Tippek a tökéletes öntözőrendszer kialakításához!

Napjainkban egy igényes, ápolt kertnek szinte elengedhetetlen feltétele egy megfelelő öntözőrendszer kiépítése. De vajon milyen öntözőtechnikára van szükségünk, hogy növényeink számára megfelelő körülményeket biztosítsunk? Tippjeink segítenek!

Egy jól átgondolt öntözőrendszer megtervezése és kiépítése segítségével nemcsak jelentős mennyiségű vizet tudunk megspórolni, de sokkal hatékonyabban is lehet locsolni, ugyanis a szórófejek megfelelő elosztásával egyenletes vízkijuttatás érhető el az egész kertben.

Szintén az előnyök közé sorolható, hogy nem kell órákat szánnunk erre a munkára, hiszen egy jó rendszer a megfelelő időben és észrevétlenül működik: percre pontosan dolgozik, és távollétünkben is számíthatunk rá. De vajon mi alapján válasszuk ki a rendszer elemeit? Milyen típusú technikát szerezzünk be? Ha nem akarunk felesleges köröket futni, fontos, hogy megtervezzük a vásárlást, és felmérjük mire is van szükségünk pontosan.

Mekkora a kertünk?
Ez az öntözőrendszerek alfája és omegája. A kert méret dönt mindenről, az optimális tömlőhossztól kezdve az esőztetőkig. Érdemes pontos mérést készítenünk ezzel kapcsolatban, hiszen sokféle lehetőség közül válogathatunk, és a különböző típusú felszerelések között könnyen elveszíthetjük a fonalat. Ha az alapoktól indulunk, szükségünk lesz néhány locsolótömlőre, öntözőfejre, esőztetőre, csatlakozóra, hosszabbítóra, és egy időzítőt sem árt beszerezni.

Van-e egyedi öntözési igény?
A vásárlás előtt azt is érdemes belátni, hogy a szerszámok tisztítása és a gyep locsolása között hatalmas a különbség. Éppen ezért azt is szem előtt kell tartanunk, mi mindenre szeretnénk használni a locsolót. Minden feladat különböző öntözőfejet, esőztetőt és öntözőrudat igényel. 

Szerencsére manapság már számos öntözési mintát kínáló öntözőfej közül válogathatunk. Azonban van néhány fontos szempont, amit minden típusnál érdemes szem előtt tartani: 

  • Könnyen állítható legyen a vízsugár iránya
  • Könnyedén tudjuk csökkenteni vagy növelni a víz áramlását
  • Fagyállóság – A fagyálló öntözőfej nem törik meg hideg időben sem.
  • Univerzális illeszkedés – meg kell győződni arról, hogy az öntözőfej más márkákkal is működik.
  • Cserélhető alkatrészek

Esőztető
Ez a praktikus kis kiegészítő hatékony, könnyen telepíthető és teljesen automatikus, ha időzítővel és esőérzékelővel együtt használjuk. Akár kisebb, akár nagyobb udvarral rendelkezünk, új vagy meglévő fűvel, az esőztetők frissen tartják a gyepet és a növényeket, nem hagyják kiszáradni a területet. Azonban mivel a túlzott öntözés az egyik leggyakoribb hiba a gyepgondozásban, mindig célszerű esőmérőt használni. Ezek a kis szerkezetek csapadék esetén azonnal leállítják az esőztető rendszerét, így megóvhatjuk a kertet a felesleges, túlzott nedvességtől, és a vizet sem pazaroljuk.

Kerti locsolótömlők
A kerti locsolótömlők esetében számos tulajdonságot figyelembe kell venni, ugyanis típusonként különböző hosszúságúak, átmérőjűek, valamint meghajlási és csavarodási ellenállásuk is eltérő.

Talán mind közül a legjelentősebb a hossz. Ugyan csábító lehet, ha hosszabb locsolótömlőt vagy nagyobb átmérőt választunk, mint a kertünk mérete, azonban minél nagyobb a tömlő átmérője vagy hossza, annál nehezebb mozogni vele. Ugyanakkor, egy nagy kert öntözésénél egy nagy átmérőjű típus nagyobb víznyomásra képes.

Összességében tehát elmondható, hogy ha öntözőrendszer kialakítása előtt állunk, fontos felmérnünk kertünk adottságait illetve azt is, mennyi funkcióra lesz szükségünk a későbbiek során. Egy jól átgondolt és kialakított locsolórendszer nemcsak életünket teszi sokkal könnyebbé, de kertünk is teljes pompájában tündökölhet!

Comments are closed.

Navigate