Így lehet biztonságos a karácsony cicáddal

Az ünnepre való készülődés sosem egyszerű, különösen, ha egy kiskedvenc is a család tagja. Számos dologra kell ugyanis figyelnünk, hogy a karácsony és a macska is jól megférjen egymás mellett. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Egyre jobban közeleg a karácsony, és ezt természetesen a szokásos készülődés kíséri. Azonban karácsonykor kedvenceink érdekében sok dolgot szem előtt kell tartanunk. Ha családunk tagja egy macsek, van, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Drága szőrmókjaink mellett az ajándékcsomagolás és a karácsonyfa-díszítés nem feltétlen egyszerű feladat. A fő gond gyakran abból adódik, hogy játéknak veszik az egészet, arról meg ne is beszéljünk milyen izgalmas egy karácsonyfa, amiről megannyi dolog lóg le. Mit tehetünk, hogy mindenki jól érezze magát az ünnepekkor? Jöjjön pár tipp ehhez!

Kell a biztonság
Kövessünk el minden óvintézkedést, amit csak lehet. Biztosítsunk macskánknak karácsony mentes szobát, ahol minden a régi, ha elvonulna. Szerezzünk be olyan fekvőhelyet, amit a lakás egy nyugodt pontjára helyezünk el, illetve ilyenkor akár a hordozót is kibélelhetjük, ha el szeretne bújni őnagysága a vendégsereg elől. Az sem árt, ha a biztonság kedvéért, utánanézünk, az ünnepek alatt, hol található a közelben állatorvosi felügyelet, biztos, ami biztos.
A macskák nem viselik jól a változásokat, így jobb, ha a lakás díszítését nem az utolsó pillanatra hagyjuk. Kezdjük el hetekkel korábban és fokozatosan, apróbb változtatásokkal hozzuk létre a karácsonyi hangulatot. Ezáltal cicánknak lesz ideje megszokni a változásokat, és nem válik stresszessé.

Mérgező dekoráció
Nem csak a fagyöngy ártalmas háziállatunkra, ha megrágja vagy lenyeli, hanem például a sokak által kedvelt mikulásvirág is, mely szintén mérgező, csakúgy, mint a borostyán, a magyal vagy a karácsonyi rózsa. Ha új növényt szeretnénk beszerezni vagy ajándékba kapunk valakitől, győződjünk meg arról, hogy nem káros-e a cicák számára.

Felejtsük el a gyertyafényt
Tény, hogy a gyertyafény a karácsony és a meghit pillanatok egyik szerves része, de muszáj lemondanunk róla, szőrös kedvencünk és persze a saját érdekünkben is. Persze akadhatnak kibúvók, ha például ragaszkodunk az adventi koszorúhoz, akkor kizárólag felügyelet mellett égjen a gyertya, és azonnal oltsuk el, ha elhagyjuk a helyiséget. De vannak remek alternatív megoldások a hangulat érdekében. Szuper megoldás lehet például az elemes mécses, de fényfűzérekkel is dekorálhatunk, ám ezeket is próbáljuk olyan helyre tenni, ahol a rosszcsont mancsai nem érnek el.

Fontos előkészületek
A karácsonyfa alá helyezzünk egy jó nagy papír asztalterítő, hogy elrejthessük a fenyőfára aggatott égők drótjait. Az elosztókat, a dugaszoló aljzatot takarjuk le egy dobozzal vagy egy fazékkal, amelyet bevonhatunk karácsonyi csomagolópapírral vagy erre is teríthetünk asztalterítőt.
A díszeket közvetlenül a dobozból tegyük a fára. Ha nem akarjuk, hogy a tavaszi nagytakarításkor kerüljön elő a kanapé alól egy-egy fényes gömb, a legjobb, ha semmit sem teszünk a földre, kivéve persze a karácsonyfát, nem szabad ugyanis sámlira, székre, asztalra állítani a fenyőfát, mert onnan nagyon könnyen ledönti kedvencünk.
A fa aljára tegyük a nehezebb, strapabíróbb díszeket, ezeket nem olyan könnyű lepofozni a fáról és a fenyő is stabilabban áll, ha alul súlyosabb díszek lógnak rajta. Édességeket nyugodtan rakhatunk a fára, ha csak cicánk van, a macskákat rendszerint ezek hidegen hagyják. Az is hasznos lehet, ha minél több csengettyűt akasztunk az ágakra, ezeknek a hangja ugyanis megzavarja a macskát, ha éppen a fenyő egyik díszét kezdi ostromolni.

Ajándéktippek
A szeretet ünnepén, ha esetleg bársonytalpú kedvencünket is meg szeretnénk lepni, több lehetőség is a rendelkezésünkre áll. A lézerfény például szinte minden cicánál az egyik legizgalmasabb játék, de vannak szuper cicabútorok, kaparófák, amiket, ha az ablak elé helyezünk, garantáltan macskánk legújabb kedvenc helyévé válik. De egy pihe-puha, melegítőpárnás fekhellyel is meglephetjük. Vannak olyan növények is, amit imádnak rágcsálni, de természetesen kedvenc eledelük talán a legtutibb örömforrás.

Ne felejtsük el, cicánk nem tudja, hogy a karácsonyfa mire való. Ő csak azt érzékeli, hogy behoztak neki a szobába egy szuper erdőillatú valamit, aminek a törzse remek kaparófa, a lelógó fényes gömbök pedig izgalmas, levadászni való játékok. Nem rosszaságból teszi tönkre a gondosan feldíszített fát, hanem örömében. Éppen ezért ne büntessük. Ha betartjuk a felsoroltakat, már sokat tettünk a bajok elkerülésének érdekében.  Így cicánknak is boldoggá tehetjük ezt az időszakot, és az egész család együtt lehet a szeretet ünnepén.

Comments are closed.

Navigate