Tartós télálló növények az erkélyre

Gondoltad volna, hogy léteznek olyan balkonnövények, amik a legnagyobb, cudar fagyokat is túlélik és még a színes virágokról sem kell lemondanod a tél folyamán? Dobd fel a szürke mindennapokat és csupasz balkonládákat! Megmutatjuk, hogy milyen tartós, télálló növényeket tudsz ültetni és nevelgetni az erkélyen is. 

Senki sem szereti, ha a színpompás szezonális virágokat ki kell dobni, miután elhervadtak, de szerencsére a téli hideg szezonra is találhatunk klassz kis növényeket. Persze mindegyik más gondozást igényel, máshogy kell öntözni, viszont az internet szerencsére segítségünkre lehet ezen problémák kezelésében. 

Színes vagy zöld?

Számos választási lehetőségünk akad a balkonok szépítésére, ezért találunk az örökzöldektől kezdve a színpompás virágokig bármilyen növényt. Számít, hogy melyiket választjuk? Ez inkább az a kérdés, amit magunknak kell feltennünk. A télhez túlzottan nem lesz köze, csak ahhoz, hogy mi az egyszerűbb zöld vagy a színes, virágos növényeket kedveljük jobban!

  • A legtöbb embernek a telet tűrő virágokról az árvácska jut eszébe, ami a legszínesebb téli növényünk. Nemcsak a városházák előtti tereken vagy az udvarokon lehetnek nagyon mutatósak, hanem a balkonládákban is. Számtalan színkombináció létezik belőle, és amit sokan nem biztos, hogy tudnak, hogy a fagyokat és a havazást is kellőképpen tűri. 
  • A következő növényünk a csarab, másik nevén erika. Ez a női névre keresztelt növény szintén ellenáll a hidegnek, nem mellesleg pedig rózsaszínes megjelenése is nagyon feldobja a balkonládánkat. Sokszor még gyógynövénynek is használják a húgyúti panaszok kezelésére. 
  • A varjúhájfélék is nagyon jól viselik a hideg időjárást, számos faja létezik, amely kifejezetten szereti a telet, ilyen például a borsos, valamint a fehér varjúháj. Akár zöld, akár színes, bármelyiket ültetheted az erkélyre télen. 
  • Itt van nekünk a téli jázmin, ami nem annyira elterjedt, pedig ezek (ahogy a nevéből is ered) télen virágba borulnak és rengeteg aranyesőhöz hasonló icipici sárga virágot hoznak. 
virágok erkélyre

A legaranyosabb örökzöldek

A legkedvesebb minden télálló balkonnövény közül nem más, mint a nyuszifül, közismert nevén a gyapjas tisztesfű. Ez a növény sem riad vissza a hűvös időjárástól, télen-nyáron a kertek és az erkélyek cuki díszei lehetnek. A nevét a pihe-puha hajtásairól kapta, amik szinte egy bolyhos kis nyuszi képét hozzák a szemünk elé. 

Az igazi örökzöldekre áttérve megemlíthetjük a kövirózsát, amelyek télen-nyáron tudják ékesíteni a kertet, de jelen esetben az erkélyen elhelyezkedő növényszigetet is. A kövirózsákkal teli mini sziklakertünk a balkonon még karácsonyi dekorációt is kaphat. Csak néhány mini kerámia figura kell hozzá és Mikulásfalvát készíthetünk a növényeinkkel.

Kiserdő az erkélyen

Ha igazi kertet szeretnél varázsolni az erkélyedből, akkor a legjobb télálló növények a kisebb méretű tuják, valamint a fiatalabb fenyőfélék. A kis erdő hangulata mellett mindezeknek a gondozása is pofon egyszerű. A kövirózsát és más díszfüveket elég akkor locsolni, mikor már szárad a földjük, fenyőféléket pedig heti egyszer is tökéletes megöntözni. 

Mint már említettük, ezeknek a téli virágoknak, örökzöldeknek abszolút nincs nagy igényük se víz, se másféle gondozás terén sem. Metszeni sem szükséges őket, így ha szeretnéd feldobni az üres erkélyed a tél folyamán, ezekből a növényekből meríthetsz ötletet és indulhat is az erkélyátépítés.  

telallo-novenyek-1

Hogyan vigyázz télen a növényekre?

Az ültetéskor használj vastag kavicsréteget, majd a növénynek megfelelő földet. Ez a tűlevelűeknél a fenyőknek szánt, a pozsgások és díszfüvek számára pedig a kifejezetten nekik készült föld, vagy általános virágföld és homok keverékét használd.

Télen is szükséges a balkonládába ültetett növények locsolása, viszont egyik növény sem szereti, ha áll a vízben. Locsold meg heti egyszer a növényeket, de csak amikor nincsen fagy. Ha éri csapadék a növényeket, akkor csak akkor öntözz, ha hosszú ideig szárazság van.

Tartós mínuszok esetén a cserepekben könnyen átfagy a föld, ezért érdemes jutazsákot beszerezni és abba elhelyezni a balkonokat/cserepeket, ezzel is óvva a növényeink épségét.

noveny-balkonra-1

Ha egy erkélyünk van, ezek után már nem is tűnik olyan vészesnek a kis „kertünk” gondozása, igaz? Egy kis szorgalom, törődés kell a friss levegőn és mi is úgy érezhetjük, mintha az udvarra lépnénk ki!

Comments are closed.

Navigate