Óvd a környezetet, és élj tudatos hedonistaként!

Ercsi megosztotta velünk saját tapasztalatát arról, hogy hogyan lett figyelmesebb, tudatosabb vásárló úgy, hogy nem kell lemondania semmiről, megtarthatta hedonizmusát is. Nem adta lejjebb az igényeit, de már felelősséggel vásárol. A Jófogás Blog olvasóival megosztotta a tapasztalatait, olvasd el, hogy hogyan teszi ezt, mire figyel oda és milyen szempontok játszanak szerepet az új vásárlási szokásaiban.

Hedonizmus, ami ráadásul tudatos is? Ercsi Instagram oldalának neve elsőre szokatlan lehet, de ahogy a kétgyermekes anyuka és lelkes követőtábort kiépítő influencer elmesélte nekünk a történetét, mindjárt más fényben láthatjuk a két szó kapcsolatát! „Mielőtt édesanya lettem, edzőként is dolgoztam, így a tudatosság – mind táplálkozásra, mind pedig mozgásra is értve a szót – fontos része volt az életemnek. A gyerekekkel az életterem kicsit szűkült, ami nyilvánvaló ilyenkor, és ezért is vágtam bele a közösségi médiába, hogy egyfajta támogató közösséget építsek, ahol hasonló érdeklődési körű emberek találhatnak inspirációt a mindennapokhoz, vagy csak bizonyos élethelyzetekhez…”

Ercsi elmesélte, hogy sokszor kapja meg a kérdést, hogy anyaként biztos mennyivel nehezebb – főleg egy hajdani edzőnek – a testére figyelnie, de állítása szerint pont ezt is igyekszik a Tudatos Hedonizmus oldalon megmutatni. „A tudatosság itt is nagy szerepet játszik, hiszen hitelesnek kell maradnom abban is, hogy gyerekek mellett mit és mennyit lehet a testmozgásért tenni, akár olyan gyakorlatokat is kitalálva, amikbe be tudom vonni a gyerekeket. Nekik játék, nekem mozgás, de ami a legfontosabb, hogy együtt töltünk el olyan minőségi időt, amit mindannyian élvezünk!”

Az instaoldal esszenciáját tehát a tudatos táplálkozás, mozgás és gondolkodás hármasa alkotja, de emellett Ercsi számára nagyon fontos az értékek közvetítése is: „Anyaként és influencerként is hitelesnek kell lennem. Anyaként ez egyértelmű, olyan példát szeretnék mutatni a gyermekeimnek, amit követendőnek láthatnak, de influencerként is megvan ez az igény magam felé, hiszen mindig igyekszem olyan témákról és jelenségekről posztolni, amik számomra fontosak és meghatározóak.”

Sok emberben megfogalmazódott a pandémia alatt, látva például a szállítási láncok és a tömegtermelés megakadását, hogy ha nem teszünk időben a környezetünkért a saját, lokális terünkben, akkor elkerülhetetlen lesz egy nagyobb klímaválság. Ahogy Ercsi fogalmazott, őt is elérte egy kisebb „klímaszorongás”, aminek következtében kiemelten kezdett foglalkozni a fenntarthatóság témakörével.
„Azt, hogy ne szemeteljünk és gyűjtsük szelektíven a háztartásunkban termelődő hulladékot, talán már nem kell az embereknek mondani. Viszont a túlzásba vitt vásárlásról bőven van mit tanítani, hiszen például az elmúlt év bezártságában többszörösére nőtt az online vásárlások miatt a keletkező hulladék. Holott, ha egy kicsit magunkba nézünk, talán nem is lett volna szükségünk mindegyik újonnan megvett tárgyra… Az új dolgok halmozása fiatal szülőként személyesen is érint, hisz ilyenkor egy anya mindent megvenne a gyermekének – gondoljunk csak az egyszer használt, majd sarokba dobott játékokra – viszont ebben is érdemes a tudatosságot szem előtt tartani.”

Persze ebből nem az következik, hogy Ercsiék inkább nem vesznek semmit, csak hogy tudatosan „zöldek” maradjanak, sőt! Kamillának, Ercsi kislányának például megtetszett a görkorizás, így mit tehet egy tudatos hedonista anyuka? Néz egy cuki rózsaszín görkorcsolyát a Jófogáson, amit háztól házig biztonságosan el is szállítanak! „Nem szerettem volna újonnan megvenni, inkább egyszerűen letöltöttem a Jófogás appot, találtam is egy méretre és színre passzoló korit, amit meg is rendeltem. Külön szerencsém volt az eladóval, mert egy nagyon kedves hölgyet ismertem meg a személyében, aki a használathoz több segítő tippet is adott!”

És hogy mivel tölti a gyerekek mellett mostanában a szabadidejét a Tudatos Hedonizmus alapítója? Ercsi a BSI és a Jófogás közös kihívásaként egy 10 kilométeres futásra készül, az edzés és a felkészülési tervét pedig az Instagram oldalán is követhetitek!

Reméljük, hogy hasznosnak érezted Ercsi gondolatait, és a jövőben segítenek neked abban, hogy tudatosabban vásárolj, kímélve ezzel a pénztárcádat és egyben a környezetünket is. Töltsd le a Jófogás appot, regisztrálj, és áruházi vásárlás előtt mindig nézz körül az oldalon!

Comments are closed.

Navigate