Ezekkel a receptekkel igazán különleges lesz a húsvéti menü!

Sajnos ez a húsvét sem a nagy családi ebédekről és a rokonlátogatásról fog szólni, de azért a finom fogásokról nem kell lemondanunk. Hogy ne legyen teher az ünnepi menüsor elkészítése, szeretnénk néhány szuper alaprecepttel segíteni, sőt tippjeinkkel a vegetáriánusok sem maradnak éhen!

Nem csak sonkából és tojásból állhat ám a húsvéti menü! Persze azért az alapokkal sem árt tisztába lenni, így mutatunk két egyszerű receptet, amivel biztosítva lesznek a húsvét elengedhetetlen tartozékai:

Tormakrém:

  • 3 db főtt tojás
  • 2 dl tejföl
  • 60 dkg torma

A főtt tojásokat villával törjük össze, keverjük el 2 dl tejföllel, és ha már sima, higítsuk enyhén sós-cukros-ecetes lével. Annyi tormát reszeljünk bele, amennyit felvesz. Jól lezárható üvegben, hűtőben tároljuk, így tovább fogyasztható!

Kalács:
Hozzávalók 2 bucihoz:

  • 80 dkg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 dl étolaj
  • kevés tej

A lisztet az élesztővel dolgozzuk össze, majd tegyük egy gyúródeszkára. A liszt közepébe csináljunk egy kis mélyedést, ebbe jöhetnek a tojások, és a porcukor. Óvatosan gyúrjuk össze, és adjunk hozzá fokozatosan annyi tejet, amennyit felvesz. Ha már nagyjából összeállt a tészta, jöhet hozzá a vaj, az étolaj és egy csipet só. Végül könnyű levegős tésztát kell, hogy kapjunk. 

Ha van dagasztónk, még könnyebb a helyzet, de akár kenyérsütő gépbe is beleszórhatjuk a hozzávalókat, a masina leírásában feltüntetett sorrend szerint. Egy ilyen eszköz hatalmas segítség lehet, különösen az ünnepi időszakban, hiszen nemcsak a dagasztást végzi el, hanem keleszti és meg is süti a kalácsunkat.

Ha megvan a tészta, vágjuk két egyforma bucira, majd hagyjuk kelni 1 órát. Miután letelt az óra az egyik bucit vágjuk ismét két részre, majd formázzunk két másfél centis csíkot, ezután jöhet a fonás. Ha kész a kalács kenjük meg egy felvert tojással és hagyjuk még 15 percig kelni, majd rakjuk be 180 fokra előmelegített sütőbe és 25 percig süssük!

Húsvéti vagdalt
Tény, hogy a magyar konyha és a hagyományok ellentétesek ezzel, azonban a vegán konyha is tartogathat olyan lehetőségeket, amik tökéletesen helytállnak a húsvéti menüben. Sőt, ezzel a vagdalt recepttel annyira kreatívan lehet helyettesíteni az egyes alapanyagokat, hogy még a legnagyobb húsimádók is kedvet kaphatnak a falatozáshoz az ünnepi asztalnál. 
Hozzávalók:

  • 1 kisebb cukkini
  • 2 db közepes reszelt répa
  • 1 fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre zabpehelyliszt
  • 1 mk füstölt paprika
  • 3 ek paradicsomsűrítmény
  • 4 szelet tönkölypirítós
  • himalaya só, bors
  • 1 bögre csicseriborsóliszt
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk tárkony
  • 2 tk kurkuma
  • 1 bögre darált dió és mandula keveréke

A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A cukkinit és a répát megtisztítjuk, majd lereszeljük. A cukkinit megsózzuk és várunk negyed órát, míg levet ereszt. Közben apróra vágjuk a hagymákat. A cukkinit jól kinyomkodjuk, és egy aprítóba helyezzük. Így járunk el az összes többi hozzávalóval. Összedolgozzuk a géppel, majd egy teflon őzgerincformába rakjuk, végül lefedjük alufóliával. A sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben lekerülhet róla a fólia. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a gerincek mentén szeljük fel. 

Répatorta liszt nélkül
Most pedig jöjjön egy liszt és cukormentes finomság, amiben az a legjobb, hogy bárhogyan variálhatjuk, és az alakunknak sem árt!

  • 3 tojás
  • 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 kk. himalája só
  • 35 dkg darált dió 
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 7 dkg olvasztott kókuszolaj (folyékonyan mérve ennyi!)
  • 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál (2 dkg) őrölt fahéj
  • 2 nagy sárgarépa (20 dkg) lereszelve

Melegítsük a sütőt 160 fokra. Első lépésként reszeljük le a répákat. Egy tálban keverjük habosra a tojásokat az édesítőszerrel és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a darált diót, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát, a citromlevet és a reszelt sárgarépát, a kókuszolajat és a fahéjat. Az összetevőket addig keverjük, míg egy egységes, sűrű masszát kapunk.

Ezután öntsük egy sütőpapírral bélelt tortaformába, majd nyomkodjuk egyenletesen a formába.  Körülbelül 50-60 percig, tűpróbáig sütjük. A sütési idő felénél fóliával letakarjuk, hogy ne égjen  meg a teteje. Ha megsült, rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és hagyjuk kihűlni. Ezután jöhet a díszítés és már mehet is az ünnepi asztalra!

Ezekkel az alapreceptekkel nemcsak egészségesebb, de különlegesebb is lesz a húsvéti menü! Az otthon készített kalácsnak nincs párja, a vegetáriánus vagdalt pedig arra is rávilágít, hogy húsmentesen is lehet finomakat enni! Kellemes készülődést!

Comments are closed.

Navigate