Kutatási eredmények az örökbefogadásról

Sok kutyának nincs kiút a menhelyről?
Vannak, akik az örökbefogadás előtt egy órát sem töltenek el az új otthonra vágyó kutyussal, majd pár héten belül vissza is viszik az állatotthonba. Mielőtt megtalálnák a végleges gazdijukat, akár 5 évig is a menhely lakói.


A Jófogás 20 menhelyet kérdezett meg és derített fényt erre a problémára, ami óriási lelki károkat okoz a cserbenhagyott kutyáknak. A megkérdezett menhelyek fele szerint a jövőbeli gazdik nincsenek tisztában a kutyák viselkedésével, ezért is van, hogy visszaviszik őket. Ráadásul a menhelyek kétharmadához sajnos többször is visszakerült egy-egy kutyus.

A válaszok alapján

  • minden 5. kutya, azzal az indokkal kerül vissza, hogy „elromlott”, azaz szomorkás, kedvetlen,
  • minden 3. pedig azért, mert túl sokat ugat és nyüszít, vagy az emberek nem voltak felkészülve a felelős állattartásra.
  • További indokok még a szobatisztasági és kompatibilitási gondok. Például nem jön ki az új családtagokkal, gyerekekkel vagy a másik kutyussal.
  • A sétáltatásra fordítandó idő hiánya is ok arra, hogy visszavigyék a kutyákat.

Mivel a menhelyekre visszavitt kutyákon gyakran figyelhető meg depresszió és viselkedési zavar, később még nehezebben kerülnek szerető otthonba. Az eleve leterhelt menhelyeknek pedig nagyon sok munkájukba kerül, hogy a visszavitt kutyusok újra szocializálódjanak és megbízzanak az emberben.

A menhelyek 85%-a ezért hasznosnak találná, ha készülne a témában oktatóvideó, különös tekintettel arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Magyarországon ma csaknem másfél millió kutyát tartanak, ami lakosságszámra vetítve nemzetközi szinten is kiugrónak számít.

A Jófogás Korom Gábor kutyaszakértővel és Földes Eszter színésznővel készített „Jobb gazdi leszek” interaktív oktatóvideó-sorozatot, amely a menhelyeknek, a gazdiknak és kutyáknak is segítséget nyújt. Ez hamarosan minden érdeklődő gazdi számára elérhető lesz.

A 2021 júliusában végzett online és telefonos felmérésben budapesti, Budapest környéki, nyíregyházi, dunaharaszti, tárnoki, bicskei, gödöllői, kecskeméti, orosházi, pomázi, ócsai, szegedi, siklósi és sátoraljaújhelyi menhelyek vettek részt.

A válaszadó menhelyek

  • 50%-a 5,
  • 20%-a 10,
  • 20%-a 20 és
  • 10%-a 40-nél is több kutyát ad örökbe egy hónapban.

A Jófogás 2020 óta segíti a hazai menhelyeket ingyenes üzleti felülettel, hogy minél több potenciális gazdit érhessenek el. Az állatszaporítókat kitiltotta az oldalról és szigorította a kisállat hirdetések feltételeit. Az Országos Menhelytérképpel a kisebb menhelyekre is felhívta a figyelmet és egy kiadvány segítségével tájékoztatja a örökbefogadás előtt állókat a örökbefogadás és az állatszaporítókkal kapcsolatosan legfontosabb információkról.

Comments are closed.

Navigate