Sajnos ez a húsvét sem a nagy családi ebédekről és a rokonlátogatásról fog szólni, de azért a finom fogásokról nem kell lemondanunk. Hogy ne legyen teher az ünnepi menüsor elkészítése, szeretnénk néhány szuper alaprecepttel segíteni, sőt tippjeinkkel a vegetáriánusok sem maradnak éhen!
Nem csak sonkából és tojásból állhat ám a húsvéti menü! Persze azért az alapokkal sem árt tisztába lenni, így mutatunk két egyszerű receptet, amivel biztosítva lesznek a húsvét elengedhetetlen tartozékai:
Tormakrém:
- 3 db főtt tojás
- 2 dl tejföl
- 60 dkg torma
A főtt tojásokat villával törjük össze, keverjük el 2 dl tejföllel, és ha már sima, higítsuk enyhén sós-cukros-ecetes lével. Annyi tormát reszeljünk bele, amennyit felvesz. Jól lezárható üvegben, hűtőben tároljuk, így tovább fogyasztható!
Kalács:
Hozzávalók 2 bucihoz:
- 80 dkg liszt
- 1 csomag élesztő
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott margarin
- 1 dl étolaj
- só
- kevés tej
A lisztet az élesztővel dolgozzuk össze, majd tegyük egy gyúródeszkára. A liszt közepébe csináljunk egy kis mélyedést, ebbe jöhetnek a tojások, és a porcukor. Óvatosan gyúrjuk össze, és adjunk hozzá fokozatosan annyi tejet, amennyit felvesz. Ha már nagyjából összeállt a tészta, jöhet hozzá a vaj, az étolaj és egy csipet só. Végül könnyű levegős tésztát kell, hogy kapjunk.
Ha van dagasztónk, még könnyebb a helyzet, de akár kenyérsütő gépbe is beleszórhatjuk a hozzávalókat, a masina leírásában feltüntetett sorrend szerint. Egy ilyen eszköz hatalmas segítség lehet, különösen az ünnepi időszakban, hiszen nemcsak a dagasztást végzi el, hanem keleszti és meg is süti a kalácsunkat.
Ha megvan a tészta, vágjuk két egyforma bucira, majd hagyjuk kelni 1 órát. Miután letelt az óra az egyik bucit vágjuk ismét két részre, majd formázzunk két másfél centis csíkot, ezután jöhet a fonás. Ha kész a kalács kenjük meg egy felvert tojással és hagyjuk még 15 percig kelni, majd rakjuk be 180 fokra előmelegített sütőbe és 25 percig süssük!
Húsvéti vagdalt
Tény, hogy a magyar konyha és a hagyományok ellentétesek ezzel, azonban a vegán konyha is tartogathat olyan lehetőségeket, amik tökéletesen helytállnak a húsvéti menüben. Sőt, ezzel a vagdalt recepttel annyira kreatívan lehet helyettesíteni az egyes alapanyagokat, hogy még a legnagyobb húsimádók is kedvet kaphatnak a falatozáshoz az ünnepi asztalnál.
Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 2 db közepes reszelt répa
- 1 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 bögre zabpehelyliszt
- 1 mk füstölt paprika
- 3 ek paradicsomsűrítmény
- 4 szelet tönkölypirítós
- himalaya só, bors
- 1 bögre csicseriborsóliszt
- 1 tk majoránna
- 1 tk római kömény
- 1 tk tárkony
- 2 tk kurkuma
- 1 bögre darált dió és mandula keveréke
A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A cukkinit és a répát megtisztítjuk, majd lereszeljük. A cukkinit megsózzuk és várunk negyed órát, míg levet ereszt. Közben apróra vágjuk a hagymákat. A cukkinit jól kinyomkodjuk, és egy aprítóba helyezzük. Így járunk el az összes többi hozzávalóval. Összedolgozzuk a géppel, majd egy teflon őzgerincformába rakjuk, végül lefedjük alufóliával. A sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben lekerülhet róla a fólia. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a gerincek mentén szeljük fel.
Répatorta liszt nélkül
Most pedig jöjjön egy liszt és cukormentes finomság, amiben az a legjobb, hogy bárhogyan variálhatjuk, és az alakunknak sem árt!
- 3 tojás
- 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 kk. himalája só
- 35 dkg darált dió
- 10 dkg kókuszreszelék
- 7 dkg olvasztott kókuszolaj (folyékonyan mérve ennyi!)
- 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
- fél citrom leve
- 1 evőkanál (2 dkg) őrölt fahéj
- 2 nagy sárgarépa (20 dkg) lereszelve
Melegítsük a sütőt 160 fokra. Első lépésként reszeljük le a répákat. Egy tálban keverjük habosra a tojásokat az édesítőszerrel és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a darált diót, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát, a citromlevet és a reszelt sárgarépát, a kókuszolajat és a fahéjat. Az összetevőket addig keverjük, míg egy egységes, sűrű masszát kapunk.
Ezután öntsük egy sütőpapírral bélelt tortaformába, majd nyomkodjuk egyenletesen a formába. Körülbelül 50-60 percig, tűpróbáig sütjük. A sütési idő felénél fóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje. Ha megsült, rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és hagyjuk kihűlni. Ezután jöhet a díszítés és már mehet is az ünnepi asztalra!
Ezekkel az alapreceptekkel nemcsak egészségesebb, de különlegesebb is lesz a húsvéti menü! Az otthon készített kalácsnak nincs párja, a vegetáriánus vagdalt pedig arra is rávilágít, hogy húsmentesen is lehet finomakat enni! Kellemes készülődést!
Comments are closed.