6 tipp, hogy megszerettesd a gyerkőccel az olvasást

Anna-Peti-Gergő, Harry Potter vagy netán A gyűrűk ura? Minden korosztálynak megvan az az olvasmánya, amellyel igazán beleszeretett az könyvek világába. Ma, április 2-án, a Gyermekkönyvek nemzetközi napján az olvasás minél korábbi népszerűsítésére fókuszálunk. Fusd át hasznos tippjeinket, hogy a gyerkőcödnek igazi élmény legyen az olvasás gyakorlása!

1. A belépő: az esti mese olvasás

Az olvasás megszerettetését nem árt minél korábban elkezdeni. Ennek a legjobb módja, ha már babakorban matatókönyvekkel, képes füzetekkel leped meg a kicsiket, majd ezeket közösen, szeretettel lapozgatjátok. Míg később a fektetési rutinba ágyazott esti mese olvasás lehet egy remek program. Ha ugyanis a gyerekek a szülőkkel töltött minőségi időt a könyvekkel kötik össze, akkor az életük későbbi szakaszában is ezt a biztonságérzetet fogják az olvasáskor felidézni.

Esti mese olvasás
Forrás: Pexels / Pavel Danilyuk

2. Könyvek ölelésében

Ha egy gyermeket egészen kicsi kora óta könyvek vesznek körül, akkor alapvetőnek tartja, hogy ezek a tárgyak az életünk fontos részét képezik. Az otthonotokban tehát legyen bőven könyvespolc, tele a család kedvenc olvasmányaival. Sőt, a gyerekszobában is alakítsatok ki olyan helyet, ahol a kicsi tarthatja a saját könyveit. Az olvasnivalók kísérjenek el titeket minden olyan helyzetben is, ahol gyerekeket le kell foglalni – például az orvosnál várakozva vagy egy autós utazáson. Így a többi játékhoz hasonlóan a picik a mese olvasást is a szórakozással, a kellemes elfoglaltság érzetével kötik össze.

3. Adj helyet és időt az olvasásnak!

Nem árt, ha az olvasás gyakorlásának dedikált időt szántok. Akár hétvégén is, amikor a család összes tagja leül és egy óra erejéig belemerül az aktuális regényébe. Emellett az is kifejezetten olvasásra csábíthatja a gyerkőcöket, ha az otthonotok egy csendes sarkában kialakítotok egy kényelmes olvasókuckót. Rendezzétek be puha párnákkal, takarókkal, fényfüzérrel, és bátran dekoráljátok a falat a kedvenc olvasmányaitokból vett idézetekkel!

Olvasás szeretete gyermekkorban
Forrás: Pexels / Andrea Piacquadio

4. Mutass példát az olvasással!

Régen elcsépelt közhely, de a gyerekeket nem a szépen megfogalmazott eszmék, hanem a példaként eléjük állított tettek nevelik a leghatékonyabban. Az olvasás gyakorlását tehát azzal is elősegítheted, ha te is olvasol. Sok szülő ezt a szeretett tevékenységet inkább akkorra tartogatja, amikor a kicsik már lefeküdtek, hogy ilyenkor békében tudjon elmerülni a kedvenc olvasmányában. Ne tedd! Nyugodtan lássa a gyerek, ahogy elmélyülten olvasol egy regényt, egy újságot vagy épp egy e-könyv olvasót.

5. Járjatok könyvtárba!

Manapság már kevésbé divatos, pedig nagyon kellemes és olcsó időtöltés a könyvtárba járás, amit esős napokra is tartogathattok. A gyerkőc eleinte talán hangoskodni fog és nehezen viseli el, hogy nem lehet minden neki tetsző olvasmányt hazavinni, de hidd el, a könyvtárosok fel vannak készülve az apró látogatókra is. Nézzetek szét a gyerekosztályon, válassza ki ő, mit szeretne megnézni, majd vessétek bele magatokat az olvasásba!

Gyermek a könyvtárban
Forrás: Unsplash / Anita Jankovic

6. Adj ajándékba könyvet!

Miért ne lehetne már egy egyéves korú gyereknek is könyvet adni születésnapjára? Érdemes szülőként is rászoktatnod magad arra, hogy minden ajándékozás alkalmával kerüljön a csomagba valamilyen szeretett olvasmány. Később, amikor a gyereknek már vannak kedvenc szerzői vagy könyvsorozatai, kifejezetten várni fogja, hogy kapjon egyet a legfrissebb kiadásból.

Comments are closed.

Navigate