Tippek, hogy megkönnyítsd az ünnepek előtti nagytakarítást!

Az ünnepi időszakban különösen szeretnénk lakásunkat rendbe tenni, mivel ilyenkor sok vendéget fogadunk. Mindenkinek megvannak a takarítási szokásai, ám tippjeinkkel még gyorsabban túllehetsz az ünnepi időszak egyik legkellemetlenebb részén. Takarításra fel!

Egy komfortos és hangulatos otthon titka a tisztaságon és a rendezettségen is múlik. A karácsony előtti nagytakarítás azonban több szempontból sem elhanyagolható. Egyrészt, mert ilyenkor a család, rokonok, barátok ellátogatnak hozzánk, és jobb érzés nem felsülni előttünk a rendetlen lakással, illetve mi magunk is sokkal jobban tudunk koncentrálni az ünnepi hangulatra és szeretteinkre, ha szenteste nem a ránk tornyosuló szennyessel vagyunk elfoglalva. Most elmondjuk, mik azok a tippek és trükkök, amikkel gyorsan és hatásosan túleshetsz a lakás kisuvickolásán.

Fentről lefelé
Az egész takarításra jó, ha legalább két napot szánunk. Ne kapkodjunk, és jobban járunk, ha nem a felületes rend a célunk. Ahogy minden általános takarításnál, itt is érvényesül a fentről lefelé, bentről kifelé alapszabály. Első lépésben szedjük le a függönyöket és tegyük be őket kímélő mosásra. Érdemes beszerezni egy hosszú nyelű portalanítót, hogy a plafon legfelső sarkait és a karnisokat is alaposan portalanítani tudjuk, és megszabaduljunk a pókhálóktól. Ezután jöhetnek az ablakok. Az üvegek tisztításának végső fázisában ne pamuttörlőt használjunk, hanem gumis ablakmosót, amit például a benzinkutakon is látunk. Így érhetjük el a tökéletes és szöszmentes végeredményt.

Lépésről lépésre
Miután portalanítottuk a polcokat, kenjük át őket nedves törlőkendővel a tökéletes eredmény érdekében. A lámpabúráknál sokszor ez sem elég, ám egy ügyes trükkel ezt is megugorhatod. Végy egy szélesebb ragasztószalagot, és tapogasd végig a lámpatestet, így a por szétterjedését is megelőzheted. Ezután jöhet a lemosás. A szőnyegeket porszívózás előtt, keféld át, vagy vesd be itt is a korábban ablakmosáshoz használt gumis lemosót. Az elektrosztatikus feltöltődés miatt a bot magához vonzza és összegyűjti a haj- és szőrszálakat.

Apró trükkök a bacik ellen
Vannak olyan részletek a takarítás során, melyet érdemes nemcsak ilyenkor, hanem minden egyes alkalommal betartani. Ilyen például a mosogatószivacs tisztántartása, amit használat után érdemes forró víz be dobni, vagy alaposan kimosni, ugyanis a bacik könnyedén megbújnak az anyag lyukacsos részeiben egy-egy sima öblítés után. Mindig használj gumikesztyűt. Még akkor is, ha csak egy gyors felületi fertőtlenítést tartasz. A vegyszerek ugyanis hosszú távon komoly károkat okozhatnak a bőrödön, körmödön és a körömágyban. Erre figyelj akkor is, ha környezetbarát szereket alkalmazol, a népszerű ecet ugyanúgy bőrirritációt okozhat. A vécékefét fertőtlenítés után hagyd megszáradni. Csíptesd fel valahova, vagy tedd a kagyló és az ülőke közé. Így szabadulhatsz meg a rajta élősködő kórokozóktól.

Életmentő eszközök
A mai világban számos takarítást segítő szerkentyű áll rendelkezésünkre. Ilyen például a mosogatógép. A csodagép feltalálójának nevét valószínűleg már sok háziasszony imába foglalta. Apró trükk, ha az evőeszközök bepakolásánál a kanalakat felváltva, fejjel lefelé és fölfelé pakolod be, elkerülheted az összetapadásukat, és teljesen tiszta végeredményt kaphatsz.  A robotporszívó is legjobb barátunkká válhat, ha idősporolásról van szó. Ezek az okos kis masinák simán összegyűjtik a padló szennyeződéseit, amíg mi egy kávényi szusszanást tartunk. Ha olyan szerencsés vagy, hogy takarítógép áll a rendelkezésedre, akár egy napnyi időt is simán megspórolhatsz, ezek a szerkezetek ugyanis egyszerre porszívóznak, felmosnak, súrolnak, de akár egyéb felületeket is tisztíthatunk velük. De a szárítógép is nagy segítséged lehet, ugyanis a száradó ruhák nem fogják a fél lakást turkáló hangulatúvá varázsolni.

Van azonban még egy tippünk az időspórolásra, ha esetleg nem rendelkeznél ezekkel a csodamasinákkal – itt mellékesen megjegyeznénk, hogy karácsonyi kívánságlistán a helyük. Vond be a családot. Igen, tudjuk, hogy te takarítasz a legtökéletesebben, azonban néha beérhetjük az „elég jóval” is. Legyen közös program a lakás rendbetétele és tisztítása, így még több időt együtt tölthettek, és ezek a kissé kellemetlen kényszerpercek is hangulatossá és vidámmá válhatnak.

Comments are closed.

Navigate