Sportolj és védd a környezeted!

Az utcai sportoknak is megvan a maga történelme. 2019-ben rendezték meg az első Word Urban Games-t, amit óriási érdeklődés előzött meg. Sokat elmond arról, hogy mennyire népszerűek ezek a sportágak, hogy a mai napig szívesen használják az emberek a gördeszkát, görkorit, vagy rollereket munkába járásra, bevásárlásra, vagy egyszerűen csak közlekedésre. 

Amellett, hogy remekül megmozgat minden izomcsoportot, nem csak fittebbé válunk általuk, de a dugót is megúszhatjuk, ráadásul a környezetet sem szennyezzük. Így tehát, ha választunk néhány szuper sporteszközt új hobbi gyanánt, amellett, hogy fokozzuk a napi mozgásunk intenzitását és annak eredményességét az ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük. Mutatjuk melyek tartoznak a legjobb opciók közé!

Gördeszka
A deszkázás a mai legnépszerűbb utcai (street) stílus. Az első hullám a kilencvenes években volt itthon, noha az első igazi gördeszkások a hatvanas évek kaliforniai szörfös fiataljai közül kerültek ki. A 2000-es években volt a második hullám, amikor vélhetően sok kiskamasz Tony Hawk szeretett volna lenni, most pedig már ott tartunk, hogy önálló sportirányzatként szerepelt a tokiói olimpián. Így tehát kétség sem fér hozzá, hogy helye van a listánkon. A választék mára már rendkívül széles. Beszerezhetünk amatőröknek és profibbaknak készült darabot is. Áruk ennek megfelelően rendkívül változatos. Amire érdemes odafigyelni, hogy milyen típusú a kerék, ugyanis ennek vastagsága határozza meg, milyen gyorsan tudunk vele gurulni. Ha valaki soha nem állt még deszkán, érdemes tájékozódni a vásárlás előtt. Lehet csak egy kis gurulásra, krúzolásra, vagy trükkök gyakorlására vásárolunk, akkor is nagyon fontos, hogy minden feltételnek megfeleljen a kiválasztott darab.

Görkorcsolya
Ezt a sporteszközt már az 1700-as években feltalálták, és tulajdonképpen azért, mert a jégkorcsolyát használók szerettek volna nyáron is edzeni valamivel. Noha az első kezdetleges görkorik több balesetet okoztak, mint amennyi hasznuk volt, ma már szerencsére jóval több okunk van vásárolni ebből a guruló csodából. Aki kedvet kap, és nem bánja, hogy a görkori cipőként is funkcionál – tehát nem lehet bármikor a hónunk alá csapni – biztosan jól választ, ha emelett dönt. Noha ez bármelyik utcai sportra igaz, itt talán kiemelten meg kell említeni a védőfelszerelést. Míg a gördeszkánál le tudjuk tenni a lábunkat, a görkorcsolya esetében egy nehéz súlyt is emelnünk kell, miközben sportolunk. Így a könyök és térdvédő, és egy sisak elengedhetetlen lehet azok számára, akik ritkán használják ezt az eszközt. Gyermekeknél pedig kötelező. Kereshetünk valakit, aki eleinte segít megtanulni gurulni. Ha pedig egyedül próbálkozunk, fontos, hogy először az egyensúlyt találjuk meg, és stabilan tudjunk állni. Alapállásnál kicsit rogyasszuk be a térdet, és soha ne hátrafelé dőljünk, hanem mindig előre.

Roller
Míg az első rollereket fából készítették, ma már alumínium és műanyag típusok is léteznek. Sőt, hivatalosan bejegyzett sportnak számít a freestyle rollerezés. Az utcasportok közül ez szivárgott be leginkább a hétköznapokba. Az elektromos meghajtású típusok közkedvelt közlekedési eszközzé váltak. De a manuálisan hajtható darabok is népszerűek gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Hordozása kényelmes, súlyra is találunk könnyebb rollert, így ha útközben felpattannánk egy villamosra vagy buszra, könnyedén magunkkal tudjuk vinni. A rollerre is érvényes a már korábban említett fontos szempont, miszerint érdemes utána járni, melyik modell mellett döntsünk, illetve milyen típusú kerekek lesznek számunkra az ideálisak. Elsőkörben talán csak az tűnhet fontosnak, hogy kényelmes legyen a fogása, könnyű legyen és a magasságunknak megfelelő méretű. Ugyanakkor az is fontos, hogy mire képes az eszköz. Vannak freestyler rollerek, amelyek kifejezetten sportolóknak készítenek, és vannak olyan típusok, amelyek tökéletesen kiszolgálják a hétköznapokat. 

Segway
A Segway egy olyan találmány, amivel már a múlt században is kísérleteztek. Mindig is érdekelte az embereket a kérdés, hogyan lehetne mobilisan, minél kisebb erőfeszítéssel közlekedni. A modern technológiai vívmányok egyike a Segway és részben választ is ad erre a talányra. Nagyjából úgy működik, mint a keljfeljancsi. Talán az egyik legcsábítóbb szempont, hogy nem kell üzemanyag a működéséhez, ezáltal majdnem annyira klímabarát, mint a fent említett eszközök. A Segway-ek többsége maximum óránként 20 kilométeres sebességre képes, feltöltése pedig négy-hat órán át tart. A tengeren túl már annyira népszerű, hogy a postások és rendőrök is előszeretettel használják. Találunk belőle két kerekű kar nélküli típust, de akad kormányozható és egykerekű is, amelynek két támasztékára állva kell egyensúlyozni. Értelemszerűen ez az eszköz a legdrágább mind közül. De ne tévesszen meg minket az aksis technológia, mert egy profi gördeszka vagy görkorcsolya esetében is igen magasra rúghatnak a költségek. 

Ne feledjük azt sem, hogy itthon a Központi Közlekedési Felügyelet nem minősítette járműnek a Segway-t. Szóval amennyiben ezt használjuk, azok a szabályok vonatkoznak ránk, amelyek egy gyalogosra is.

Az utcai sportok esetében bármelyik eszközt is válasszuk, elsődleges szempont mindig a magunk és mások testiépségének megőrzése. Használjuk őket körültekintően, a megfelelő védőfelszereléssel és kellő óvatossággal!

Comments are closed.

Navigate