Öko tippek tavaszi nagytakarításhoz

A tavaszi nagytakarítás nemcsak időigényes munka, de az ilyenkor alkalmazott tisztítószerekkel sok olyan anyagot juttathatunk a lakásba és a környezetbe, amik még ártalmasak is lehetnek. Ez az időszak a megújulásról is szól, éppen ezért kiváló alkalom arra, hogy új, környezetbarát takarítási módszerekkel kísérletezzünk.

A természetbarát tisztítószerekkel nemcsak a saját bőrünket kíméljük, de a padlón csúszkáló, mindent nyalogató gyerekeket, háziállatokat is védjük. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a világot is jobbá tesszük, és hogy ezek a megoldások sokszor sokkal olcsóbbak, mint a bolti szerek. Ám mielőtt ezekre rátérnénk, nézzük, hogyan a legpraktikusabb egyáltalán nekiállni a takarításnak.

Kell egy terv!
Kivel ne fordult volna elő, hogy miután letisztítottuk az asztalt, megpillantjuk a poros lámpabúrákat, amiknek a letakarítása közben pont arra az asztalra száll a por, amivel korábban már végeztünk?

Ez a baki könnyen kiküszöbölhető, ha betartunk néhány egyszerű szabályt: mindig felülről lefelé és balról jobbra haladva takarítsunk. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem kell dupla munkát végezni. Ez a szabály porszívózáskor is érvényes: balról kezdve haladjunk végig a szoba egész hosszán.

A megfelelő eszközök
Ahhoz, hogy tisztán tartsuk otthonunk, igazából nincs szükség mindenféle speciális takarítóeszközre, de néhány alapvető kellék elengedhetetlen: kesztyű, szivacsok, rongyok, mikroszálas törlőkendő, porszívó, felmosó és  súrolókefe mindig lapuljon a szekrényben.

Érdemes a szükséges kellékekből jobb minőségűeket választani és törekedni arra, hogy környezetbarát, vagy újrahasznosított anyagokból készüljenek. Ha pedig nagyobb lakásban élünk és sok a takarítandó felület, megfontolhatjuk egy takarítógép beszerzését, hiszen ezzel egy eszközben rengeteg funkciót kaphatunk meg, és ráadásul a munka is gyorsabban haladhat.

Most pedig jöjjön néhány szuper recept, olyan csodaszerekről, amik segítségével igazi tisztítószer kollekciót hozhatunk létre, ráadásul mindezt környezetbarát módon. Sőt, a legtöbb hozzávaló, szinte minden háztartásban fellelhető!

Ablaktisztító, amit meg is lehet inni? Bizony létezik. Ez pedig nem más, mint a fekete tea. A növény csersavtartalma segít eltávolítani a koszt az ablakról. Dobjunk három filtert 2,5 liter forró vízbe, várjuk meg, amíg kihűl, majd töltsük spriccelős flakonba és már használhatjuk is. Sőt, ugyanebben a mennyiségben, vödörbe töltve a felmosáshoz is tökéletes.

A tavaszi nagytakarításhoz kikeverhetünk egy kis hidrogén-peroxidos csodaszert is, ami egy általános tisztítószernek felel meg. Sőt, jobban leviszi a szennyeződéseket, mint az ecet! Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint 250 milliliter hidrogén-peroxidra, fél liter vízre és fél deci citromlére. Az így kapott tisztítószer mesésen működik, és csak a baciknak kell rettegni tőle!  Egyetlen hátránya, hogy a keverék nem áll el egy hétnél tovább, ezért érdemes csak annyit kikeverni belőle, amennyit el is használunk.

A duguláselhárítás miatt sem kell speciálisan erre a célra gyártott tisztítószereket vásárolni. Használjunk helyette ecetet és szódabikarbónát. Öntsünk 150 gramm szódabikarbónát a lefolyóba, majd mehet utána bő egy deci ecet. Ezután takarjuk le a lefolyót egy nedves ruhával, várjunk öt percet, majd öblítsük le jó meleg vízzel.

Tény, hogy kissé macerásabb az otthoni tisztítószerek elkészítése, mintha csak levennénk őket a polcról. Azonban ha nem sajnáljuk az időt és az energiát, ezekkel a megoldásokkal rengeteget tehetünk a környezetünk megóvásáért!

Comments are closed.

Navigate