Nyugodt alvásra vágysz? Így rendezd be a hálószobád!

Az egészség egyik alapfeltétele a zavartalan alvás. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, nagyban hozzájárulnak a külső körülmények. A hálószoba megfelelő berendezése rengeteget hozzátehet a pihenés minőségének javításához. Mutatjuk hogyan!

A kipihent ébredéshez nem elég nyolc órát aludni, a szundítás minősége is ugyanolyan fontos. Akár egészségügyi problémák, akár a stressz és más érzelmi faktorok is okozhatnak álmatlan éjszakákat, de a minket körülvevő környezetnek is komoly hatása van alvásunk minőségére. Tippjeinkkel megmutatjuk, mire érdemes figyelni a hálószoba kialakítása során!

A kezdetek
A hálószoba elhelyezkedését már lakásunk tervezésekor érdemes átgondolni. A feng shui szerint a legjobb választás, ha a szoba az udvarra, kertre néz és semmiképpen sem a zajos utcára. Ugyanígy érdemes azt is elkerülni, hogy a háló a lakás legforgalmasabb helyiségei felett vagy alatt helyezkedjen el. Ez a zaj és az esetleges zavaró szagok kiszűrése miatt fontos.

Az is megnehezíti a pihenést, ha a háló túl nagy. Ilyenkor ugyanis alvás közben sokkal kiszolgáltatottabbnak érezzük magunkat, mint éber állapotban. Emelkedhet a riasztási szint az agyban, ami akadályozza a relaxálást.

Az ágy elhelyezése
A háló legfontosabb eleme az ágy, ezért nagyon nem mindegy, hogy hol helyezkedik el a szobán belül. Az a legideálisabb, ha körbe tudjuk járni mindkét oldalról, ezáltal éjjeliszekrényeket is helyezhetünk mellé, ami valljuk be, elég praktikus. A fejlécét egy olyan falra érdemes fordítani, ami nyugodt és nem hideg. Egy szó mint száz: ne legyen külső fal, ami télen nagyon lehűlhet.

Fényforrások
Az alvás szentélyében ne használjunk erős, kék fényt, mert megzavarhatja a békés alvást, ráadásul ezt az agyunk és a szemünk a nappallal kapcsolja össze. Ezért fontos arra is figyelni, hogy ne telefonozzunk, és ne nézzünk televíziót vagy laptopot lefekvés előtt, mert ezek az eszközök is kék fényt sugároznak. A legpraktikusabb, ha a hálóba lágy, melegfényű hangulatlámpákat helyezünk el. Legyen inkább több apró fényforrás, mint egy erős fényű lámpa.

A szoba berendezése
A hálószoba csakis hálószoba legyen! Lehetőleg ne itt alakítsunk ki dolgozó sarkot, ne ez a szoba legyen a gardróbunk. Bőven elég, ha elfér benne egy franciaágy és egy-két kisebb éjjeliszekrény, esetleg egy fotel. Ha jól szeretnénk aludni, kell, hogy legyen egy olyan pont a lakásban, ami csakis a pihenés színtere. Kerüljük a nagy, terebélyes bútorokat, hiszen ki szeretne úgy felkelni reggelente, hogy már az első lépését megbánja a lábujja?

Ami szintén elengedhetetlen, az a megfelelő sötétítés. A teletáblás árnyékolók mellett szól, hogy számtalan színben kaphatók és könnyen tisztán lehet őket tartani, de azoknak, akik a hagyományosabb megoldások hívei, a függöny is tökéletes megoldás.

Dekoráció tekintetében számtalan kiegészítő rendelkezésünkre áll. A meghittség megteremtésében segítségünkre lehet néhány fénykép, festmény vagy díszpárna. Igyekezzünk puha, meleg anyagokkal telepakolni a szobát. Szerezzünk be például ágytakarót vagy plédet, ami lefedi az egész ágyat, és a mintázata, színe hozzájárul a szoba hangulatához.

Ugyanakkor érdemes kerülni az emberi és állati arcokat ábrázoló dekorációkat, legyen az festmény vagy szobor, esetleg furcsa, afrikai maszk. Sőt, egy kutatás szerint még a növények sem valók a hálószobába, mert éjszaka gyorsabban nőnek és magasabb energiaszinten rezegnek, ami alvásnál zavaró lehet.

Az egészség záloga a jó minőségű alvás, ehhez pedig elengedhetetlen a hálószoba körültekintő berendezése. Ügyeljünk erre mentális és fizikai jóllétünk érdekében!

Comments are closed.

Navigate