Festeni szeretnél? Mutatjuk hogyan kezdj bele!

A festés egy fantasztikus hobbi és nemcsak a rajzolni tudók kiváltsága. Amellett, hogy a kreativitást fejleszti, remek kikapcsolódási lehetőség, ráadásul a bennünk felgyülemlő feszültséget is oldhatja. Ha te is kipróbálnád magad benne, ez a cikk neked szól!

Számtalan ember rajong a festésért, azonban legtöbbjük vagy nem mer belevágni, vagy csalódik a végeredményben, és ezután mond le erről a különleges elfoglaltságról. Pedig a festés úgy is igazi élménnyé válhat, ha nem születtünk Picassonak. Ehhez azonban van néhány fontos lépés, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt belevágnánk.

Előkészületek
Az egyik hiba kezdőként, amit leggyakrabban elkövetünk, hogy nem a megfelelő eszközökkel dolgozunk. Ezek lehetnek például rossz minőségű ecsetek vagy nem a festékhez való fajták. Éppen ezért az első dolgunk az legyen, hogy tájékozódjunk arról, hogy melyik eszköz mire való, mihez ajánlják, és csak azután vegyük meg. A festés egy igen nagy és sokszínű művészeti ág, ahol számtalan irányt választhatunk. Előbb találjuk ki, melyik a legszimpatikusabb, legtesthezállóbb számunkra, így nem fogunk feleslegesen a pénztárcánkba nyúlni.

A másik probléma, hogy sokan minden felkészültség nélkül vágnak bele az alkotásba. Itt nem tanfolyamokra, vagy iskolai képzésre kell gondolni, de mint a legtöbb hobbi esetében, itt is fontos, hogy elsajátítsuk az alapvető ismereteket. Ilyen például a színkeverés, a technikák típusai, vagy a különböző bázisú festékek tulajdonságai. Hogyan is festhetnénk például tájképet, ha nem tudjuk, hogyan hozhatunk létre a zöldből hidegebb vagy melegebb árnyalatokat?

Eszközök
A legnépszerűbb technikák közé tartozik az akril, az akvarell és az olajfesték, így most ezekhez gyűjtöttük össze a legszükségesebb eszközöket. Emellett még számtalan technika létezik, melyekről a művészellátó boltokban érdeklődhetünk. Arra érdemes felkészülni, hogy egyik anyag beszerzése sem olcsó mulatság.

Ami mindhárom technika alkalmazásához szükséges, az egy rajztábla, amire rögzíthetjük a papírt, vásznat, farostlemezt vagy amire dolgozni szeretnénk. Emellett, ha igazán komolyan vesszük az alkotást egy festőállvány beszerzése is elengedhetetlen. Jó, ha van nálunk egy ceruza és egy radír, ugyanis kezdőként érdemes először felrajzolni halványan az általunk festeni kívánt téma vázlatát. Szükségünk lehet majd egy ecsettartóra, rongyokra, egy tálra, amiben az oldószert tartjuk, és egy színkeverő palettára is. Ilyet vásárolhatunk, de egy keményebb karton, papír, vagy farostlemez darab is tökéletes a célra.

Az akvarell vízbázisú festék, így oldásához csupán egy tálka vízre lesz szükségünk. A festést érdemes akvarell papíron végezni. Ezeknek a papíroknak sokkal jobb a nedvesség szívó képességük, a víz hatására nem hullámosodnak fel, és a festéket is könnyebben tudjuk visszaitatni róla. Ecsetek szempontjából a lágyszőrű, akvarell ecsetek beszerzése szükséges, ebből is minimum 3 vastagságot válasszunk.

Az akrilfesték valahol az olaj és az akvarell technika között helyezkedik el. Igen népszerű technika, mivel könnyen beszerezhető, egyszerűen használható, és a nagyon-nagyon kezdőknek is biztos sikerélményt ad. Szintén vizes bázisú festék, és nagyon sokféle kiszerelésben kapható, azonban miután megköt, semmivel sem oldaható, így ha nekiállunk egy akrill festménynek, nem érdemes félbe hagyni, ugyanis később már nem tudjuk javítani rajta. Festhetünk vele jobb minőségű papírra, vászonra, de akár farost lemezre is. Ecsetek közül mindenképp olyat válasszunk, amit kimondottan akrilfestékhez ajánlanak. Kezdésnek minimum 4 ecsetet érdemes beszerezni: kör, lapos, legyező és macskanyelv alakút vegyesen. A lényeg, hogy legyen közte kisebb, nagyobb egyaránt.

Az olajfesték egy nagyon sokszínű és sokoldalú festékanyag, aminek szép élénk színe van, emiatt előszeretettel használják ezt a stílust. Alapanyagát általában lenmagolajból nyerik ki, ez is teszi ilyen jó minőségűvé a festéket.

Fontosabb kellékei elsősorban a különböző méretű ecsetek, amik között jó, hogyha van erősebb szálú is. Elengedhetetlen még a festékhígító, azaz terpentin, valamint egy törlőrongy is, amiben az ecseteket tisztíthatjuk. Szintén nélkülözhetetlen a festési felület, ami lehet vászon vagy farostlemez. Ahogy tanuljuk a technikát, egy festőkésre is idővel igényünk lehet, ez a színkeverésnél is sokat segíthet.

Ezen kívül érdemes sok-sok művészeti folyóiratot, könyvet lapozgatni, illetve az internetet bújni, hogy minél több technikát, stílust, alkotót megismerjünk. Ezáltal és sok-sok gyakorlással rátalálhatunk az idő során arra a stílusra, amit sajátunknak nevezhetünk és amiben igazán megvalósíthatjuk önmagunkat.

Comments are closed.

Navigate