárban is tarthatjuk őket. Így mindig rendezett képet mutatnak majd.

A szerszámokat sosem szabad piszkosan elpakolni. Mindig tisztítsuk le őket és töröljük szárazra, hiszen a rozsda és a téli hideg tönkreteheti őket. A futórózsa és az erdei zsálya a nyár során többször virágzik, ültethetünk többféle színt is. Ezeket a pillangók is imádják, így álomszerű lesz, ha ők is hazajárnak kertünkbe.

A tökéletes pázsit
A szép gyep nem csak státuszszimbólum. A rendezett kert ismérve, és egyben mindenki álma. A fűnyíró beszerzése után figyeljünk rá, hogy alkalmanként ellentétes irányba vágjuk le a szálakat. A nyár közepén pedig ajánlott kicsit hosszabbra hagyni a fűszálakat, így könnyebben ellenállnak a száraz időszakoknak. Tavasztól kezdve érdemes 4-5 hetente műtrágyázni is a füvet, hiszen ebben elengedhetetlen tápanyagok vannak, amire a pázsitnak szüksége van. Ha az adagolásban nem vagyunk biztosak, ennek pontos leírását megtaláljuk a csomagoláson. Az öntözés is egy rendkívül lényeges szempont. A hőmérséklettől és a páratartalomtól is függ, milyen gyakran kell öntözni a pázsitot. Locsolhatunk magunk is, de akár be is szerezhetünk hozzá különböző öntözőrendszereket, amik manapság már nem csúfítják el a kertünket.

Kerti bútorok ápolása
Szánjunk időt a kerti bútorok karbantartására is. Ha szeretnénk, hogy hosszú életűek legyenek, beszerezhetünk egy kerti tárolót is, ami védi a holmikat az időjárás viszontagságaitól. A nyár elején viszont mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy milyen és mekkora kár keletkezett bennük.  Ha valamelyik elem meggyengült, cseréljük ki, ha egy csavar meglazult, húzzuk meg. Így biztosan nem esik senkinek baja a használatuk közben. A rattan, a fa vagy kovácsoltvas elemek is másfajta gondoskodást igényelnek. Ezekhez vásárolhatunk bútorápoló szereket, amelyekkel még tovább használhatjuk majd őket teljes pompájukban.

A nyári sütések színtere
Sokkal hangulatosabb a jó időben, enyhe estéken a kertben főzőcskézni. Van aki inkább a tűzrakóhelyeket kedveli, de manapság a kerti grill az egyik legnépszerűbb. Ezekből találunk a piacon kisebbet, nagyobbat, kontaktgrillt vagy klasszikus faszeneset. Ezek tisztítása tulajdonképpen minden sütés után kötelező. Senki nem szeretné a következő alkalommal odakozmált zsírfoltokon sütni a húst vagy zöldségeket. Ha ezt nem tesszük meg rendszeresen, órákig kaparhatjuk róla a ráégett szennyeződéseket.  Ellenkező esetben előtte és utána is csak negyed órát vesz majd igénybe ez a feladat. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy komoly egészségügyi kockázatai vannak, ha nem tisztítjuk megfelelően ezeket az eszközöket. A grillhez tartozó eszközöket is igyekezzünk alaposan tisztán tartani. Ha jó minőségű fogó és szedő eszközöket vásárolunk, akkor alapból könnyebb lesz a karbantartásuk is. Célszerű többször használatos fém saslik pálcákat választani a fa helyett. Hosszú távon nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de a környezetünket is. 

A kertrendezésbe, karbantartásba bármikor belevághatunk. Van aki legszívesebben a pázsitot gondozza, van aki a virágokat, növényeket. És a kerti séfek is megtalálják a testhezálló feladatot. Így akár kertünk gondozása közös családi program is lehet, miközben kiélvezzük minden pozitív hozadékát. Egy biztos: kertünk állapota tükrözi majd személyiségünket is.

Comments are closed.

Navigate