Mire figyelj, ha használt bútort vásárolsz?

A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében egyre divatosabb új bútorok helyett régebbi, de jó állapotú használat darabokkal berendezni otthonunkat. A magyar vásárlók dobogós érvei között szerepel az is, hogy ezeket jóval olcsóbban tudjuk beszerezni, mintha egy bútorboltba sétálnánk be egy vadonatúj asztalért vagy kanapéért. Azonban nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő darabokat. Ebben segítenek most tippjeink!

Fontos, hogy mielőtt elmerülnénk a hatalmas kínálatban, konkretizáljuk mit szeretnénk pontosan beszerezni. Sokan hajlamosak elveszni a rengeteg lehetőség tengerében, végül pedig olyasmit is megvásárolnak, amire egyébként nem is lett volna égető szükség. Mutatjuk mire érdemes figyelni!

Be fog férni?
Meglátjuk álmaink bútorát, majd el is képzeljük milyen jól fog mutatni a konyhában vagy hálóban. Viszont minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy a bútor mérete passzol-e arra a helyre, ahová tervezzük betenni. Talán alapnak tűnik, hogy a hirdető maga is felteszi a méretarányokat, de gyakran elfelejtik megjelölni ezeket a paramétereket az emberek. Ránézésre, első blikkre, vagy „pont jó lesz az” alapon soha ne vásároljunk bútort. Asztalok esetében rendkívül fontos nemcsak a szélesség, de a magasság is. Noha első körben tényleg az tűnik a leglényegesebbnek, hogy két szekrény között elférjen, vagy az ajtófélfába már ne lógjon bele, ugyanakkor az is kellemetlen, ha túl alacsony, vagy túl magas. A nappali bútorok esetében – mint a kanapé, fotel, dohányzóasztal – ugyanolyan fontos meggyőződni róla, hogy mérete megfelelő-e, ugyanis lehet éppen határértéken belül van, de gyakran használat közben ébredünk rá, hogy kicentiztük az üres helyeket, így egész nap araszolunk az egyébként csodás bútorok között. 

Nem minden a külső!
Semmi gond! Más is elcsábult már egy gyönyörű állólámpa, vagy vibráló színű szövet láttán. Egy-két baki belefér, hiszen abból is tanul az ember. De legközelebb ne engedjünk az érzékeinknek. Először is, a fotó nem mindig a valóságot mutatja. Egy jó használtbútor-hirdetés minden oldalról, több szögből megmutatja fotókon az adott terméket. Ez nem Facebook profil, nem fér bele a kozmetikázás. Persze azzal semmi probléma sincs, ha valaki jól megvilágított helyen, a legjobb fotókat tölti fel a bútorról, hiszen egy homályos, sötét képből még nem biztos, hogy kedvünk támad pénzt költeni. Ha minden passzol a hirdetés alapján, és a fotón is mutatósnak tűnik a termék, akkor is figyelembe kell vennünk lakásunk adottságait. Egy kanári sárga füles fotel – ami egyébként évek óta rendkívül népszerű a piacon – nem fog jól mutatni egy letisztult föld tónusú hálóban. A minimalista tálalószerkénynek pedig semmi keresnivalója a bohém konyhánkban. 

A puding próbája az evés
Használt bútort vásárolni személyes megtekintés és kipróbálás nélkül csak a legbátrabbaknak ajánlott. Lehet, hogy szimpatikus az eladó, valósághűek a képek, és a méret is tökéletes, de akkor is érdemes szemügyre venni az árut személyesen is. Az ülőalkalmatosságok terén kiderülhet, hogy egyáltalán nem olyan kényelmesek, mint azt ránézésre gondoltuk. A szerkény fiókjai talán nem működnek tökéletesen, esetleg helyben derül ki, hogy kissé instabil a tv állvány. A balesetek és bosszúságok elkerülése végett, jobb ha magunk is kipróbáljuk ezeket. Persze egy babaágyba nem fogjuk belerakni a csecsemőt, de érdemes kicsit megmozgatni, alaposan átvizsgálni, nem lazák-e a csavarok, miféle anyagokból készült. Lehet, hogy tökéletesen elégedettek leszünk egy olcsóbb, könnyebb anyaggal. De még az is lehet, hogy a mustra közben jövünk rá, hogy rugós ágy helyett inkább egy szivacsosat szeretnénk.

Figyeljünk a higiéniára!
Vannak olyan használt cikkek, amiket ha már megvásároltunk, érdemes kicsit áttisztítani. Ilyen az ágy, kanapé, matrac, párna, takaró, ágynemű, egyéb textíliák, vagy az elektronikus háztartási gépek. Minden ami egyszerű fa, kovácsoltvas, üveg, sokkal könnyebben tisztán tartható. Egy kárpitozott bútordarabnál viszont óvatosabbnak kell lennünk. Egy teljes huzatmosás, bútortisztítás és ápolás mindenképpen ajánlott, mielőtt használatba vesszük őket. Nemcsak azért, mert előző gazdája ügyetlen volt és véletlenül rajta hagyott egy-két foltot, de azért is, mert megül a szövetek között a por és a piszok. Minden egyéb felületen rendkívül fontos a fertőtlenítés.

Bármit is vásároljunk használtan, legyünk körültekintőek és alaposak, mielőtt hazavisszük azt. Amellett, hogy így olcsóbban juthatunk hozzá a vágyott bútorhoz, ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük, és az újrahasznosítás jegyében sokat tehetünk környezetünkért.

Comments are closed.

Navigate