Így tároljuk az ételeket kánikulában

Évek óta téma az ENSZ kutatásaiban, hogy nagyon sok ételt pazarolunk el. Legfőképpen azért, mert nem vásárolunk tudatosan. A felmérések szerint itthon is nehezen mérjük fel, hogy mennyi és milyen ételre lesz valójában szükség. De előkelő helyen szerepel az az indok is, hogy nem megfelelően tároljuk az ételeket, így többnyire tönkre mennek és mehet is a kukába. Ha tisztában vagyunk az alapvető szabályokkal, nem csak a globális pazarlás ellen teszünk sokat, de a pénztárcánkat is megkíméljük a fölösleges kiadásoktól.

A változékony és szélsőséges időjárás idén sem kímél minket. Igazi hőgutákkal tarkított heteket tudhatunk magunk mögött és még akadnak bőven olyan napok az előrejelzések szerint, amikor erre jobban tesszük, ha felkészülünk. Mivel ilyenkor több időt töltünk a szabadban, hajlamosak vagyunk egy strandolás vagy grillezés alkalmával kihordani az ételeket a hőségbe. Jó előre át kell gondolnunk, mit hogyan fogunk szállítani és tárolni, mert pár óra elteltével megromlanak a finomságok! Mutatjuk mi a teendő!

A hűtő etikett
Talán apróságnak tűnhet, de fontos, hogy a hűtőben ne legyen több 5°C-nál. Ha a hűtő régebbi fajta, és nem mér pontosan, még egy hűtő hőmérőt is beszerezhetünk, amivel ellenőrizhetjük, hogy megfelelő hőmérsékleten hűt-e a fridzsider. A másik aranyszabály, hogy nem szabad dugig tölteni, hiszen így nem tudja keringetni odabenn a hideglevegőt, és sajnos hiába állítgattuk, nem fognak lehűlni az ételek.

A hűtőnek az sem tesz jót, ha a tűzről levett ételt rögtön betesszük. Bár a baktériumok 10 és 63 °C között szaporodnak a leggyorsabban, ennél forróbb hőmérsékleten nem igen tudjuk hosszú ideig tárolni az ebédet. Ha már langyos az étel, bátran elpakolhatjuk, de addig érdemes hideg vízzel teli edénybe tenni a lábast, amiben az étel főtt. Ezt akár néhányszor ki is cserélhetjük, így gyorsabban hülnek majd a finom falatok. 

A kiolvasztás művészete
A húsokat, felvágottakat és sajtokat ne tartsuk abban a zacskóban, amiben a boltból hoztuk el. Szerezhetünk hozzá külön légmentesen zárható fóliát, vagy frissentartó fóliát is. Az étel ami két órán keresztül elől volt hagyva, egészen biztosan nem fogyasztható nagy melegben. Attól sajnos meg kell válnunk. Amit szeretnénk kiolvasztani, először kicsit hagyjuk kiengedni a hűtőben. A hirtelen hőmérsékletváltozás miatt sokszor az állaga és az íze sem ugyanolyan az ételnek. Egy áramszünet esetén pedig jobb ha jégakkukat vagy fagyasztott vizet is tárolunk a frigóban. Így ha beüt egy vészhelyzet, gyorsan átpakolhatunk egy hűtőtáskába és megmenthetünk vele néhány hozzávalót.

Kerti parti, piknik szabályok
Sokan már az indulásnál elrontják a pakolást. A csomagtartó helyett érdemes a hűtőtáskát rögtön az utastérbe tenni, hiszen az már eleve egy légkondicionált terület. Így ha hosszabb útra indulunk, akkor csökkentjük az esélyét, hogy a hűtött holmi gyorsan felmelegedjen. A hűtőtáska oldala és alja melegszik fel leghamarabb. Amellett, hogy ebbe is pakolhatunk jégakkukat, a húst, sajtokat, joghurtot, tojást és felvágottakat pakoljuk középre, minden más mehet a szélére. Ezzel a módszerrel is segítjük ezeket a hozzávalókat, hogy minél tovább megtartsák hideg hőmérsékletüket. Ráadásul már kapható olyan hűtőtáska is, amely az autó szivargyújtójáról is feltölthető.

Sok gondot okoznak a zöldségek is, hiszen van aki még fel is szeleteli előre a paprikát, hagymát vagy paradicsomot. Ez azért nem jó ötlet, mert a gyümölcsök, zöldségek megmosva és felszeletelve sokkal hamarabb megromlanak a melegben. Vigyük őket inkább egészben, és találjunk helyet a késnek, vágódeszkának is, amiket mindig alaposan tisztítsunk meg művelet előtt és után is, hogy még véletlenül se adjunk lehetőséget a kórokozók elszaporodásának. Az egészben szárított zöldségek rendkívül jól bírják a hőséget. Ezek akár évekig elállnak, és nem romlanak meg. Mindenesetre típustól függetlenül, nem szabad őrizetlenül hagyni semmilyen ételt, mert könnyen ellephetik a hangyák és a legyek. Ha befejeztük az étkezést pakoljunk el mindent, és zárjuk le megfelelően. A hűtőtáskát se hagyjuk a tűző napon, mert bár vannak igencsak hatékony darabok, azért a nagy igénybevétel azoknak sem használ.

Mibe csomagoljunk?
A frissentartó fóliák már minden háztartás kötelező tartozékai. Az étel előkészítése vagy elkészítése után óriási segítség, ha légmentesen le tudjuk azokat zárni. Nem csak azt akadályozzák meg, hogy az étel hamarabb megromoljon, de a frissességüket és az ízüket is megőrzik. Tehetünk bele húsokat, zöldségeket, készételeket, és fagyasztóban is tárolhatók.
Bár az alufóliát erősen savas, vagy nagyon sós ételekhez nem ajánlják, mégis ez az egyik legkedveltebb csomagolási eszköz. Mivel nem zár légmentesen, ez tulajdonképp a második, de jól használható opció.

A vákuumos élelmiszer tárolók kínálata ma már nagyon széles. Vannak kifejezetten tészták, rizsfélék, készételek tárolására készült dobozok, amelyek ugyan több helyet foglalnak el, ugyanakkor sokkal hosszabb az élettartamuk és a szemnek is kellemesebb látvány, mint egy uzsonnás zacskó. Ezekből a típusokból viszont akad olyan fajta, amit a mélyhűtőben nem tárolhatunk. 

Figyelnünk kell a nyers tojást tartalmazó ételekre, a tojásos sütikre, vagy a majonézes finomságokra. Ha mindenre megfelelő odafigyelést és gondot fordítunk, gyomorrontás mentesen élvezhetjük a nyarat, amíg tart!

Comments are closed.

Navigate