Így frissítsd fel környezettudatosan a ruhatárad!

Az öltözködés is egyre nagyobb szerepet kap a környezetvédelem kiemelt témái között, ugyanis a ruhaipar az egyik legszennyezőbb ágazat. Ha mi is tenni szeretnénk Földünkért, döntsünk a használt ruhák vásárlása mellett. Tippjeinkkel most azt is megmutatjuk, mire érdemes figyelni, és hogyan foghatjuk ki a legjobb darabokat!

Tudtad, hogy egyetlen pamutpóló előállítása 2720 liter édesvizet igényel? Ez a mennyiség egy átlagos felnőtt ember számára körülbelül 3 évre elegendő ivóvízmennyiség. Évente több, mint 150 milliárd ruhadarabot gyártanak le és próbálnak meg eladni a piacon, belegondolni is nehéz, hogy ez mennyi ivóvíz használatot igényelhet.

Ráadásul a környezetterhelés mellett még nem is említettük az állatok kizsákmányolását és azokat az embereket sem, akik szörnyű körülmények között, sokszor éhbérér készítik az általunk viselt termékeket.

Ilyen információk mellett, talán még könnyebb az ökotudatos életmód  mellett dönteni, és olyan módszerekhez folyamodni, amik elősegítik az ipari mennyiségű ruha előállításának csökkentését. Az egyik legjobb megoldás, ha használtruha vásárlása mellett voksolunk. Ez manapság már egyáltalán nem ciki, sőt! Ha igazán beleássuk magunkat ebbe a világba, sokkal egyedibben, a stílusunknak megfelelően öltözködhetünk, akár fillérekért találhatunk igazi kincseket a használtruha piacon!

A turkálók mellett már online, házhozszállítással is válogathatunk a szebbnél szebb darabok között. Ez a vírushelyzet miatt még kedvezőbb és biztonságosabb megoldás, azonban tény, hogy jár néhány kockázattal. Most ezek kiküszöbölésére gyűjtöttünk össze néhány tippet!

  • Az online vásárlás egyik hátránya, hogy nem tudjuk felpróbálni az általunk áhított darabot. Éppen ezért, ha valami megtetszik és a méretünknek is megfelel, jó ha egyeztetünk az eladóval, és centiméter pontos méreteket is kérünk. Ezáltal garantáltan megúszhatjuk, hogy a jó méret ellenére szűk, bő, esetleg túl rövid ruhára dobjuk ki a pénzt.
  • Kérjünk több fotót a termékről és lehetőleg legyen közte közeli felvétel is, ahol látszik  az anyag állapota. Ha valami nagyon tetszik, de szakadt vagy foltos, nem érdemes költeni rá. A szakadást ugyan meg lehet varrni vagy varratni, de csak abban  az esetben, ha ez a varrás mentén van, a foltos ruhát azonban mindenképp felejtsük el! 
  • Nem mindegy a ruha színe és a szabása! Az első, aminek jól kell állnia, a ruha színe, a második a testalkatunkhoz passzoló szabásvonal. Ha ezzel tisztában vagyunk, nyert ügyünk van. Ne hagyjuk, hogy a divat befolyásoljon minket a döntésben. Ha éppen a bő, lenge nadrág a trendi, és számunkra ez kimondottan előnytelen, ne erőltessük a vásárlást. 
  • Nagyon fontos, hogy figyeljünk az anyagösszetételre is, hiszen ez alapvetően határozza meg a ruha minőségét, azt hogy mennyire nyúlik, milyen hőfokon lesz mosható, és a tartóssága ezen múlik majd. Vigyázni kell az ilyen leírásokkal is, mint a selyem-, bársony hatású anyagok, ugyanis drágán eladhatóak, de ha jól megnézzük, kiderül, hogy általában 100%-ban szintetikus anyagokról van szó. A legegyszerűbb, ha fotót kérünk a ruha belsejében található címkéről, amin szerepel az anyagösszetételről szóló leírás. 
  • Ügyeljünk a biztonságra! Az online vásárlás egyik legnagyobb veszélyét a bankkártyás fizetés, a bankkártya adatainak megadása jelenti. Bankkártyával csak olyan webáruházban vásároljunk, amelyikben teljesen megbízunk. Ruha esetén különösen fontos, hogy válasszuk az utánvét lehetőségét, akkor is, ha esetleg ez plusz költségekkel jár. Fontos tudni, hogy a Jófogás az adásvételhez soha nem kér bankkártya adatokat! Amennyiben igénybe vesszük a Háztól-Házig szolgáltatást vagy más szállítási módot akár eladóként, akár vevőként, semmilyen esetben sem kell megadnunk előre a bankkártyán szereplő adatokat. A Jófogás minden esetben közvetlenül a regisztrált email címre küld szállítással kapcsolatos teendőket tartalmazó tájékoztató emailt. Ha valakitől mégis olyan üzenet érkezik, amelyben konkrétan, vagy erre utalóan kérést fogalmaznak meg, azt rögtön érdemes jelezni az ügyfélszolgálatnak!

Ha ezeket a tippeket követjük, akkor akár online is felfrissíthetjük a ruhatárunkat, környezettudatosan, használt ruhák vásárlásával! Számtalan alig használ kincs várhat ránk, amiknek már a felkutatása is izgalmas program. A különleges darabokkal pedig igazán egyedivé tehetjük ruhatárunk. Ám ami a legfontosabb: ezáltal sokat teszünk a bolygónkért, és nagy mértékben csökkentjük az ökolábnyomunkat is.

Comments are closed.

Navigate