Sportolási tippek a strandra

Nem csak a passzív pihenés kerülhet a központba, ha vízpartot választottunk a pihenés helyszínéül. Sokszor unalmassá is válik a nyaralás, ha csak fekszünk a napon, kenegetjük napvédővel a bőrünket, és egyik oldalunkról a másikra fordulva lapozgatjuk kedvenc regényünket, vagy fejtegetjük az aktuális keresztrejtvényt. Sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, ha a lazulós napokba egy kis sportot is becsempészünk.

Aranyszabály, hogy nem teljesítmény túrára érkeztünk. Ha csak addig végezzük ezeket a mozgásformákat, amíg kellemesen el nem fáradunk, akkor is tettünk valamit az egészségünkért. A nap és a víz egyébként is kiszívja az emberből az erőt, de némi sport mellett könnyebben zuhanunk álomba este és frissebben ébredünk reggel. Szerencsére manapság rengeteg lehetőség közül választhatunk, ha szeretnénk aktívan tölteni a nyaralást a strandon. Mutatjuk melyek a legjobb opciók!

Úszás
Talán ez a leginkább magától értetődő a vízparton, hiszen a körülmények adottak. Ne felejtsünk egy megfelelő úszódresszt is a bőröndbe tenni, hiszen bárhol is strandolunk, bizonyára nem szeretnénk, ha itt-ott elcsúszna rajtunk egy kevés anyag. Ez legalább annyira igaz a férfiakra, mint a nőkre. Az ő esetükben is érdemes beszerezni egy speciális úszónadrágot, hogy csobbanás közben kényelmesen koncentrálhassanak a megfelelő mozdulatokra és levegővételre. Már egy kevés úszás is csökkenti a stresszt és felfrissíti a vérkeringést. Mivel vízben és vízparton is nagyobb az esélye a leégésnek, rendkívül fontos, hogy védjük bőrünket a káros UV sugaraktól, és a nyaralás alatt rendszeresen használjunk napvédő krémeket. A strandokon nem kötelező az úszósapka, de ezt is vihetünk magunkkal, ha igényünk van rá. A búvárszemüveg viszont hatalmas élmény lehet a család bármelyik tagjának, ha olyan helyen vagyunk, ahol megvizsgálhatjuk a víz élővilágát.

Strandröplabda
Idén a tokiói olimpiai játékok miatt külön figyelmet kapott ez a sportág, ami egyébként a hatvanas évek óta divatos. A labdát megfogni természetesen tilos, és a szabály rendkívül egyszerű. A két csapat megpróbálja a másik térfelére úgy átütni a röplabdát, hogy az földet érjen, így szereznek pontot. A hivatalos strandröplabda mez manapság már általában kétrészes a nők számára, a férfiak esetében pedig egy félhosszú szárú strandnadrág. A nyaralás alatt ránk nem vonatkoznak szigorú szabályok, így bármilyen könnyű strandruhában, vagy úszódresszben, esetleg bikiniben is játszhatunk. Egy fontos kitétel van, mégpedig, hogy ne korlátozzon bennünket a mozgásban. A szalmakalapot és papucsot pedig tegyük félre, játék után ismét hasznát vehetjük majd ezeknek. A strandröplabda azért is fantasztikus választás, mert ezt barátokkal, családtagokkal közösen is játszhatjuk, ezzel megalapozva egy jó hangulatú délutánt.

Tollaslabda
Bármilyen hihetetlen, a tollaslabda múltja már több ezeréves. A 17. századi uralkodók kedvelt szabadidős tevékenysége volt. Óriási előnye, hogy egy kevés gyakorlással még az is biztos tudást szerez, aki korábban semmilyen ütős játékban nem volt gyakorlott. Erre a sportra is igaz, hogy talán első pillantásra nem egy megerőltető mozgásforma, de mégis aktívan égethetjük vele a plusz kilókat. A tollaslabdában is használnak a pálya két térfelét elválasztó hálót, erre viszont a szünidőnk alatt nem lesz szükség. Enélkül is szórakoztató maradhat a játék, de nem árt egy vonalat meghúzni a homokban vagy a parton, hogy legalább az illúzióját fenntartsuk a két különálló területnek. A labdát nem szabad kézzel eldobni, visszaütni, ehhez mindig az ütőt kell használnunk. A játék két nyert játszmáig tart és aki megnyeri a labdamenetet, mindig egy ponttal növeli pontjai számát. De a szabályokat figyelmen kívül hagyva is igazán élvezhető ez a sport. Egyszerűen engedjük el magunkat, és élvezzük a közösen töltött időt. Szükségünk lesz olyan lábbelire, amiben könnyű futni. Ám ha homokban játszunk, akkor akár nyugodtan maradhatunk mezítláb, vagy tengerjáró cipőben is. A felszerelésből pedig az lesz a megfelelő, ami a húrok súlya nélkül legfeljebb 100 grammos. Ezekből már választhatunk olcsóbbat, amatőröknek is kiváló típusokat, és drágább, professzionálisabb szetteket is.

Frizbi
A frizbi talán gyerekes játéknak tűnhet, de aki próbálta már, tudja milyen jó alakformáló és izgalmas sport. Nemcsak intenzív mozdulatokat igényel, de kreatív mozgásforma is egyben. Az Ultimate frizbi lényege a sportszerűség, tisztességes és a játékosok testi épségének szem előtt tartó verseny. Bár a hivatalos sportban ezt egy téglalap alakú pálya két végén játszák, a strandon tulajdonképpen bárhol űzhetjük. A lényeg, hogy ne zavarjunk vele senkit, aki éppen pihen. Pont elméletileg akkor jár, ha a csapat egyik tagja elkapja a frizbit, és 10 másodperc alatt vissza is dobja. Futni vele tilos. De ezeket a szabályokat azért nem kell szigorúan venni, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. A tökéletes élményhez válasszunk kényelmes ruhát, akár egy kényelmes zárt cipőt, szandált, amiben könnyen tudunk mozogni. Ajánlott olyan repülő diszkoszt választani, amelynek rugalmas a széle és hosszú dobótávval rendelkezik, illetve a vízben is könnyedén tudjuk használni.

A strandolás és pihenés lényege minden esetben az, hogy végül kipihenten és élményekkel tele érkezzünk haza. Amennyiben egy csendesebb környékre készülünk vízpartra, mi magunk is tehetünk azért, hogy ezek az élmények megvalósuljanak. A szükséges eszközök egyáltalán nem kerülnek egy vagyonba, és még a csomagokat sem terhelik sem súlyukkal, sem pedig méretükkel. Vigyünk magunkkal minél többet ezek közül, hogy bátran válogathasson a társaság minden tagja!

Comments are closed.

Navigate