4 kütyü, ami nem hiányozhat egy reform konyhából

Fél lábbal már berúgtuk a tavasz ajtaját, ez pedig az egyre frissebb és zamatosabb gyümölcsök és zöldségek szezonját is jelenti. A reform konyha jellemzői közé beletartozik ezek bőséges, és lehetőleg nyers fogyasztása. Így most 4 olyan konyhai eszközt ajánlunk, amelyekkel egészségesebbé tehető az egész család étrendje.

1. Csíráztató

A csírák fogyasztása kifejezetten előnyös a reform konyha követőinek. Különösen a vitaminszegény hónapokban, hiszen a mikrozöldek remek forrásai a különböző vitaminoknak, illetve számos ásványi anyagnak is. Ráadásul ezek természetes formában vannak jelen, így a szervezet könnyen tudja őket hasznosítani. A csírákat felhasználhatjuk saláták, köretek alapanyagaiként, de remekül ízesítik a gyerkőcök tízóraira csomagolt szendvicseit is.

Csíráztatással a reform konyháért

A csírákat, mikrozöldeket és mikrosalátákat azonban igen borsos áron, ráadásul rendszerint műanyag csomagolásban adják az élelmiszerüzletekben, így érdemes lehet elgondolkodni az otthoni előállításukon. A reform konyha szerelmeseinek így kifejezetten ajánljuk az otthoni csíráztatók beszerzését. Ezek az elektromos áram felhasználása nélkül működő eszközök a kialakításuknak köszönhetően egy kellően nedves közeget teremtenek a csíráztatásra szánt magoknak, amik pár nap alatt így értékes, tápanyagban gazdag finomságokkal ajándékoznak meg. Ha teheted, üveg csíráztató edényt válassz, és a vásárlásnál figyelj oda arra is, hogy a tisztítása is könnyű legyen.

2. A reform konyha alapitala: smoothie készítés

A reform konyha jellemzői közé tartozik, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a természetes állapothoz minél közelebbi formában fogyasztjuk, és ehhez a könnyen elkészíthető, finom és vitaminokban gazdag smoothiek remek lehetőséget nyújtanak.

A reform konyha alapitala a smoothie
Forrás: Pexels / Yaroslav Shuraev

Az egészséges gyümölcs- és zöldségitalok elkészítéséhez persze választhatsz dedikáltan smoothie készítő eszközöket. De az is elég, ha vásárolsz egy turmixgépet vagy egy botmixert. Utóbbinál lehetőleg olyat válassz, amelyiknek fém a nyele, így akár forró ételek (pl. krémlevesek) elkészítésénél is be tudod majd vetni.

3. Növényi tej készítő

Bár a reform konyha jellemzői nem zárják ki az állati eredetű fehérjék, így pedig tejtermékek fogyasztását sem, egészségügyi szempontból felnőttként egyre kevésbé javallott a tehéntej ivása. Amennyiben mégsem tudsz lemondani a reggeli kávédat kiegészítő, krémes ízről, érdemes növényi tejre váltanod. Ha már esetleg megtetted, te is pontosan tudod, hogy ezeket az egészséges alternatívákat igencsak borsos áron mérik a boltokban. Pénztárcabarát megfontolásból tehát elgondolkodhadsz egy növényi tej készítő kütyü beszerzésén.

Növényi tej készítése
Forrás: Pexels / Cottonbro Studio

Ezeknek az eszközöknek a használata igen egyszerű. Rendszerint csak bele kell tenni a magokat vagy a gabonaféléket, a vizet és az opcionális egyéb ízesítőket, majd beállítani a megfelelő programot. Majd a gép kb. 25 perc alatt, több fázisú finom turmixolással elkészíti a növényi tejet. Az így előállított italokat teljesen az ízlésedre szabhatod, ráadásul pontosan ellenőrizheted, miből készülnek el. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a növényi italkészítővel a magtejek dobozaival járó óriási szeméttermelést is csökkenteni tudod.

4. Finom salátákkal a reform konyháért

A nyers zöldségekre épülő reform konyhából nem hiányozhatnak a különböző saláták sem. Ezeknek a legtöbb esetben a zöld levelek képezik az alapját: a fejes, római, madár- vagy jégsaláta, a rukkola vagy a bébi spenót. Az alapanyagoknak a megtisztítása azonban sok esetben macerás, mert az alapos elmosásuk után érdemes megszárítani is őket, különben a salátánk túlzottan nedves lesz, és az ízletes dressing helyett a víz fogja uralni.

A salátacentrifuga ennek az elkerülésében lehet a segítségedre. A tálból, szűrőből és fedőből álló eszköz használata igen egyszerű. Először a szűrőben kell megmosnod a salátaleveleket, majd a szűrőt a tálba helyezve, a fedőn található foganytúval, kézi erővel kicentrifugálnod belőle a felesleges nedvességet. További jó hír, hogy a salátacentrifuga elemeit akár mosogatógépben is tisztíthatod.

Comments are closed.

Navigate