Hogyan kezdjünk bele a kacatmentesítésbe?

Kacatmentesítés a Jófogás applikációval, Bitay Andi segítségével

Ha a kacat szót halljuk, rendszerint olyan tárgyak jutnak eszünkbe, amiket már régen nem használtunk, esetleg meguntuk őket és most funkció nélkül kallódnak otthonunkban. Nem biztos, hogy ki kellene dobnunk, hiszen rájuk nézve talán azt mondjuk, „egyszer hátha jó lesz még valamire”, de a szívünk mélyén már tudjuk, hogy ha most nem szánjuk el magunkat a változtatásra, akkor még jó pár évig ugyanannak a tárolónak a mélyén találjuk az adott kacatot…

Bitay Andi pont az ilyen tárgyak ellen vette fel a harcot. Ahogy magát jellemzi: blogger, podcaster, szabadúszó tartalomgyártó és anya, de mi főleg weboldalára, a Kacatmentes Otthonra voltunk kíváncsiak!

„A Kacatmentes Otthon kezdeményezésem lényegét talán úgy lehet a legpontosabban megfogalmazni, hogy próbálom magunkat kizárólag olyan dolgokkal körülvenni, amiknek esztétikai értéke van számunkra – örömet okoznak, szépek, jó rájuk nézni -, illetve hasznosak, gyakran nyúlunk hozzájuk és használjuk őket. Próbálok mellőzni minden olyan dolgot, aminek nincs funkciója és csak porfogóként létezik a lakásunkban.”

A kacatmentesotthon.hu weboldal Andi elmondása szerint egy olyan egyedi blog, ami hétköznapi szokásainak lépésről lépésre megtervezett megújítását foglalja össze. Egy remekül összefoglalt platform, ahol laikusként is elindulhatunk a kacatmentes úton és kialakíthatunk magunk körül egy letisztult, felesleges tárgyaktól mentes életteret.

Andi oldala – és ha már itt tartunk, Instagramja, a Maison blog és Facebook csoportja is – azért különleges, mert nem csupán a száraz lakberendezői oldalát nézi egy-egy nagyobb „kacatmentesítő” projektnek, hanem a lelki oldalát is. Pontosan tudja, milyen nehéz megválni régi tárgyainktól, amikhez talán sok emlék köt, viszont belül azért érezzük, hogy életünk további részében nem fogjuk már hasznát venni. Ahogy írja, „az elengedés tanulható, a folyamat részeként meg kell tanulni megítélni azt, hogy mi az, ami valódi emléket jelent és mi az, amiről elég egy fotó is. A minimalizmus lényeges része, hogy megtanuljunk a jelenben élni, ne ragadjunk a múltban.” Az otthonunkban található tárgyak számának minimalizálásról egy nagyszerű összefoglaló blogbejegyzést is írt, amit itt olvashattok el.

„Kacat az, ami felesleges. Felesleges, mert nem ad hozzá az életünkhöz. Nem funkcionál, nem használjuk, nem nyújt örömet. A kacatmentes otthon nem csupasz. A kacatmentes otthon nem üres, nem rideg. A kacatmentes otthon az ott lakókat szolgálja, nincs benne felesleg, ami elvenné a helyet, az időt és az energiát más fontos dolgoktól,” mondja Andi, és így érdemes saját otthonunkat, életterünket is megvizsgálni: mik azok a tárgyak, amiket évek óta, talán költözésről költözésre cipelünk magunkkal és talán réges rég új, szerető otthont találhattunk volna nekik! Épp ezért Andi is igyekszik megnyugtatni mindenkit, aki például gyűjt valamit, ami másnak egyszerű kacatnak minősülne: „igyekezzünk nem túlzásba vinni és az átláthatóság, a szerethetőség határain belül maradni.

És hogy miként jön a Jófogás app például a ruhásszekrényünk egyszerűsítéséhez? A kulcsszó itt is a kacatmentesítés: ismerd fel, melyek azok a ruhák és kiegészítők, amiket már nem viselsz és szánd el magad a változtatásra – például úgy, hogy a Jófogás app segítségével egyszerűen meghirdeted őket és könnyedén új otthont találhatsz számukra. „Ha csak halmozzuk a ruhákat, akkor kevésbé tudjuk az egyes darabokat megszeretni, kiismerni és kreatívan variálni a másikkal,” mondja Andi. Viszont ha néha rászánunk pár órát arra, hogy figyelmesen szemügyre vegyük a szekrényünk tartalmát és a feleslegesnek ítélt darabokról egy-két fotót készítve hirdetést adjunk fel, máris közelebb járunk egy rendezettebb és rendben tarthatóbb gardróbhoz, sőt, az eladott kiegészítők árából talán egy új hobbiba is befektethetünk!

Az optimalizáláson túl persze ott az otthonosság érzésének elérése is: Andi saját elmondása szerint nagyon szereti az új és a régi dolgokat vegyíteni, így a lakásukban is számos másodkézből származó használati tárgy van, amiknek ő adott új esélyt egy festéssel vagy lakkozással, esetleg egy merőben új funkciót is: új könyvespolcok vásárlása helyett például régi faládákat festett át és rögzített a falra, így több helyet nyert és egy kidobásra szánt tárgyat hasznosított újra, hogy ne szemétként végezze. Ebből következik a korábban már említett tanulság is: ami nekünk kacat, az másnak könnyen lehet, hogy kincsnek számít, ezért mindig érdemes egy olyan platformot keresni, amilyen a Jófogás is, ahol eladhatjuk vagy elajándékozhatjuk megunt tárgyainkat!

Andi otthona letisztultságát igyekszik életmódjára is tudatosan átültetni, mint ahogy arról a podcastjába hívott vendégeivel többször is beszélgetett: a nemet mondás fontosságán át a környezetbarát otthonosságon keresztül a városi barkácsolásig számos érdekes és inspiráló témát érintett már, ami egy kezdő „kacatmentesítőt” is bátoríthatnak a változtatás megkezdésében.

Persze nem elég „lecsupaszítani” a bennünket körülvevő tereket: ha sikerült minden helyiséget széppé és átláthatóvá varázsolnunk, feladtuk a hirdetéseket a szükségtelenné vált tárgyainkról és ruháinkról, akkor otthonunk tisztán tartásában is lehetünk tudatosak! Andi egy alapos és összefoglaló e-könyvet is írt Tippek és receptek a vegyszermentes takarításhoz címmel, amiben részletesen elmeséli saját történetét, hogy miként váltott a boltban kapható – és néha igen drága – vegyszerekről házilag is elkészíthető tisztítószerekre, valamint 20 könnyen elkészíthető receptet is megoszt az olvasóival, amikből kezdőként is könnyen környezettudatos takarítókká válhatunk.

Tanácsokra van szükséged, vagy talán egy kis extra bátorítás jönne jól? Kövesd Andi blogját és instáját egy kacatmentesebb otthonért! Ha te is szeretnél belekezdeni a kacatmentesítésbe, akkor reméljük Andi sok tippet tudott ehhez adni. A kiselejtezett holmikkal pedig irány a Jófogás! A még egyszerűbb és gyorsabb hirdetésfeladásért pedig ne felejtsd el letölteni telefonodra a Jófogás appot!

Comments are closed.

Navigate